Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach plaski (papa) w lutym

Felik

Recommended Posts

Cześć

Prosiłbym was bardzo o poradę. Jeden z fachowców zaproponował mi zrobienie dachu płaskiego w lutym jako że terminy później ma już wszystkie zajęte. O ile fachowiec wydaje się rzetelny to nie przekonuje mnie fakt że byłoby to w trakcie temperatur bliskich zera lub lekko ponad. Już raz zgodziłem się na układanie papy na dachu skośnym w zimę i okazało się że nie byli w stanie wystarczająco jej rozprostować a więc pozostałe pofałdowania, na szczęście nie wpłynęło to jakoś znacząco na późniejsze łaty. No i sam fakt że papa na dachu skośnym nie była wcale podgrzewana bo była samoprzylepna. Tutaj teoretycznie wykonawca twierdzi że papę na samym stropie traktuje palnikiem, papę na styropianie układa samoprzylepną a na niej znów palnikiem papę wierzchniego krycia więc teoretycznie wtedy by się papa podkładowa dobrze zgrzala także do styropianu.

Co go wyróżnia to na attyce stosuje też styropian (podpytywałem jednego innego fachowca który polecał jednak wełnę).

Teoretycznie daje na to pięć lat gwarancji oraz o tyle dobrze że grafik w lato miałbym dość napięty i to miałbym już chociaż załatwione. Co byście zrobili na moim miejscu? Warto montować papę i ocieplenie na dachu płaskim w lutym ?

Edytowane przez Felik