pdothash 07.01.2025 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia Kilka dni temu zorientowałem się, że jest duża rozbieżność między produkcją w eLiczniku Taurona, a aplikacją/stroną SolarEdge: +-------------------+----------------+-----------+ | Rok/Źródło danych | eLicznik | SolarEdge | | | energia oddana | produkcja | +-------------------+----------------+-----------+ | 2023 | 2398 | 3930 | +-------------------+----------------+-----------+ | 2024 | 1903 | 3590 | +-------------------+----------------+-----------+ Energia oddana z tego co rozumiem powinna odpowiadać produkcji z falownika, poza tym jest jeszcze energia oddana po zbilansowaniu, która jest zapewne produkcją pomniejszoną o autokonsumpcję. Oczywiście jeśli wezmę dane z sekcji Odczyty eLicznika sytuacja wygląda podobnie (różnice dziesiątych częściach wata). Różnica jest olbrzymia. Ktoś się spotkał z czymś takim? Instalacja 4,55 kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof_x 07.01.2025 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia Rozumiem że w ogóle nie zużywasz prądu wyprodukowanego z PV na swoje potrzeby, skoro chciałbyś żeby oddana=wyprodukowanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 07.01.2025 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia To przecież napisałem, że jest osobna pozycja pod tytułem “oddana po zbilansowaniu”, która jest oddaną pomniejszoną o autokonsumpcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.01.2025 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 45 minut temu, pdothash napisał: To przecież napisałem, że jest osobna pozycja pod tytułem “oddana po zbilansowaniu”, która jest oddaną pomniejszoną o autokonsumpcję. Jak niby licznik ma zmierzyć elektrony które przez niego nie przepłynęły? Licznik ZE nie może zmierzyć prawdziwej autokonsumpcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 07.01.2025 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 19 minut temu, Kaizen napisał: Jak niby licznik ma zmierzyć elektrony które przez niego nie przepłynęły? Licznik ZE nie może zmierzyć prawdziwej autokonsumpcji. A może zmierzyć całkowitą produkcję? Innymi słowy, czy przedstawione przeze mnie różnice w tym co oni pokazują że wyprodukowałem, a tym co wskazuje falownik, są czymś normalnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.01.2025 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 21 minut temu, pdothash napisał: A może zmierzyć całkowitą produkcję? Innymi słowy, czy przedstawione przeze mnie różnice w tym co oni pokazują że wyprodukowałem, a tym co wskazuje falownik, są czymś normalnym? Nie, nie może zmierzyć tego, co zużyjesz zanim do niego dotrze - czyli autokonsumpcji (tej prawdziwej - nie wynikającej z bilansowania międzyfazowego czy godzinowego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.01.2025 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 7 godzin temu, pdothash napisał: Kilka dni temu zorientowałem się, że jest duża rozbieżność między produkcją w eLiczniku Taurona, a aplikacją/stroną SolarEdge: +-------------------+----------------+-----------+ | Rok/Źródło danych | eLicznik | SolarEdge | | | energia oddana | produkcja | +-------------------+----------------+-----------+ | 2023 | 2398 | 3930 | +-------------------+----------------+-----------+ | 2024 | 1903 | 3590 | +-------------------+----------------+-----------+ Energia oddana z tego co rozumiem powinna odpowiadać produkcji z falownika, poza tym jest jeszcze energia oddana po zbilansowaniu, która jest zapewne produkcją pomniejszoną o autokonsumpcję. Oczywiście jeśli wezmę dane z sekcji Odczyty eLicznika sytuacja wygląda podobnie (różnice dziesiątych częściach wata). Różnica jest olbrzymia. Ktoś się spotkał z czymś takim? Instalacja 4,55 kWp. Instalacja 4,45 kWp wyprodukowała w 2023 roku 3930 kWh a do sieci wysłałeś 2398 kWh. Zjadłeś 1532 kWh na miejscu. W 2024 roku instalacja wyprodukowała 3590 kWh a do sieci wysłałeś 1903 kWh. Na miejscu zjadłeś 1687 kWh czyli o 155 kWh więcej niż w 2023 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 08.01.2025 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia Nic podejrzanego w tych danych nie ma. U mnie podobnie, tyle że autokonsumpcję mam gorszą, u ciebie jest wg. mnie rewelacyjna. W 2024r wyprodudukowałem 7,17MWh a wysłałem 5.59MWh (po zbilansowaniu 4,49MWh) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts