tomot79 26.01.2025 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia Cześć proszę o info czy jeśli planuję założyć sterowniki w domu (pokoje, kuchnia, łazienki) do nich siłowniki i listwę, to czy mogę nie zakładać ich (sterownik i siłownik) dla garażu i pomieszczenia z piecem- pozostawiłbym zwykłe zawory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.01.2025 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia Możesz tak zrobić. Zwykłe zawory będą zarazem stanowiły zabezpieczenie ciśnieniowe dla pompy typu bypass które powinno się znaleźć na rozdzielaczu w przypadku sterowania elektrozaworami tak aby nie nie nastąpiło zamknięcie wszystkich pętli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomot79 27.01.2025 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia .... aktualnie na rozdzielaczu takiej pompy i bypassu nie ma. Jest to rozdzielacz z rotametrami i korkami wkładkami białymi do zamykania. Sterowniki mają do skrzynki wyprowadzone przewody (dla każdego z pomieszczeń bez garażu i kotłowni) oraz przewód zasilający. Czy firma zapomniała o tej pompie, czy musi być, czy założą jak podłączą sterowniki i siłowniki???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.01.2025 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia Nie mówiłem nic o pompie tylko o jej układzie zabezpieczającym. Jeżeli w domu jest tylko i wyłacznie podłogówka lub grzejniki są przewymiarowane i zasilane czynnikiem o niskiej temperaturze to układ pompy na rozdzielaczu jest zbędny. Pompa istnieje w źródle ciepła lub poza nim np. za sprzęgłem hydraulicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts