Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Seperator magnetyczny

sklepzeusik1

Recommended Posts

Taki jeden fachowiec powiedzial.  Nie ma sensu płakać instalacji.  Lepiej dać większy seperator magnetyczny.  Mam trochę inne  zdania. Jest wszytsjo zgodne  instrukcja . 

-mam filtr siatkowy przed  sepatorem 

-mam odpowiedni sperator do kotłagasowego  18kw.

Czy warto przepłukać  instalacje (bez chemi)

Później  także dodać inhibator  korozji? 

Nie warto. Płukanie instalacji polega na najpierw płukaniu mechanicznym (czystą wodą), potem wpuszczeniu chemii na odpowiednio długi czas, spuszczeniu zużytej chemii, znowu przepłukanie i szybkie napełnienie inhibitorem. Oczywiście należy przestrzegać stężeń. Radzę też dobrać dobrą chemię, a nie np jakiś kwas, bo to zwiększą ryzyko rozszczelnienia instalacji (może przeżreć metal w bardziej skorodowanych miejscach).

Przy różnych metalach wchodzących w skład instalacji należy zastosować inhibitor.

Ze swojego urządzenia grzewczego spuściłem wodę do zbiornika  i odczekałem 1-2 doby aż w zbiorniku tym wszystko opadnie na dół. Potem tą samą wodę zalałem urządzenie(instalację) i dodałem inhibitor. Wodę uzupełniłem deszczówką.

Poprzednia woda w urządzeniu też pochodziła z deszczówki ale jak ktoś ma na oku tanią destylowaną, to lepiej ją zastosować.

Do zabawy z inhibitorem potrzebne paski do mierzenia pH I postępować wg instrukcji dla danego inhibitora.

Dlaczego to zrobiłem ??? Ponieważ przy nagrzewaniu się wody słyszalne były STUKI w płaszczu(powietrze). Po dodaniu inhibitora USTAŁY !