Łukasz369 03.02.2025 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego Witam wszystkich Mam dość sporawy problem z sciana która chce wyburzyc. Dom ponad 50 letni, 4 kondygnacje, brak dokumentacji, sciana na parterze między 2ma pokojami. Nie mam pewności czy sciana jest napewno dzialowa ponieważ intuicja podpowiadała ze 15cm to dzialowa.. z tym że to stare budownictwo i nie wiem czy to ma znaczenie. Wykułem trochę ściany przy stropie... I jest zalane od góry czymś twardym.. ktoś wie co to może być i czy to może być dzialowka? Po wyburzeniu ściany 'nowy' pokój miał by wymiary 4x8,6 Dołączam zdjęcia. https://zapodaj.net/plik-z0P9gxvsL5 https://zapodaj.net/plik-qqFAbXf8lO https://zapodaj.net/plik-sgmW9WJ97w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.02.2025 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego Musisz zrobić odkrywki i upewnić się, czy to nie ściana nośna. Widziałem już takie ściany z pojedynczej cegły czerwonej (12 cm + tynk), które nosiły więźbę dachową. Jak się nie da zrobić odkrywek, to robisz podciąg wg projektu uprawnionego projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.02.2025 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego Patrząc tylko na rzut to ta ściana powinna być działowa. Trzeba sprawdzić grubość tej ściany i kierunek rozpiętości stropów. To jest dom wielorodzinny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz369 09.02.2025 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego Sciana ma grubosc 15cm. Jest to sciana na parterze nad nią jeszcze 2 piętra. Co ciekawe w garażu w tym miejscu jest belka wzmacniająca. Dodałem zdjecie... wykute w głąb tej ściany przy samym stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.02.2025 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego Z tego zdjęcia niewiele wynika. Pokaż kierunek rozpięcia stropów. Czy na wyższych kondygnacjach też są w tym miejscu takie ścianki gr. 15 cm? Grubość 15 cm to np. cegła 12 cm + 2x tynk po 1,5 cm. Odkuj szerzej o zobaczysz jak ułożone są cegły. Jaki ma wymiar ten podciąg w garażu? Dom jest z ok. 1975 roku? Dom jest jednorodzinny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz369 09.02.2025 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego Piętro wyżej też jest taka scianka dzielącą pokoje. Dokładnie jak piszesz cegła+tynk Dom ok 1970, wybudowany przez 1 właściciela, 1 i 2 piętro również użytkowe Więcej informacji na ten moment nie mam, jestem za granicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz369 09.02.2025 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego Cegła plus tynk =15cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz369 11.02.2025 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.02.2025 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego Podciąg jest dosyć solidny (w sensie: ma całkiem spore wymiary zewnętrzne). Co w jego wnętrzu pod tynkiem jest tego nie wiadomo. Nie wiadomo czy jest żelbetowy czy stalowy. Może być wykonany pod oparcie ciężkiej ścianki działowej. Jeżeli powyżej też są ścianki działowe to mogą się opierać jedna na drugiej położonej niże i na końcu na tym podciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz369 11.02.2025 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego Czyli że zdemontować by można było albo na piętrze albo na piętrze i parterze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz369 11.02.2025 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego Ściany są nad tą belka na parterze i na piętrze... jak pisałem tynk i cegła ~15cm... z tym że np na piętrze scianka na 4m ucieka pod ukos aż 10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.02.2025 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 10 cm to nie taka wielka różnica. Podstawa to stwierdzenie w którym kierunku rozparte są stropy i jakie to są stropy. Jeżeli to jest ścianka działowa a nie nośna (np. dla konstrukcji dachu) to można by taką ściankę na ostatniej kondygnacji usunąć. Taka ścianka może też być połączona ze ściana zewnętrzną i stanowić jej usztywnienie. Potrzebne są rzuty z wymiarami. Przekrój też jest pomocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz369 12.02.2025 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego A jak sprawdzic w którym kierunki są stropy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.02.2025 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego Można sprawdzić czy nie widać jakiś podłużnych lub poprzecznych spękań, może są jakieś smugi. Można też zrobić liniowe skucie tynku aby zobaczyć spód stropu. Może jest gęstożebrowy albo belkowy. Jeżeli jednak jest to żelbetowa monolityczna płyta to nie będzie widać kierunku rozpięcia. Wtedy trzeba kuć aż do zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz369 14.02.2025 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 10:48 Był konstruktor, stwierdził że ściana napewno częściowo przenosi ciężar i jej uniecie beż wcmocnien najprawdopodobniej skończyło by się tragedia. Kazał zrobic kilka skuc żeby stwierdzić jakie wckocnienia(belka czy belka i filary boczne) będą potrzebne żeby to udźwignąć Zbrojenie idzie prostopadle do okien, równolegle że ściana do usunięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.02.2025 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 17:09 Jeżeli zbrojenie główne jest prostopadłe do ściany z oknami i równoległe do ścianki działowej to prawdopodobnie ścianki można usunąć ale wszystkie od górnej zaczynając. Konstruktor określił rodzaj stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz369 14.02.2025 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 17:44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz369 14.02.2025 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 17:45 Rodzaju stropu nie określił.. tzn w czasie rozmowy mówił tylko o żelbetowym stropie jednakże nie powiedział stricte że taki właśnie jest.... obejrzal kiluktornie garaz i pietro wyżej i jednoznacznie stwierdził że trzeba xrobic wzmocnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts