Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę, przykład z pierwszej strony wyszukiwarki

• Programowanie: codzienne / tygodniowe
  • Maksymalna moc grzewcza: 15,7 kW
  • Minimalna moc grzewcza: 4,0 kW
  • Sprawność przy maksymalnej mocy: 89,7%
  • Sprawność przy minimalnej mocy: 88,2%
  • Pojemność zbiornika: 20 kg
  • Maksymalna autonomia: 16 h
  • Maksymalne zużycie pelletu: Zależne od klasy energetycznej budynku
  • Minimalne zużycie pelletu: 0,94 kg/h
  • https://www.piecenapelletitalia.pl/produkt/siberia-hidro/

siberia-15-idro-side-red-700x700.webp

• Like 1

W dniu 7.01.2025 o 16:36, Ratpaw napisał:

Lepiej znajdź miejsce na bufor, bo "na oko" potrzebujesz 5 kW w wielkie mrozy. Co Cię podkusiło z tym kotłem?:o

Bufor odpada kotłownia bardzo mała raptem 2x2 metry wiec nic już nie wygospodaruje miejsca a kocioł taki kupiłem gdyż taki byl w projekcie :(

Odnośnie samego projektu kotłowni przerysowałem go jeszcze raz tak jak ja go zrozumiałem i jak ja to widzę. Jeżeli popełniłem znowu gdzieś błąd to proszę o korektę. Wszystko oznaczyłem kolorowo gdyż w ten sposób lepiej mi się to utrwala. Bardzo proszę o opinie z uwzględnieniem podejść kotła oraz zasobnika C.W.U. Pominąłem również sterownik kotła oraz czujniki bo tutaj wiem co i jak.

fCxuE5.jpg

Zawór bezpieczeństwa od CO ma być na zasilaniu,blisko kotła lub wkręcony w kocioł.Źle podłączony zawór 4D Zamienić między sobą "kolory naczyń" Naczynia do CO występują w kolorach czerwonym i szarym natomiast do CWU białe lub niebieskie.Maja inny zakres ciśnień.Przed pompami filtry osadnikowe

Edytowane przez Kondensat

18 godzin temu, Ratpaw napisał:

W jaki sposób chcesz odbierać nadmiar ciepła z kotła? 

Nie mam pojęcia :( najlepszy był by bufor ale jak już wspomniałem jest to niemożliwe a więc może jakaś rada ? Rysunek poprawiłem i myślę że powoli zbliżamy się dzięki WAM Panowie do chwili kiedy stwierdzicie że tak już może zostać :).

Odnośnie naczyń przeponowych zanim je kupiłem w hurtowni hydraulicznej szukałem w intrenecie i wszędzie nawet na Allegro są takie czyli CZERWONE 3 BAR do C.O. i NIEBIESKIE 6 BAR do C.W.U.

Nie wiem gdzie jest błąd ? Czyżby to jakiś wybrakowany towar :( ???

3 godziny temu, LeszekWR napisał:

Zapomniałem KOCIOŁ ma w sobie jeden zawór bezpieczeństwa ( fotka górny lewy róg - chociaż czy to na pewno ten zawór ? ) czyli mam dołożyć drugi ?

Jak kocioł ma w sobie to nie trzeba kolejnego choć spotkałem się z przypadkami gdzie montowali jeszcze jeden)Taki zawór bezpieczeństwa powinno się sprawdzać co pewien czas czy jest sprawny poprzez przekręcenie jego pokrętła (powinien wyrzucić wodę i po wyrzuceniu nie może z niego kapać)Co do naczyń to na twoim schemacie jest "błąd" przy kotle powinno być naczynie czerwone3BAR a jest koloru niebieskiego czyli do CWU.Po za tym należy dobrać wielkość takiego naczynia zarówno do instalacji CO jak i zasobnika(CWU)Nadal jest źle namalowane podłączenie zaworu 4D,nie może zasilanie przechodzić przez niego na wprost.Ma być tak jak w poście z dn.06.01.2025

Edytowane przez Kondensat

Dziękuje za cierpliwość i pomoc. Zamieszczam nowy rysunek z poprawkami. Postanowiłem ze założę jednak drugi zawór bezpieczeństwa. Mam nadzieje ze to ostatnia poprawka i ze ten układ ( być może  ) będzie wersja finalna ? 

Proszę o ewentualne poprawki i decyzje czy ten układ jest akceptowalny ?

