Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poziom działki budowlanej

Recommended Posts

Witam, ostatnimi czasy kupiłem działkę budowlaną z MPZP. 

Z budową (pozwolenia, itp.) Mam zamiar startować dopiero w 2026r.

Aktualnie chciałem ogrodzić działkę z 2 stron ogrodzeniem docelowym (jedna stronę mam już gotowa, od jednego sasiada) a front dzialki ogrodzenie tymczasowe.

Moje pytanie brzmi czy mogę podnieść terenu dzialki aby zrównać się z sąsiadem (po lewej) który niedawno wybudował dom? Różnica przy plocie między moim terenem a jego to około 20cm. Kolejny sąsiad (po prawej) wybudował już dom i ma wysokość gruntu równo z moim. 

Pytam ponieważ jak będę stawiać ogrodzenie docelowe muszę uwzględnić to i zrobić je wyżej niż mój aktualny teren. 

Ewentualnie czy podnieść caly teren o te 20 - 30 cm i wtedy zrobić ogrodzenie. Pytanie tylko jeszcze odnośnie przyszłej budowy. Szkoda moim zdaniem podnosić cały teren skoro pod domem i tak zbierany będzie humus i kopanie pod fundamenty itp. 

Dziękuję za porady.

Pozdrawiam

Maciej

mozesz ale:

1. układ gruntu nie może powodować spływania wody opadowej, z roztopów do sąsiada który jest niżej

2. grunt nasypowy nie jest stabilny, więc i tak wszystko będziesz musiał usunąć pod przyszłym domem

49 minut temu, mp005 napisał:

Moje pytanie brzmi czy mogę podnieść terenu dzialki aby zrównać się z sąsiadem (po lewej) który niedawno wybudował dom? Różnica przy plocie między moim terenem a jego to około 20cm. Kolejny sąsiad (po prawej) wybudował już dom i ma wysokość gruntu równo z moim. 

Jak projektant tak zaprojektuje w zagospodarowaniu terenu i zostanie przyklepane w PnB to tak.

A sprawdź też na mapie, czy sąsiad legalnie się podniósł i jest tak na mapach. Bo jak nie, to ma problem z samowolą (a jak przymkniesz na to oko a sam nie dostaniesz zgody na podniesienie terenu, to Ty masz problem)

• Haha 1

9 minut temu, Kaizen napisał:

Jak projektant tak zaprojektuje w zagospodarowaniu terenu i zostanie przyklepane w PnB to tak.

A sprawdź też na mapie, czy sąsiad legalnie się podniósł i jest tak na mapach. Bo jak nie, to ma problem z samowolą (a jak przymkniesz na to oko a sam nie dostaniesz zgody na podniesienie terenu, to Ty masz problem)

Kolejne brednie napisane na podstawie niedoczytania przepisów.

59 minut temu, mp005 napisał:

Ewentualnie czy podnieść caly teren o te 20 - 30 cm i wtedy zrobić ogrodzenie. Pytanie tylko jeszcze odnośnie przyszłej budowy. Szkoda moim zdaniem podnosić cały teren skoro pod domem i tak zbierany będzie humus i kopanie pod fundamenty itp. 

Dziękuję za porady.

Pozdrawiam

Maciej

Spokojnie  możesz wyrównać. 20-30 cm to żadne podniesienie terenu, nie słuchaj co niektórych nawiedzonych doradców że musi to być ujęte w PnB takie "podniesienie" (podniesienie to tu nieadekwatna nazwa) wyrównanie terenu.

28 minut temu, Elfir napisał:

mozesz ale:

1. układ gruntu nie może powodować spływania wody opadowej, z roztopów do sąsiada który jest niżej

2. grunt nasypowy nie jest stabilny, więc i tak wszystko będziesz musiał usunąć pod przyszłym domem

Ad1. Masz rację ale skoro sąsiad jeden ma wyżej (20 cm) a drugi na równo  to autor jak zrówna poziom swojej działki do sąsiadów to raczej mu to nie grozi biorąc pod uwagę długość na jakiej ma być ten teren wyrównany strzelam że około 20 m to żadne podniesienie terenu.

Ad2. W tym przypadku to żaden grunt nasypowy. 20-30 cm ale dla posadowienia domu to w niczym nie przeszkadza bo lawy będą na głębokości co najmniej na 70-80 cm a i tak będzie zbierana warstwa humusu czyli te 20-30 cm.

31 minut temu, Elfir napisał:

Dzięki za odpowiedź, 

Tylko pod przyszłym domem?

Na pozostałym terenie dzialki będzie mogła zostać? 

Działka ma wymiar 55m długość na 20m szerokość. W MPZP są określone linie zabudowy itp. Można przewidzieć gdzie będzie stał przyszły dom. 

Zgodnie z tym co mówisz skłaniam się ku temu, aby podnieść teren tylko w tylnej części działki (tam gdzie nie będzie stał przyszłym dom) i przy płocie z prawej strony. 

Resztę terenu zostawiam bez zmian do czasu budowy domu.

Moim zdaniem pomocny będzie również geodeta który określi mi dokładnie wysokości terenu na mojej działce. Oraz porówna z terenami sąsiadów

Pozdrawiam 

2 godziny temu, mp005 napisał:

Tylko pod przyszłym domem?

Tylko pod przyszłym domem. Dlatego nie ma sensu sypać w miejscu gdzie masz się budować, skoro i tak wszystko będziesz zdejmował. 
W sumie nie ma też co sypać pod przyszłym podjazdem dla samochodów, bo i tak będziesz tam korytował pod bruk. 

Resztę terenu zostawiam bez zmian do czasu budowy domu.

Nie szkoda kasy na nawożenie ziemi na całości? Nie lepiej na początek usypać tylko tam, gdzie masz różnicę wysokości z sąsiadem i chcesz zrobić ogrodzenie? A resztę np. wyrównywać ziemią zebraną spod domu? Do tego pewnie i tak będziesz nawoził jakiś kompost pod trawnik, więc też ci trochę poziomu podniesie.

Moim zdaniem pomocny będzie również geodeta który określi mi dokładnie wysokości terenu na mojej działce. Oraz porówna z terenami sąsiadów

Zdecydowanie to dobra opcja, jeśli coś było już na obszarze działki zmieniane. Ale pierwotne rzędne wysokościowe masz w geoportalu podane.

Dziękuję za odpowiedzi.

Na jutro jestem umówiony na pomiary niwelatorem. 

Według geoportalu, między mną a sąsiadem po lewej jest 10cm różnicy z czego moja działka jest ze spadem do sąsiada po prawej i na całej działce jest spadek 20cm. 

Według geoportalu najwieksza roznica wysokości  jest własnie w miejscu pod przyszlym domem.

Najprawdopodobniej zrobię tak jak polecił kolega w poście powyżej. Ziemię nawioze tylko w tylnej części działki (oraz pod jeden bok działki- pod ogrodzenie).

Natomiast płotem będę chciał się równać 1:1 z sąsiadem po lewej i jego 0 będzie moim 0

Pozdrawiam 

Edytowane przez mp005

Jestem, po pomiarach niwelatorem z geodeta i wyniki wyszły następujące: 

image.png

Punkty X1,X2,X3,X4,X5,X6,X7 - są to punkty pomiarowe

"0" - To trawnik sąsiada 1. 

Ja chciałbym się równać ogrodzeniem oraz terenem z sąsiadem nr.1 (Ogrodzenie panelowe 153 + 30 podmurówka) 

Sąsiad nr.2 - ma już wybudowany dom z tym że "0" jego domu jest -2cm względem trawnika sąsiada 1. (wybudował dom za nisko) 

Mój pomysł jest taki:

1. Wyrównać teren tylnej części działki (nawieźć ziemi)  z lekkim spadem do frontu.

2. Przednia część działki jest miejscem gdzie będzie stał przyszły dom więc nie robię nic (ziemia i tak i tak będzie zgarniania pod budowę, z tej zgarniętej ziemi równam na samym końcu front.)

3. Z tyłu działki równam się z ogrodzeniem sąsiadem nr. 1 (panel 153cm + podmurówka 30).

4.Natomiast z sąsiadem nr. 2 robię płot 173cm + podmurówka 30cm i 20 cm podmurówkę daję niżej, aby zniwelować tą różnice terenu miedzy jego a moją działka

W najgorszym miejscu (X5) po zamontowaniu ogrodzenia 173 + 30 zostanie mi u sąsiada 2 -  23cm pod podmurówka. 

Z tyłu działki nie ma problemu, graniczę tam z nieużytkami także po zamontowaniu ogrodzenia 153 + 30 podsypię po prostu więcej od strony tamtej działki, aby zniwelować szczelinę pod podmurówka. 

Pytanie jeszcze o równanie, czy na te różnice które mam użyć odrazu czarnoziemu pod przyszły trawnik czy wystarczy ostatnia warstwa np. 5 - 10 cm , a reszta zwykła ziemia? 

Edytowane przez mp005

pod trawnik też starczy zwykła polna, przepuszczalna ziemia :)
Czarnoziem to zwykle wyciąganie kasy. Starczy zwykłą ziemię z kompostem wymieszać. A kompost za niewielkie pieniądze da się dostać na gminnych kompostowniach.

10 godzin temu, Elfir napisał:

pod trawnik też starczy zwykła polna, przepuszczalna ziemia :)
Czarnoziem to zwykle wyciąganie kasy. Starczy zwykłą ziemię z kompostem wymieszać. A kompost za niewielkie pieniądze da się dostać na gminnych kompostowniach.

2 tygodnie temu przywieziono mi 10 ton kompostu za 670 zł łacznie z transportem ,tanio to fakt.