Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Magazyn energii - back-up

Robinson74

Recommended Posts

Takie pytanie.

Otóż, jeśli będę kiedyś miał magazyn energii, to w falowniku (np. SMA) będzie funkcja back-up awaryjnego zasilania niektórych obwodów w razie braku prądu z sieci.

Sytuacja wygląda tak, że z głównej tablicy rozdzielczej mam wyprowadzone 3 fazy do podrzędnej tablicy w piwnicy. Zatem podłączając falownik do głównej tablicy mam możliwość wybrać całą piwnicę jako back-up albo w ogóle nie wybierać piwnicy. Zależy mi na tym, żeby cała piwnica miała back-up, bo jest tam kocioł, pompa pływakowa, czujki zasilania, czujki CO, router i oświetlenie. Jednak będzie tam też grzałka w zasobniku CWU i chyba nie chciałbym, żeby w razie braku prądu z sieci, grzałka zjadła mi całą zawartość magazynu energii.

W jaki sposób można wyłączyć grzałkę z back-upu? Potrzebny jest jakiś sterownik, które spowoduje, że grzałka nie podejmie pracy, gdy nie ma prądu z sieci?

Dzięki. Poczytam.

W każdym razie wygląda na to, że można tak zrobić, że grzałka w zasobniku włącza się tylko i wyłącznie wtedy, gdy jest nadmiar prądu z paneli, prawda?

Prawdopodobnie jest do tego potrzebny jakiś przekaźnik. Może Shelly Pro 3 lub Shelly Pro 4.

Ma ktoś z tym doświadczenie?

38 minut temu, Robinson74 napisał:

Dzięki. Poczytam.

W każdym razie wygląda na to, że można tak zrobić, że grzałka w zasobniku włącza się tylko i wyłącznie wtedy, gdy jest nadmiar prądu z paneli, prawda?

Prawdopodobnie jest do tego potrzebny jakiś przekaźnik. Może Shelly Pro 3 lub Shelly Pro 4.

Ma ktoś z tym doświadczenie?

Do kupienia jest takie ustrojstwo nazywa się to eco-oze-pv w tym masz sporo możliwości jak wycyckać każdy wat nie wypuszczając go z domu.

23 godziny temu, Robinson74 napisał:

Takie pytanie.

Otóż, jeśli będę kiedyś miał magazyn energii, to w falowniku (np. SMA) będzie funkcja back-up awaryjnego zasilania niektórych obwodów w razie braku prądu z sieci.

Sytuacja wygląda tak, że z głównej tablicy rozdzielczej mam wyprowadzone 3 fazy do podrzędnej tablicy w piwnicy. Zatem podłączając falownik do głównej tablicy mam możliwość wybrać całą piwnicę jako back-up albo w ogóle nie wybierać piwnicy. Zależy mi na tym, żeby cała piwnica miała back-up, bo jest tam kocioł, pompa pływakowa, czujki zasilania, czujki CO, router i oświetlenie. Jednak będzie tam też grzałka w zasobniku CWU i chyba nie chciałbym, żeby w razie braku prądu z sieci, grzałka zjadła mi całą zawartość magazynu energii.

W jaki sposób można wyłączyć grzałkę z back-upu? Potrzebny jest jakiś sterownik, które spowoduje, że grzałka nie podejmie pracy, gdy nie ma prądu z sieci?

Falownik Victrona ma dwa wyjścia AC1 i AC2. AC1 jest zasilone gdy brak sieci a AC2 nie jest. Wystarczy grzałkę podłączyć do AC2.

1 godzinę temu, klaudiusz_x napisał:

Na Ali kupisz falownik który działa bez Aku.

Na początek fajna sprawa.

Będę to robił, ale mam osobne moduły pod off grid.

Coś około 500$ jednofazowy

Nawet taniej w PL kupisz, jakiś czas temu za 1300 zł kupiłem easun 6200 wat ,da się znależć i taniej on może działać wyspowo czy z siecią nawet bez akumulatorów ba ma nawet opcję wysyłania do sieci nie opisaną w instrukcji ale jest SUF. jak by komuś padł falownik ori to tymczasowo może na nim wysyłać tylko po co ?? słyszeliście że netmeteringowców już powoli robią na szaro ? narazie w PGE zmienili im daty rozliczenia i co drugi będzie od stycznia bulił za pobraną energię bo stara hm .

23 godziny temu, stos napisał:

Falownik Victrona ma dwa wyjścia AC1 i AC2. AC1 jest zasilone gdy brak sieci a AC2 nie jest. Wystarczy grzałkę podłączyć do AC2.

Dzięki, ale chyba nie do końca zrozumiałeś moją sytuację. Nie mam łatwej możliwości rozdzielenia odbiorników znajdujących się w piwnicy na AC1 i AC2. Wszystkie będą na AC1. Chodzi mi tylko o to, żeby jakieś mądre ustrojstwo dbało o niewłączanie grzałki podczas, gdy nie ma prądu z sieci.

Prawdopodobnie np. Shelly Pro 3 to potrafi.

36 minut temu, Robinson74 napisał:

Dzięki, ale chyba nie do końca zrozumiałeś moją sytuację. Nie mam łatwej możliwości rozdzielenia odbiorników znajdujących się w piwnicy na AC1 i AC2. Wszystkie będą na AC1. Chodzi mi tylko o to, żeby jakieś mądre ustrojstwo dbało o niewłączanie grzałki podczas, gdy nie ma prądu z sieci.

Prawdopodobnie np. Shelly Pro 3 to potrafi.

Przecież do tego wystarczy zwykły stycznik którego cewka zasilona jest prosto z sieci a styki włączają grzałkę. Przy braku sieci stycznik puszcza i grzałka traci zasilanie. Zasilanie dla grzałki wraca gdy wróci sieć.

Myślałem że szukasz inwertera do backup-u który zapewni separację odbiorników podlegających zasilaniu awaryjnemu i tym które temu potrzymaniu nie podlegają.

My bad.

• Like 1

13 godzin temu, klaudiusz_x napisał:

Tylko że bez napięcia sieci, lub bez Aku, kiedy napięcia nie ma, nie działa.

Musisz mieć albo napięcie z sieci, albo magazyn.

Te droższe, to już nie potrzebują napięcia z sieci i magazynu.

Jesteś w błędzie bo do falownika easun nie potrzeba zasilania z sieci aby się wzbudził jak słońce zaczyna świecić.

W dniu 28.12.2024 o 23:10, stos napisał:

Przecież do tego wystarczy zwykły stycznik którego cewka zasilona jest prosto z sieci a styki włączają grzałkę. Przy braku sieci stycznik puszcza i grzałka traci zasilanie. Zasilanie dla grzałki wraca gdy wróci sieć.

Tak, pewnie wystarczyłby taki stycznik, ale rzecz w tym, że nie chciałbym ciągnąć dodatkowego zasilania do piwnicy. Tak jak pisałem, cała piwnica będzie zasilana przez backup.
A może inaczej do tego podejść. Może trzeba tak wysterować grzałkę, żeby włączała się tylko w przypadku nadprodukcji prądu z paneli. To będzie możliwe do realizacji?

11 godzin temu, Robinson74 napisał:

Tak, pewnie wystarczyłby taki stycznik, ale rzecz w tym, że nie chciałbym ciągnąć dodatkowego zasilania do piwnicy. Tak jak pisałem, cała piwnica będzie zasilana przez backup.
A może inaczej do tego podejść. Może trzeba tak wysterować grzałkę, żeby włączała się tylko w przypadku nadprodukcji prądu z paneli. To będzie możliwe do realizacji?

Jak backup dla piwnicy zainstalujesz w piwnicy to żadnych dodatkowych przewodów ciągnąć nie trzeba. Stycznik grzałki zasilasz z przed backup-u a resztę z za backup-u.