Pozostaje jeszcze tylko problem z odbieraniem nadmiaru ciepła z kotła ? Jakieś sugestie ? 

h5E80x.jpg

3 godziny temu, LeszekWR napisał:

Dziękuje za cierpliwość i pomoc. Zamieszczam nowy rysunek z poprawkami. Postanowiłem ze założę jednak drugi zawór bezpieczeństwa. Mam nadzieje ze to ostatnia poprawka i ze ten układ ( być może  ) będzie wersja finalna ? 

Proszę o ewentualne poprawki i decyzje czy ten układ jest akceptowalny ?

Pozostaje jeszcze tylko problem z odbieraniem nadmiaru ciepła z kotła ? Jakieś sugestie ? 

h5E80x.jpg

1. Jak bojler na CWU jest zbudowany? Jest w nim jakaś wężownica? Pamiętaj, że grupę bezpieczeństwa dajesz w obiegu zamkniętym, w którym wskutek  zwiększenia objętości (rozszerzalność cieplna wody) może dojść do rozerwania układu. Między źródlem ciepła a grupą nie może być żadnego zaworu, również kulowego!
  2. Czy grzejniki scienne będą miały jakieś głowice termostatyczne? Jeśli nie, to mogą  służyć do odbioru nadmiaru ciepła, w penych granicach, ale wtedy pompka CO musi pracować, czyli nie może być sterowana regulatorem pokojowym. Trochę to porąbane, ale przepływy (a  zatem i moce grzejników) wyregulujesz na rozdzielaczu.
  3. Wszystkie urządzenia (oprócz grupy bezpieczeństwa) powinny mieć wokół siebie zawory kulowe do łatwej wymiany. 

Zadzwoń do producenta i przedstaw problem z odbiorem ciepła. 

Dziękuje bardzo za pomoc. Jeżeli będę potrzebował jeszcze pomocy ( a na pewno Bede ) to będę tutaj wracał. Jeżeli chodzi o zbiornik CWU to jest on z wężownica grzejniki zamierzam wyposażyć w termostaty ale jeżeli to będzie cos komplikować to jeszcze się zastanowię.

K4QEMc.jpg

4 godziny temu, LeszekWR napisał:

Dziękuje bardzo za pomoc. Jeżeli będę potrzebował jeszcze pomocy ( a na pewno Bede ) to będę tutaj wracał. Jeżeli chodzi o zbiornik CWU to jest on z wężownica grzejniki zamierzam wyposażyć w termostaty ale jeżeli to będzie cos komplikować to jeszcze się zastanowię.

Dodatkowo:

• Nie masz na schemacie separatorów powietrza i cząstek magnetycznych.
  • Nie masz zaworów do napełniania i ew. płukania instalacji.
  • Musisz dobrze umiejscowić odpowietrzniki w instalacji.

A wiec tak…poczytałem trochę o tych separatorach powietrza i cząstek magnetycznych i z tego jakie na ten temat maja opinie inni zrozumiałem ze są one zalecane ale nie obowiązkowe. Pierwszy bardziej wskazany jest do systemu C.O. z POMPA CIEPLA i po części jego funkcje przejmują odpowietrzniki automatyczne. Jeżeli chodzi o zawór drugi według opinii użytkowników działanie jego jest skuteczne jednak przy prostych konstrukcjach bardzo ograniczone i uzależnione od jakości wody ( po kilku miesiącach pracy delikatny brązowy osad wewnątrz filtra ). W sumie nie neguje i nie obniżam zasadności ich stosowania aczkolwiek skuteczność układów prostych i tanich jest wielce wątpliwa i ograniczona a z kolei układy rozbudowane są bardzo drogie ( około 600 złotych ) co totalnie w moim przypadku jest wykluczone. Jeszcze jedna sprawa nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale zbiornik C.W.U. posiada anodę magnezową.

Zawory do napełniania i ew. płukania instalacji w moim przypadku przejmuje Reduktor IBO na wejściu instalacji z własnej studni głębinowej.

Odpowietrzniki automatyczne mam na rozdzielaczu i naczyniach zbiorczych które będą w najwyższym punkcie instalacji C.O. A jeżeli zajdzie konieczność to doinstaluje do grzejników.

Pewnie ktoś mi zarzuci ze mylę pojęcia i złe interpretuje pewne znaczenia i…pewnie będzie miał racje ale tak jak wspomniałem na początku tego tematu to ma być mała prosta i tania kotłownia która będzie spełniać taka właśnie funkcje bez zbytecznych elementów instalacji które wnoszą do układu nie wiele lub mało.

Dziękuje wszystkim za pomoc i na pewno pozwolę sobie jeszcze wrócić do tego tematu w miarę upływu czasu i postępach w montażu.