Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tauron eLicznik wskazuje inną produkcję niż falownik SolarEdge

pdothash

Recommended Posts

Kilka dni temu zorientowałem się, że jest duża rozbieżność między produkcją w eLiczniku Taurona, a aplikacją/stroną SolarEdge:

+-------------------+----------------+-----------+
| Rok/Źródło danych | eLicznik       | SolarEdge |
|                   | energia oddana | produkcja |
| 2023              | 2398           | 3930      |
| 2024              | 1903           | 3590      |

Energia oddana z tego co rozumiem powinna odpowiadać produkcji z falownika, poza tym jest jeszcze energia oddana po zbilansowaniu, która jest zapewne produkcją pomniejszoną o autokonsumpcję.

Oczywiście jeśli wezmę dane z sekcji Odczyty eLicznika sytuacja wygląda podobnie (różnice dziesiątych częściach wata).

Różnica jest olbrzymia. Ktoś się spotkał z czymś takim?

Instalacja 4,55 kWp.

45 minut temu, pdothash napisał:

To przecież napisałem, że jest osobna pozycja pod tytułem “oddana po zbilansowaniu”, która jest oddaną pomniejszoną o autokonsumpcję. 

Jak niby licznik ma zmierzyć elektrony które przez niego nie przepłynęły?

Licznik ZE nie może zmierzyć prawdziwej autokonsumpcji.

19 minut temu, Kaizen napisał:

Jak niby licznik ma zmierzyć elektrony które przez niego nie przepłynęły?

Licznik ZE nie może zmierzyć prawdziwej autokonsumpcji.

A może zmierzyć całkowitą produkcję? Innymi słowy, czy przedstawione przeze mnie różnice w tym co oni pokazują że wyprodukowałem, a tym co wskazuje falownik, są czymś normalnym?

21 minut temu, pdothash napisał:

A może zmierzyć całkowitą produkcję? Innymi słowy, czy przedstawione przeze mnie różnice w tym co oni pokazują że wyprodukowałem, a tym co wskazuje falownik, są czymś normalnym?

Nie, nie może zmierzyć tego, co zużyjesz zanim do niego dotrze - czyli autokonsumpcji (tej prawdziwej - nie wynikającej z bilansowania międzyfazowego czy godzinowego).

7 godzin temu, pdothash napisał:

Kilka dni temu zorientowałem się, że jest duża rozbieżność między produkcją w eLiczniku Taurona, a aplikacją/stroną SolarEdge:

| Rok/Źródło danych | eLicznik       | SolarEdge |
|                   | energia oddana | produkcja |
| 2023              | 2398           | 3930      |
| 2024              | 1903           | 3590      |

Energia oddana z tego co rozumiem powinna odpowiadać produkcji z falownika, poza tym jest jeszcze energia oddana po zbilansowaniu, która jest zapewne produkcją pomniejszoną o autokonsumpcję.

Oczywiście jeśli wezmę dane z sekcji Odczyty eLicznika sytuacja wygląda podobnie (różnice dziesiątych częściach wata).

Różnica jest olbrzymia. Ktoś się spotkał z czymś takim?

Instalacja 4,55 kWp.

Instalacja 4,45 kWp wyprodukowała w 2023 roku 3930 kWh a do sieci wysłałeś 2398 kWh. Zjadłeś 1532 kWh na miejscu.

W 2024 roku instalacja wyprodukowała 3590 kWh a do sieci wysłałeś 1903 kWh. Na miejscu zjadłeś 1687 kWh czyli o 155 kWh więcej niż w 2023 roku.