mlody90x 28.12.2024 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 witam mam murowany garaż umiejscowiony 3m od granicy działki, chciałby dostawić do niego garaż blaszany o wymiarach 3x5 z dachem jednospadowym, czy mogę go postawić na granicy działki ? znalazlem takie coś: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie § 12. Odległości budynków od granicy działki 4. W zabudowie jednorodzinnej i zagrodowej, uwzględniając przepisy odrębne oraz przepisy § 13, 19, 23, 36, 40, 60 i 271–273, dopuszcza się: 1) budowę budynku ścianą bez okien i drzwi bezpośrednio przy granicy działki budowlanej lub w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 pkt 2, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowlanej o szerokości 16 m lub mniejszej; 2) nadbudowę budynku istniejącego, usytuowanego w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 od granicy tej działki budowlanej, o nie więcej niż jedną kondygnację, przy czym w nadbudowanej ścianie, zlokalizowanej w odległości mniejszej niż 4 m od granicy, nie może być okien i drzwi; 3) budowę budynku gospodarczego lub garażu o długości nie większej niż 6,5 m i wysokości nie większej niż 3 m bezpośrednio przy granicy działki budowlanej lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez okien i drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.12.2024 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 Doczytaj sobie jeszcze pozostałe przepisy tego rozporządzenia. Np. te dotyczące ochrony przeciwpożarowej od § 270 dalej a szczególnie 274. Rozdział 4 Pomieszczenie garaży dla samochodów.§ 155. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody90x 28.12.2024 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 w sumie to bedzie taki garaż na rowery na narzędzia, kosiarki, werykulator itp. czy wtedy obowiazuja te normy ppoż itd. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 14.03.2025 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 09:33 Sprawdź czy w MPZP nie ma wzmianki o warunkach stawiania garaży. Jeśli nie ma, to ustal co jest po drugiej stronie granicy. Po ustaleniu tych rzeczy można dopiero pochylić się nad pytaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristoforokrk 15.03.2025 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 09:26 Przepis, o ktorym mowisz dotyczy tylko garazu wolnostojacego. Pisalem juz o tym w innym watku. Ja dostalem brak zgody (chcialem budowac na zgloszenie garaz doklejony do sciany domu). Wszystkie wymogi spelnialem oprocz jedneggo kluczowego: to MUSI byc budowla wolnostajaca, a PINB dla potrzeb konserwacji obu budowli (istniejacej i tej ktora chcesz zbudowac) wymaga odleglosci min. 1m od siebie. Przynajmniej Pinb Krakow. Cokolwiek doklejasz do istniejacego budynku, to nie przejdzie pod ten przepis, ktory przywolales i ogolnie na procedure "na zgloszenie". Pozostaje tylko PnB jako rozbudowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vokelpo1 17.03.2025 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 15:22 Nie pomyślałem o pozwie o utratę wartości nieruchomości. Zobaczymy, co zrobi z tym powiat. Wiem, że właściciel może złożyć wniosek o odstępstwo, ale wtedy wysyłają list do wszystkich sąsiadów i musisz wyrazić zgodę, czego oczywiście bym nie zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts