tomkow93 20.01.2025 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia Witam, mam pozwolenie na budowę i aktualnie wylanego chudziaka. Podniosłem (niezgodnie z PnB) poziom "zero" (PPP) o 53 cm (2 warswty bloczka + pustak). Chcę wyprostować temat w papierach, jednak zakładam, że w starostwie przy pozwoleniu zamiennym nie wyrażą zgody na podnisienie PPP i terenu o te 53 cm z uwagi na działki sąsiednie, dlatego rozważam najgorszy scenariusz - skuwanie chudziaka i ściągnięcie 2 warstw bloczka (zaizolowanego i zabezpieczonego XPSem). Proszę nie oceniać - "mądry polak po szkodzie" tylko proszę o porady czy jest to wykonalne nieuszczkadzając pozostałych bloczków oraz jak to najlepiej zrobić? Do zrobienia - skucie chudziaka, ściągnięcie 2 wartw bloczka i wysypanie nadmiaru zagęszonego piasku (+ kanalizacja). Z góry dziękuję za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.01.2025 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia Może najpierw dowiedz się, czy w ogóle będą się czepiać o te 53 cm. Przekraczasz maksymalną wysokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkow93 20.01.2025 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia Dokładnie, chodzi o maksymalną wysokość z MPZP, która wynosi 10m. Dom 9,6m + 2 schodki do gruntu 0,3m = 9,9m wysokości zgodnie z PnB. Nie mam za bardzo jak zejść z wysokości - maksymalnie 20 cm (po 10 cm na poziom), ale i tak zostanie 33 cm do "doczepienia" się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.01.2025 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia Więc dowiedz się, czy będą się czepiać o 33 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkow93 20.01.2025 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia Jestem w trakcie dowiadywania i organizowania projektu zamiennego, ale nie w tym celu założyłem wątek. Moje pytanie jest następujące - czy da się bezpiecznie skuć chudziaka, ściągnąć 2 wartwy bloczka i jak to najlepiej zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts