Robinson74 26.12.2024 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2024 Takie pytanie. Otóż, jeśli będę kiedyś miał magazyn energii, to w falowniku (np. SMA) będzie funkcja back-up awaryjnego zasilania niektórych obwodów w razie braku prądu z sieci. Sytuacja wygląda tak, że z głównej tablicy rozdzielczej mam wyprowadzone 3 fazy do podrzędnej tablicy w piwnicy. Zatem podłączając falownik do głównej tablicy mam możliwość wybrać całą piwnicę jako back-up albo w ogóle nie wybierać piwnicy. Zależy mi na tym, żeby cała piwnica miała back-up, bo jest tam kocioł, pompa pływakowa, czujki zasilania, czujki CO, router i oświetlenie. Jednak będzie tam też grzałka w zasobniku CWU i chyba nie chciałbym, żeby w razie braku prądu z sieci, grzałka zjadła mi całą zawartość magazynu energii. W jaki sposób można wyłączyć grzałkę z back-upu? Potrzebny jest jakiś sterownik, które spowoduje, że grzałka nie podejmie pracy, gdy nie ma prądu z sieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.12.2024 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2024 Musisz posiadać falownik z opcją zasilania awaryjnego. Np. falownik SMA Energy System Home z funkcją zasilania awaryjnego lub Fronius GEN24 lub GEN24 Plus. https://www.fronius.com/pl-pl/poland/energia-sloneczna/instalatorzy-i-partnerzy/produkty-i-rozwiazania/rozwiazania-w-dziedzinie-energii-do-mikroinstalacji/gen24plus-falownik-z-elastycznym-zasilaniem-rezerwowym https://files.sma.de/downloads/SI-SBS-STPSE-Backup-PL-pl-29.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 27.12.2024 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2024 Dzięki. Poczytam. W każdym razie wygląda na to, że można tak zrobić, że grzałka w zasobniku włącza się tylko i wyłącznie wtedy, gdy jest nadmiar prądu z paneli, prawda? Prawdopodobnie jest do tego potrzebny jakiś przekaźnik. Może Shelly Pro 3 lub Shelly Pro 4. Ma ktoś z tym doświadczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 27.12.2024 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2024 38 minut temu, Robinson74 napisał: Dzięki. Poczytam. W każdym razie wygląda na to, że można tak zrobić, że grzałka w zasobniku włącza się tylko i wyłącznie wtedy, gdy jest nadmiar prądu z paneli, prawda? Prawdopodobnie jest do tego potrzebny jakiś przekaźnik. Może Shelly Pro 3 lub Shelly Pro 4. Ma ktoś z tym doświadczenie? Do kupienia jest takie ustrojstwo nazywa się to eco-oze-pv w tym masz sporo możliwości jak wycyckać każdy wat nie wypuszczając go z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 27.12.2024 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2024 23 godziny temu, Robinson74 napisał: Takie pytanie. Otóż, jeśli będę kiedyś miał magazyn energii, to w falowniku (np. SMA) będzie funkcja back-up awaryjnego zasilania niektórych obwodów w razie braku prądu z sieci. Sytuacja wygląda tak, że z głównej tablicy rozdzielczej mam wyprowadzone 3 fazy do podrzędnej tablicy w piwnicy. Zatem podłączając falownik do głównej tablicy mam możliwość wybrać całą piwnicę jako back-up albo w ogóle nie wybierać piwnicy. Zależy mi na tym, żeby cała piwnica miała back-up, bo jest tam kocioł, pompa pływakowa, czujki zasilania, czujki CO, router i oświetlenie. Jednak będzie tam też grzałka w zasobniku CWU i chyba nie chciałbym, żeby w razie braku prądu z sieci, grzałka zjadła mi całą zawartość magazynu energii. W jaki sposób można wyłączyć grzałkę z back-upu? Potrzebny jest jakiś sterownik, które spowoduje, że grzałka nie podejmie pracy, gdy nie ma prądu z sieci? Falownik Victrona ma dwa wyjścia AC1 i AC2. AC1 jest zasilone gdy brak sieci a AC2 nie jest. Wystarczy grzałkę podłączyć do AC2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.12.2024 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 21 godzin temu, prokurator napisał: Do kupienia jest takie ustrojstwo nazywa się to eco-oze-pv w tym masz sporo możliwości jak wycyckać każdy wat nie wypuszczając go z domu. No faktycznie: https://ekoozepv.pl/ Dość drogie ustrojstwo. Ktoś to używa z użytkowników forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.12.2024 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 Drogie ale może bardzo dobre. Może znajdziesz coś tańszego na https://sklep.pvmonitor.pl/ . Jednak może być tańsze i gorsze lub odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 28.12.2024 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 To eko oze jest fajne, ale w lato to ile można tą wodę grzać? Chyba, że mamy basen. Cena z przysłowiowej choinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.12.2024 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 (edytowane) Na Ali kupisz falownik który działa bez Aku. Na początek fajna sprawa. Będę to robił, ale mam osobne moduły pod off grid. Coś około 500$ jednofazowy Edytowane 28 Grudnia 2024 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.12.2024 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 2 godziny temu, gregos11 napisał: To eko oze jest fajne, ale w lato to ile można tą wodę grzać? Chyba, że mamy basen. Cena z przysłowiowej choinki. Latem można chłodzić dom byleby nie oddać nic do sieci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 28.12.2024 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 1 godzinę temu, klaudiusz_x napisał: Na Ali kupisz falownik który działa bez Aku. Na początek fajna sprawa. Będę to robił, ale mam osobne moduły pod off grid. Coś około 500$ jednofazowy Nawet taniej w PL kupisz, jakiś czas temu za 1300 zł kupiłem easun 6200 wat ,da się znależć i taniej on może działać wyspowo czy z siecią nawet bez akumulatorów ba ma nawet opcję wysyłania do sieci nie opisaną w instrukcji ale jest SUF. jak by komuś padł falownik ori to tymczasowo może na nim wysyłać tylko po co ?? słyszeliście że netmeteringowców już powoli robią na szaro ? narazie w PGE zmienili im daty rozliczenia i co drugi będzie od stycznia bulił za pobraną energię bo stara hm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.12.2024 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 Tylko że bez napięcia sieci, lub bez Aku, kiedy napięcia nie ma, nie działa. Musisz mieć albo napięcie z sieci, albo magazyn. Te droższe, to już nie potrzebują napięcia z sieci i magazynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.12.2024 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 23 godziny temu, stos napisał: Falownik Victrona ma dwa wyjścia AC1 i AC2. AC1 jest zasilone gdy brak sieci a AC2 nie jest. Wystarczy grzałkę podłączyć do AC2. Dzięki, ale chyba nie do końca zrozumiałeś moją sytuację. Nie mam łatwej możliwości rozdzielenia odbiorników znajdujących się w piwnicy na AC1 i AC2. Wszystkie będą na AC1. Chodzi mi tylko o to, żeby jakieś mądre ustrojstwo dbało o niewłączanie grzałki podczas, gdy nie ma prądu z sieci. Prawdopodobnie np. Shelly Pro 3 to potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 28.12.2024 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 36 minut temu, Robinson74 napisał: Dzięki, ale chyba nie do końca zrozumiałeś moją sytuację. Nie mam łatwej możliwości rozdzielenia odbiorników znajdujących się w piwnicy na AC1 i AC2. Wszystkie będą na AC1. Chodzi mi tylko o to, żeby jakieś mądre ustrojstwo dbało o niewłączanie grzałki podczas, gdy nie ma prądu z sieci. Prawdopodobnie np. Shelly Pro 3 to potrafi. Przecież do tego wystarczy zwykły stycznik którego cewka zasilona jest prosto z sieci a styki włączają grzałkę. Przy braku sieci stycznik puszcza i grzałka traci zasilanie. Zasilanie dla grzałki wraca gdy wróci sieć. Myślałem że szukasz inwertera do backup-u który zapewni separację odbiorników podlegających zasilaniu awaryjnemu i tym które temu potrzymaniu nie podlegają. My bad. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 29.12.2024 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2024 13 godzin temu, klaudiusz_x napisał: Tylko że bez napięcia sieci, lub bez Aku, kiedy napięcia nie ma, nie działa. Musisz mieć albo napięcie z sieci, albo magazyn. Te droższe, to już nie potrzebują napięcia z sieci i magazynu. Jesteś w błędzie bo do falownika easun nie potrzeba zasilania z sieci aby się wzbudził jak słońce zaczyna świecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 29.12.2024 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2024 19 godzin temu, d7d napisał: Latem można chłodzić dom byleby nie oddać nic do sieci... Do tego eko oze nie jest potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.12.2024 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2024 Ktoś lub coś musi sterować poborem prądu aby nie mieć większego poboru niż produkcja. Takie eko oze pv nie posteruje tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 29.12.2024 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2024 W dniu 28.12.2024 o 23:10, stos napisał: Przecież do tego wystarczy zwykły stycznik którego cewka zasilona jest prosto z sieci a styki włączają grzałkę. Przy braku sieci stycznik puszcza i grzałka traci zasilanie. Zasilanie dla grzałki wraca gdy wróci sieć. Tak, pewnie wystarczyłby taki stycznik, ale rzecz w tym, że nie chciałbym ciągnąć dodatkowego zasilania do piwnicy. Tak jak pisałem, cała piwnica będzie zasilana przez backup. A może inaczej do tego podejść. Może trzeba tak wysterować grzałkę, żeby włączała się tylko w przypadku nadprodukcji prądu z paneli. To będzie możliwe do realizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 30.12.2024 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 11 godzin temu, Robinson74 napisał: Tak, pewnie wystarczyłby taki stycznik, ale rzecz w tym, że nie chciałbym ciągnąć dodatkowego zasilania do piwnicy. Tak jak pisałem, cała piwnica będzie zasilana przez backup. A może inaczej do tego podejść. Może trzeba tak wysterować grzałkę, żeby włączała się tylko w przypadku nadprodukcji prądu z paneli. To będzie możliwe do realizacji? Jak backup dla piwnicy zainstalujesz w piwnicy to żadnych dodatkowych przewodów ciągnąć nie trzeba. Stycznik grzałki zasilasz z przed backup-u a resztę z za backup-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.01.2025 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia W dniu 29.12.2024 o 09:26, prokurator napisał: Jesteś w błędzie bo do falownika easun nie potrzeba zasilania z sieci aby się wzbudził jak słońce zaczyna świecić. Akurat napisałem ogólnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts