poiu0987 29.01.2025 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia Witam wszystkich! Zmieniam nieco przebieg rur CO w mieszkaniu w związku z przesuwaniem ścian. Po zdemontowaniu podłogi okazało się, że rury, które tam się znajdują są większej średnicy niż te, które biegną przy ścianach. Czy takie rozwiązanie ma jakieś uzasadnienie? Mam kocioł dwufunkcyjny i normalne grzejniki na ścianach, największa średnica rur to 22 mm tylko te w podłodze większe - 28 mm. Tych samych nie mogę użyć, bowiem będą za krótkie przy nowym założonym przebiegu i stąd moje pytanie - silić się na odtworzenie takiego rozwiązania, czy spokojnie mogę wszystko wykonać w średnicy 22 mm? Spadek od leżaków na ścianie to 20 cm, a długość samych grubszych rur to 1,6 m. W nowym przebiegu rury będą miały długość 1,8 m. Załączam rysunek poglądowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 29.01.2025 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia I taki masz schemat w domu? Dwa podejścia 20 cm nad podłogą? Jedyne co mi przychodzi do głowy, to zwiększenie średnicy ze względu na opory. Nie widząc reszty instalacji powiedziałbym, że w 1,8 metra nie ma żadnego znaczenia czy dasz 28 czy 22 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poiu0987 29.01.2025 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia (edytowane) To jest miejsce, gdzie muszę dokonać zmiany biegu rur. Z grubsza cała instalacja wygląda jak na tym rysunku. Mieszkanie ma powierzchnię 95 m2. Na mój chłopski rozum ten odcinek niczego nie zmienia, skoro samo wyjście z pieca ma mniejszą średnice, ale chciałem, żeby wypowiedział się ktoś z wiedzą/doświadczeniem. Edytowane 29 Stycznia przez poiu0987 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 29.01.2025 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia Od kotła do pierwszego trójnika dałbym 28 mm jeśli już, a ten zielony odcinek moim zdaniem zupełnie nie musi być w takiej średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poiu0987 29.01.2025 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia Dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts