Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spadek terenu a posadowienie ław

Recommended Posts

Cześć, stoję przed decyzją zakupu działki budowlanej, lecz mam kilka wątpliwości co do jej ukształtowania terenu.

Działka ok. 12ar 44mx28m. Spadek na działce od najwyższego punktu do najniższego wynosi 1.8m. Czyli 1.8m na 44m, daje to ok. 4%. Budynek w teorii chciałbym posadowić wzdłuż działki, czyli wzdłuż spadku. Budynek 17m, 6m od granicy zabudowy. Spadek na długości budynku wynosiłbym ok. 1m. Strefa przemarzania u nas (lubuskie) to 0.8m.

Pytanie: Jak rozwiązać temat ław fundamentowych? Musiałbym kopać przynajmniej na metr w dół od najniższego punktu budynku (w tym wypadku 89.1m) czyli na 88.1, a najwyższy punkt budynku znajdowałby się 1m wyżej po gruncie (90.1m) czyli na 89.1m. Różnica w wykopie wynosiłaby 1m, czyli musiałbym budować bardzo wysoką ścianę fundamentową?

Nie patrz na strefę przemarzania ale na głębokość posadowienia gruntów nośnych.

Te 80 cm w lubuskiem może uledz korekcie.

Poza tym sam jestem z Zielonej

Po drugie to działkę zawsze można trochę zniwelować robiąc małą skarpę przy ogrodzeniu lub murek oporowy.

Wszystko zależy od warunków zabudowy lub od MPZP,  z której strony jest droga oraz gdzie mniej więcej posadowisz budynek bo z pobierznych wyliczeń wynika że z każdej strony budynku masz dostępne ponad 10m do granicy.

Mam u siebie różnicę poziomów pomiędzy sąsiadem na poziomie 80 cm na 4m od sąsiada czyli niezbędnych minimum..

Od strony jego ogrodzenia ze względów na liche posadowienie fundamentów ogrodzenia pozostawiłem poziom  na szerokości 1,2m i wykonałem nasyp ziemi( rampę ) której skarpę umocniłem zwykłymi gazonami betonowymi w kształcie półksiężyca.

Na skarpie rośnie szpaler tuji :)

Budynek mam więc na poziomie -0,8m a fundamenty  1m poniżej tego poziomu.

Dla tak sporej działki nie widze problemu tym bardziej że istnieje zawsze możliwość wykonania ław fundamentówych schodkowych.

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1

Cześć, dzięki za odpowiedź!
Ogólnie grunty nośne mamy dosyć wysoko, bo sprzedający udostępnił mapę geologiczną z odwiertami itp. Jest tam glina pylasta.

Co do posadowienia budynku... Po przeanalizowaniu mapy ukształtowania terenu i spadków. Znalazłem na działce miejsce, oddalone po 6m od sąsiedniej działki i drogi wew. na którym spadek wynosi "tylko" 60cm.

Według mojej wiedzy, jeśli grunt nośny na to pozwala i zachowawszy te 80cm strefy przemarzania wychodzi mi to tak:

Najwyższy punkt działki na którym znajdowałby się budynek jest na 90,7m a najniższy 90,1m. Ława 40cm w ziemię, 8 warstw bloczków fundamentowych 12cm + spoina 2cm. Wychodzi (14x7+12) 110cm i do tego wieniec ścian fundamentowych 24cm. Wychodzi 174cm wysokości całego fundamentu.
Przy tych wymiarach jestem na płasko u góry działki ze stanem "0" a gruntem, bez ław schodkowych. Dół zaś podsypuję i godzę się na schody w dół na ogród, bądź ewentualny podest w przyszłości.

Dobrze to rozumiem?

Dobrze to przemyśl i rozplanuj. Humus czyli warstwę urodzajnej ziemi przed budową tak czy inaczej warto jest ściągnąć więc lekka niwelacja spłaszczy jeszcze te różnice.

Co do terenu to pamiętaj że lepszy jest spadek od domu aniżeli w drugą stronę.

Zróznicowanie wysokości terenu w ogrodzie jest zawsze pozytywnym akcentem. Ziemia ściągnięta ta urodzajna zmieszana z jakimś czarnoziemem trochę podniesie całość wokół domu a więc projektant powinien to ująć planując odpowiedni cokół

• 2 weeks później...