Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie sufitu w garażu

Recommended Posts

Witam, 
Proszę o poradę co do grubości styropianu na sufit w garażu. Planuję dać 5 cm fasadówki, lambada 0,038. Czy tyle wystarczy? Czy dać 10 cm?
Nad garażem jest ocieplony i ogrzewany strych. Na podłodze strychu 12 cm styropianu. Ale na gołym stropie, pod styropianem są rury od rekuperacji. I głównie chodzi o to żeby się te rury nie wychładzały od zimnego stropu, na którym leżą. Stąd moje pytanie, czy warto inwestować w grubszy styropian? Co prawda rozchodzi się tutaj tylko o 4 paczki więcej (przy 5 cm styro potrzebuję 4 paczki, przy 10 cm osiem paczek).

I przy okazji pytanko, czy warto bawić się w dyblowanie tego styropianu? Planuję dać tylko siatkę na klej, zagruntować i maznąć jakąś farbą. Kleić będę na pianoklej. 

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam,

Nie rozumiem. Po co Ci styropian na stropie, skoro boisz się o wychładzanie rur wentylacji od stropu, który jest pod spodem? Przecież od góry jest ogrzewany strych. Przecież to nie ma sensu. Sens ma za to izolowanie stropu od dołu, od strony garażu i tam najlepiej nie dawać styropianu. 

Styropian na stropie jest ułożony na całym piętrze pod podłogą. Tak się z reguły robi. A skoro izoluje rury od rekuperacji od ciepła na strychu, te wychładzają się od zimnego stropu, na którym leżą. Dlatego chcę ocieplić stop od spodu, gdzie jest nieogrzewany garaż. 

Nie rozumiem dlaczego nie powinno się ocieplać sufitu w garażu styropianem. Niektórzy producenci piszą w opisie styropianu, że jest przeznaczony do ocieplania sufitów.

Wnioskuję, że garaż nie jest ogrzewany - stąd zimny strop....

Czy strop zrobi się cieplejszy kiedy zaizolujesz go od dołu, skoro masz izolację od strony ogrzewanego strychu?

Co do przeciwwskazań - chodzi o wilgoć i wyhodowanie sobie grzyba... kwestia dobrej wentylacji w garażu...

• Like 1

1 godzinę temu, Zoltyyy napisał:

Wnioskuję, że garaż nie jest ogrzewany - stąd zimny strop....

Czy strop zrobi się cieplejszy kiedy zaizolujesz go od dołu, skoro masz izolację od strony ogrzewanego strychu?

Co do przeciwwskazań - chodzi o wilgoć i wyhodowanie sobie grzyba... kwestia dobrej wentylacji w garażu...

W garażu jest podłogówka, nie używam żeby na rachunkach za ogrzewanie zaoszczędzić.

Czy strop zrobi się cieplejszy po zaizolowaniu od spodu? Bardzo dobre pytanie. To wykonawca rekuperacji kazał ocieplić strop od dołu. Nie rozkminiałem sprawy w ten sposób. Proponujesz darować sobie ocieplenie od spodu? 

W garażu jedyna wentylacja jest założona na oknie. Nie jest w nim wilgotno nawet gdy brama jest długo zamknięta. Nie trzymam w nim jeszcze auta, bo jest zagracony rzeczami. Właśnie skończyłem robić strych, więc teraz pora na dokończenie garażu. 

Opisz dokładnie układ warstw stropu wraz z izolacją, posadzką i wszystkimi elementami, aż do okładziny nad garażem. Spróbuję to zamodelować i wyliczyć temperaturę przy rurach wentylacyjnych przed i po ociepleniu. Podaj też temperatury w garażu i w ogrzewanym pomieszczeniu nad garażźem.

Więc tak: garaż 370 na 590 cm, wysokość 280 cm. Strop żelbetowy, lity 17 cm, z betonu b45. Nad garażem, na stropie 12 cm styropianu i 24mm płyt OSB. Strych ogrzewany placem betonu o wymiarach 220 na 90 cm (tam wychodzą rurki z szafy rozdzielczej i idą na całe piętro, zrobiłem zdjęcie i wrzucam też zdjęcie ocieplenia stropu na strychu). "Obok" garażu (za dłuższą ścianą) jest pokój, za krótszą ścianą garażu jest kotłownia. Dom z pustaków ceramicznych.

W garażu obecnie jest 16 stopnii (lokalizacja- Łódzkie). Na strychu 20 stopnii. Na zewnątrz minus 1.

Screenshot_20250121_085554_Samsung Notes.jpg

20250121_081947.jpg

20240126_181943.jpg

Strop bez ocieplenia w garażu (dałem 5 stopni w garażu, bo tyle może być w większe mrozy):

image.png

image.png

Diagramy przy 10 cm wełny od spodu stropu:

image.png

image.png

I jeszcze przekrój z temperaturami w przypadku 15 cm wełny pod sufitem garażu:

image.png

Wnioski:

1. bez ocieplenia w garażu pod styropianem na powierzchni stropu może wykraplać się woda. Temperatura betonu w miejscu styku z rurami wentylacyjnymi wynosi 5,5 stopnia
  2. po dodaniu 10 cm wełny pod spodem temperaturę betonu wynosi 11,5 stopnia i eliminuje wykraplanie wody
  3. dodanie kolejnych 5 cm wełny zwiększa temperaturę betonu o kolejne 1,5 stopnia, czyli 13 stopni

Sprawdziłem jeszcze, że dla 5 cm wełny temperatura betonu wynosi 9,3 stopnia.

Tak jak podejrzewałem, najlepiej dać 10 cm wełny.

Czemu nie dawać styropianu? Ze względów pożarowych i możliwych reakcji chemicznych z oparami, które w garażach typowo występują. 

• Thanks 1

Jak chcesz to zrobić w miarę szybko, możesz użyć wełny izolacyjnej fasadowej z utwardzoną płaszczyzną. Nie trzeba używać siatki. Po zaspoinowaniu (jeżeli położysz ze szparami) zacierasz klejem czy też cienkim tynkiem. Jest to wygodniejsze niż kładzenie siatki na sufit.

• Thanks 1

mnie zastanawiaja rury rekuperacji idące w stropie pomieszczenia nad garazem i jakby wychodzące w suficie garażu. 

edit: już zdołałem podumać to rury nawiewne/wywiewne do pomieszczeń mieszkalnych sasiadujacych z garazem.

P.S. u siebie na suficie garazu mam 8cm styropianu, na to siatka klej, szpachla, gładź. Kołkowane

Cytat

Jak chcesz to zrobić w miarę szybko, możesz użyć wełny izolacyjnej fasadowej z utwardzoną płaszczyzną. Nie trzeba używać siatki. Po zaspoinowaniu (jeżeli położysz ze szparami) zacierasz klejem czy też cienkim tynkiem. Jest to wygodniejsze niż kładzenie siatki na sufit.

podasz przykład takiej wełny? potrzebuje do kotłowni, pierwsze słyszę nie będzie pękać?

Edytowane przez zeusik6

• 4 weeks później...