Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dołożenie paneli - ile wytrzyma falownik?

Kristoforokrk

Recommended Posts

Witajcie, mam falownik Sofar 8.8ktlx-g3 (tabliczka znamionowa w zalaczniku).

Obecnie mam dwa stringi 16x460w +12x460w. Czy moj falownik wytrzyma jesli doloze 4 panele, zeby kazdy mial po 16 paneli? Chodzi mi o bezpieczenstwo i ekstremum, nawet przy -20 i pelnym sloncu.

Jesli 16 to za duzo, to ile moge dolozyc bezpiecznie?

Prosze o pomoc uzytkownikow z pojeciem elektrycznym. Dziekuje.

I

Screenshot_2025-01-14-12-43-36-389_com.google.android.gm.jpg

52 minuty temu, Kristoforokrk napisał:

Obecnie mam dwa stringi 16x460w +12x460w. 

Jak byś jeszcze zdradził tajemnicę jakie dokładnie są to modele paneli (modułów) PV i jakie jest ich położenie.

Godzinę temu, Kristoforokrk napisał:

Obecnie mam dwa stringi 16x460w +12x460w. Czy moj falownik wytrzyma jesli doloze 4 panele, zeby kazdy mial po 16 paneli? Chodzi mi o bezpieczenstwo i ekstremum, nawet przy -20 i pelnym sloncu.

Jesli 16 to za duzo, to ile moge dolozyc bezpiecznie?

Prosze o pomoc uzytkownikow z pojeciem elektrycznym. Dziekuje.

Oba stringi ( wejścia ) falownika mają identyczne parametry więc jeśli jeden wytrzymuje  16 paneli to i na drugim możesz tyle mieć.

Poza tym zgodnie z tym co wspomniał wcześniej Prokurator ważne jest napięcie w stringu oraz ewentualny maksymalny prąd  a nie moc paneli.

Według twojego toku myślenia Falownik ma 8kW  więc sumując moc na obu stringach,  już ją przekroczyłeś.

16 x 460 = 7360W

12 x 460 = 5520W

więc razem panele mają 12880W

Nawet położenie i rodzaj paneli nie ma żadnego znaczenia dla parametrów granicznych bo jeśli na otwartym obwodzie mają one max 16 x 41V = 656V to do 1100V na stringu brakuje dość dużo.

Edytowane przez Mareks77

Dziekuje za odpowiedzi Koledzy. Caly czas myslalem, ze to 1100V tyczy sie calosci DC a nie, ze na kazdy string po 1100V.

Instalacja wschod zachod. 

7.36 na W (16sztk) i 5.52 na E (12sztk).

Obecnie z tego co patrzylem po wykresach MAX napiecie jakie uzyskuje SUMARYCZNIE to 1000-1050V.

Dlatego balem sie, ze malo co moge dolozyc. Specyfikacja obecnych paneli na skrinie.

Niestety nie ma juz takich samych paneli, sa mocniejsze . Jakie parametry musza sie zgadzac a czym sie nie przejmowac, zeby wszystko dzialalo efektywnie i dom nie poszedl z dymem?

Z gory dziekuje!

Screenshot_2025-01-15-06-43-49-528_com.adobe.reader-edit.jpg

Łączysz je szeregowo, więc napięcie nie ma dużego znaczenia, i tak sumuje się dla całego stringu. Natężenia maksymalne dla nowych paneli są wyższe niż dla starych. Maksymalnego prądu na falowniku i tak nie przekroczysz mając w szeregu starsze panele. Natomiast będziesz stratny na mocy, panel o wyższym max. prądzie będzie generował tyle co pozostałe. Rozwiązaniem mogą być optymalizatory na "słabsze prądowo" panele, ale to średnio opłacalne. Na napięcia nie patrz i szukaj paneli o jak najbardziej zbliżonym prądzie, ale nie niższym niż ten co w tych co masz.

W dniu 15.01.2025 o 06:48, Kristoforokrk napisał:

Obecnie z tego co patrzylem po wykresach MAX napiecie jakie uzyskuje SUMARYCZNIE to 1000-1050V.

Niemożliwe. Twoje panele mają U=40V, więc te 16 sztuk nie może przekroczyć 668V.

Chyba, że Ty dodajesz do siebie U obu stringów - jeśli tak, to lepiej sam nie modyfikuj instalacji ;) 

Edytowane przez mistalova