Andrzej4949 30.12.2024 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 (edytowane) Dzień dobry, Posiadam projekt zamienny na więźbę (z wiązarów) Płatew jest nad jętkami i jest wspierana 4 słupami w pokojach (nie są przykotwione). Od płatwi nie ma żadnego wsparcia dla krokwi. Czy jest to rozwiązanie bardzo nietypowe? Co myślicie? Dla laika jak ja nie wygląda to chyba dobrze, ale mogę się mylić Trochę nie uśmiecha mi się posiadać dodatkowe słupy w pokojach. Będę wdzięczny za opinię - Andrzej Edytowane 3 Stycznia przez Andrzej4949 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 30.12.2024 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 11 minut temu, Andrzej4949 napisał: Dzień dobry, Posiadam projekt zamienny na więźbę (z wiązarów) jak na załączonych schematach. Płatew jest nad jętkami i jest wspierana 4 słupami w pokojach (nie są przykotwione). Od płatwi nie ma żadnego wsparcia dla krokwi. Czy jest to rozwiązanie bardzo nietypowe? Co myślicie? Dla laika jak ja nie wygląda to chyba dobrze, ale mogę się mylić Trochę nie uśmiecha mi się posiadać dodatkowe słupy w pokojach. Będę wdzięczny za opinię Konstrukcją dachu zajmuje się uprawniony projektant i tyle, on/ona ponosi odpowiedzialność. A co do opinii: po co zamieniłeś lepsze rozwiązanie na gorsze? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.12.2024 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 41 minut temu, Andrzej4949 napisał: Dzień dobry, Posiadam projekt zamienny na więźbę (z wiązarów) jak na załączonych schematach. Płatew jest nad jętkami i jest wspierana 4 słupami w pokojach (nie są przykotwione). Od płatwi nie ma żadnego wsparcia dla krokwi. Czy jest to rozwiązanie bardzo nietypowe? Co myślicie? Dla laika jak ja nie wygląda to chyba dobrze, ale mogę się mylić Trochę nie uśmiecha mi się posiadać dodatkowe słupy w pokojach. Będę wdzięczny za opinię - Andrzej Można zaprojektować taki strop i konstrukcję więźby dachu bez słupków na piętrze (?) i bez tej płatwi nad jętkami. Jętki to nie są jętki tylko belki stropowe. Czy powinny być podwójne czy pojedyncze to inna sprawa. Jest to typowy dach krokwiowy z drewnianym stropem. Trzeba zebrać obciążenia stropu, na konstrukcję dachu i taki schemat policzyć. Bardzo ważne jest zaprojektowanie i prawidłowe wykonanie połączenia krokwi z belkami stropu lub z podwójnymi jętkami które są tutaj przyjęte. Jętki 2x7x14 cm wyglądają na dosyć słabe. Na poddaszu będzie jakieś obciążenie użytkowe. Taki chyba był cel zamiany z wiązarów na dach krokwiowy i może niższy koszt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.12.2024 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 (edytowane) 2 godziny temu, Andrzej4949 napisał: Posiadam projekt zamienny na więźbę (z wiązarów) jak na załączonych schematach Gdzie są te wiązary? Widać tylko jakąś więźbę. Edytowane 30 Grudnia 2024 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.12.2024 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 Na załączonych rysunkach widzisz projekt zamienny a nie pierwotny z wiązarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.12.2024 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 (edytowane) A co my tu pomożemy, jak założy wiązary, szkoda, że ich nie widzimy (prawdopodobnie tańsze rozwiązanie), to poddasze trudne do użytku, ale słupów nie ma na parterze. Jak da tę więźbę, przy tym kącie nachylenia dachu to też szału tam nie będzie i jeszcze słupy w mieszkaniu. Jak chce przesunąć/wywalić jakiś słup to do projektanta. Edytowane 30 Grudnia 2024 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.12.2024 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 (edytowane) Robi się też wiązary z przestrzenią użytkową. Edytowane 30 Grudnia 2024 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.12.2024 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 Dla rozpiętości 668 cm może też być zwykły krokwiowo belkowy - ten po prawej stronie. Belki stropowe oblicza się od obciążeń użytkowych na poddaszu. Niskie nie będą https://burkietowicz.pl/blog/podstawowe-rodzaje-wiezb-dachowych/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts