Kristoforokrk 14.01.2025 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 11:44 Witajcie, mam falownik Sofar 8.8ktlx-g3 (tabliczka znamionowa w zalaczniku). Obecnie mam dwa stringi 16x460w +12x460w. Czy moj falownik wytrzyma jesli doloze 4 panele, zeby kazdy mial po 16 paneli? Chodzi mi o bezpieczenstwo i ekstremum, nawet przy -20 i pelnym sloncu. Jesli 16 to za duzo, to ile moge dolozyc bezpiecznie? Prosze o pomoc uzytkownikow z pojeciem elektrycznym. Dziekuje. I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 14.01.2025 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 12:02 Tam ci pisze 1100 volt więc tego musisz sie trzymać i tyle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.01.2025 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 12:38 52 minuty temu, Kristoforokrk napisał: Witajcie, mam falownik Sofar 8.8ktlx-g3 (tabliczka znamionowa w zalaczniku). Obecnie mam dwa stringi 16x460w +12x460w. Jak byś jeszcze zdradził tajemnicę jakie dokładnie są to modele paneli (modułów) PV i jakie jest ich położenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.01.2025 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 12:58 (edytowane) Godzinę temu, Kristoforokrk napisał: Witajcie, mam falownik Sofar 8.8ktlx-g3 (tabliczka znamionowa w zalaczniku). Obecnie mam dwa stringi 16x460w +12x460w. Czy moj falownik wytrzyma jesli doloze 4 panele, zeby kazdy mial po 16 paneli? Chodzi mi o bezpieczenstwo i ekstremum, nawet przy -20 i pelnym sloncu. Jesli 16 to za duzo, to ile moge dolozyc bezpiecznie? Prosze o pomoc uzytkownikow z pojeciem elektrycznym. Dziekuje. Oba stringi ( wejścia ) falownika mają identyczne parametry więc jeśli jeden wytrzymuje 16 paneli to i na drugim możesz tyle mieć. Poza tym zgodnie z tym co wspomniał wcześniej Prokurator ważne jest napięcie w stringu oraz ewentualny maksymalny prąd a nie moc paneli. Według twojego toku myślenia Falownik ma 8kW więc sumując moc na obu stringach, już ją przekroczyłeś. 16 x 460 = 7360W 12 x 460 = 5520W więc razem panele mają 12880W Nawet położenie i rodzaj paneli nie ma żadnego znaczenia dla parametrów granicznych bo jeśli na otwartym obwodzie mają one max 16 x 41V = 656V to do 1100V na stringu brakuje dość dużo. Edytowane Wtorek o 13:01 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristoforokrk 15.01.2025 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 05:48 Dziekuje za odpowiedzi Koledzy. Caly czas myslalem, ze to 1100V tyczy sie calosci DC a nie, ze na kazdy string po 1100V. Instalacja wschod zachod. 7.36 na W (16sztk) i 5.52 na E (12sztk). Obecnie z tego co patrzylem po wykresach MAX napiecie jakie uzyskuje SUMARYCZNIE to 1000-1050V. Dlatego balem sie, ze malo co moge dolozyc. Specyfikacja obecnych paneli na skrinie. Niestety nie ma juz takich samych paneli, sa mocniejsze . Jakie parametry musza sie zgadzac a czym sie nie przejmowac, zeby wszystko dzialalo efektywnie i dom nie poszedl z dymem? Z gory dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 16.01.2025 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 12:49 Łączysz je szeregowo, więc napięcie nie ma dużego znaczenia, i tak sumuje się dla całego stringu. Natężenia maksymalne dla nowych paneli są wyższe niż dla starych. Maksymalnego prądu na falowniku i tak nie przekroczysz mając w szeregu starsze panele. Natomiast będziesz stratny na mocy, panel o wyższym max. prądzie będzie generował tyle co pozostałe. Rozwiązaniem mogą być optymalizatory na "słabsze prądowo" panele, ale to średnio opłacalne. Na napięcia nie patrz i szukaj paneli o jak najbardziej zbliżonym prądzie, ale nie niższym niż ten co w tych co masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 16.01.2025 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 19:12 (edytowane) W dniu 15.01.2025 o 06:48, Kristoforokrk napisał: Obecnie z tego co patrzylem po wykresach MAX napiecie jakie uzyskuje SUMARYCZNIE to 1000-1050V. Niemożliwe. Twoje panele mają U=40V, więc te 16 sztuk nie może przekroczyć 668V. Chyba, że Ty dodajesz do siebie U obu stringów - jeśli tak, to lepiej sam nie modyfikuj instalacji Edytowane Czwartek o 19:14 przez mistalova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts