Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MPZP - Obowiązująca linia zabudowy

Pinki18

Recommended Posts

Dzień Dobry.
Mam działkę budowlaną na której planuję postawić dom. Szukam projektów i wpadł mi w oko taki w kształcie litery L. To wysunięcie to garaż na dwa stanowiska.
W MPZP mam taki zapis:

Cytat

obowiązująca linia zabudowy – rozumie się przez to linię, na której musi być usytuowane co najmniej 60% długości zewnętrznej ściany frontowej budynku, dopuszcza się jej przekroczenie przez ryzality, wykusze, portale do 1,5m oraz zadaszenia nad wejściami do budynków do 2 m pod warunkiem, że łączna ich długość nie przekroczy 30% szerokości elewacji znajdującej się na tej linii i nie są związane konstrukcyjnie z gruntem.

Projekt taki:
Projekt

Mapka w załączeniu.
Skorzystałem z formularza ze strony od projektu wysyłając im MPZP i odpisali, że projekt poza kątem nachylania dachu jest ok. Dzwoniłem do starostwa , żeby dowiedzieć się więcej, ale tam nie ma z kim rozmawiać. Chcą projekt a później mi powiedzą czy może taki budynek tam stać.

Czy ten projekt jest zgodny z MPZP i czy dom mogę tak umieścić na działce? Za wszelkie odpowiedzi i sugestie będę zobowiązany.

1.png

Jeżeli dach  kształt budynku nie narusza lini zabudowy o której mowa w przytoczonym fragmencie to jaki tak naprawdę masz problem.

Nie znam szczegółowych wymiarów projektu ale wystający garaż można ostatecznie potraktować jako ryzalit.

Przytocz cały MPZP ...... możliwe że są tam jeszcze inne zapisy.

Jeżeli wymiary domu mieszczą się w lini zabudowy a także min. 4m od granicy sąsiednich to problem może tkwić w czymkolwiek

Po drugie to na stronie biura projektowego jest możliwość pobrania szczegółowych rzutów projektu z wymiarami.

Po trzecie to tak przygotowany czyli wraz z rzutami itp. udaj się na osobistą wizytę w urzędzie.

To rozwiąże Twoje problemy. Telefonem niczego nie załatwisz bo urzędnik nie siedzi tam tylko dla Ciebie więc zapoznanie się lub przypomnienie sobie  szczegółów trochę trwa.

Edytowane przez Mareks77

Już piszę o co chodzi.
Tutaj treść MPZP
W MPZP jest zapis: 60% długości zewnętrznej ściany frontowej budynku musi znajdować się na obowiązującej linii zabudowy. I jeśli garaż to frontowa część budynku to nie stanowi on 60% i w związku z tym czy może być budynek usytuowany tak jak zaproponowałem. Jeszcze poczytam co to ryzalit i wybiorę się do starostwa.