sklepzeusik1 28.01.2025 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 21:09 Witam czy seperator magnetyczny jest odpowiedni? Czy nie jest za mały? Kociiol kondesacyjny 18kw. Układ otwarty 400-500 litrów grzejniki żeliwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 29.01.2025 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 08:35 Czemu za mały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sklepzeusik1 29.01.2025 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 08:51 Taki jeden fachowiec powiedzial. Nie ma sensu płakać instalacji. Lepiej dać większy seperator magnetyczny. Mam trochę inne zdania. Jest wszytsjo zgodne instrukcja . -mam filtr siatkowy przed sepatorem -mam odpowiedni sperator do kotłagasowego 18kw. Czy warto przepłukać instalacje (bez chemi) Później także dodać inhibator korozji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 29.01.2025 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 08:56 Nie warto. Płukanie instalacji polega na najpierw płukaniu mechanicznym (czystą wodą), potem wpuszczeniu chemii na odpowiednio długi czas, spuszczeniu zużytej chemii, znowu przepłukanie i szybkie napełnienie inhibitorem. Oczywiście należy przestrzegać stężeń. Radzę też dobrać dobrą chemię, a nie np jakiś kwas, bo to zwiększą ryzyko rozszczelnienia instalacji (może przeżreć metal w bardziej skorodowanych miejscach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 29.01.2025 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 10:28 Przy różnych metalach wchodzących w skład instalacji należy zastosować inhibitor. Ze swojego urządzenia grzewczego spuściłem wodę do zbiornika i odczekałem 1-2 doby aż w zbiorniku tym wszystko opadnie na dół. Potem tą samą wodę zalałem urządzenie(instalację) i dodałem inhibitor. Wodę uzupełniłem deszczówką. Poprzednia woda w urządzeniu też pochodziła z deszczówki ale jak ktoś ma na oku tanią destylowaną, to lepiej ją zastosować. Do zabawy z inhibitorem potrzebne paski do mierzenia pH I postępować wg instrukcji dla danego inhibitora. Dlaczego to zrobiłem ??? Ponieważ przy nagrzewaniu się wody słyszalne były STUKI w płaszczu(powietrze). Po dodaniu inhibitora USTAŁY ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts