Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Amatorski projekt DGP z rekuperacją. Kominek jako wsparcie PC

Kagolnik

Recommended Posts

Czy to będzie funkcjonować? Układ rur z DGP ze względu na omijanie rur z rekuperacji. Proszę o opinie. To jest amatorski projekt. Przy oknach są już anemostaty rekuperacji, więc te musimy dać gdzieś dalej.
Jedni mówią, że warto inni, że nie warto, że suszy, brudzi itp. Nie wiem czy w łazience tego ciepła zaraz nie wyciągnie rekuperator. Żeby dać skrzynkę rozdzielczą to trochę ciasno.
Nie wiem czy warto to robić, czy to olać. Kominek jest jako wspomagacz pompy ciepła do grzania w okresach przejściowych i ewentualnie wspomagania przy mrozach.

spacer.png
Edytowane przez Kagolnik

Niby nie wymaga, ale nie wiem ile będzie kosztował prąd za 3 lata. Mam PV, ale 7kwp i już niestety na netblingu. Niektórzy mnie straszą, że będę płacił po 10 tys. To zdecydowałem się na dodanie kominka. Poza tym lubię żywy ogień.
Efektywność pompy ciepła spada też wraz ze spadkiem temperatury powietrza. To dobrze będzie sobie dogrzać. Jak jednak wróci mroźna zima.

Przyjdzie zimny wieczór i odpalanie podłogówki na jeden raz to się mija z celem, a tak kominkiem zagrzać jak znalazł.

• 3 weeks później...

Hej, sam zastanawiałem się nad tym rozwiązaniem. Ale wysłałem swój projekt do zrobienia rekuperacji, i tam poprostu poinformowałem ich o tym że bede miał kominek. I w takim wypadku dokładają dodatkowy wywiew w pobliżu kominka. Ciepło wtedy jest wciągane do rekuperacji i rozprowadzane po całym domu.  Moim zdaniem to powinno funkcjonować