Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o wieszanie szafek na przedściance na stelażu

jprzystupa

Recommended Posts

Cześć, 

Mam w mieszkaniu zrobioną przedściankę na stelażu z profili CD60 + wieszaki:

spacer.png

Ściana ma 365cm szerokości, 265 wysokości. Mam tam 7 profili CD60, każdy na 3 wieszakach.

Do profili są przykręcone płyty OSB 12mm, a do nich plyty gk akustyczne 12,5.

Chce na niej powiesić 6 szafek IKEA METOD 60x37x100 cm na szynie montażowej na całą szerokość ściany (2 kawałki - 2m i 1,6m)

Szynę przyczepiam kołkami Molly albo hartmut.

Pytanie ile taka ściana może wytrzymać? Myślałem nad dodaniem drugiej szyny w połowie wysokości szafki żeby rozłożyć obciążenia, ale zacząłem się zastanawiać ile może wytrzymać ściana na takiej konstrukcji? 

Docelowo obciążenie ma być dość duże - jakieś książki, dokumenty itd. (Łącznie ok 120kg) i zastanawiam się czy to ma prawo zadziałać bez jakiś dodatkowych zewnętrznych wzmocnień, np. mógłbym spróbować przenieść część obciążenia na boczne ściany, bo są one z litego materiału (nie jestem pewien z czego dokładnie, ale na pewno są wytrzymalsze od przedścianki na stelażu)

Edytowane przez jprzystupa

2 godziny temu, Ratpaw napisał:

Tak się robi takie ścianki pod obciążenia, ale trzeba było dać zdecydowanie grubszą płytę OSB, co najmniej 18 mm, a najlepiej 24 mm.

Ok, no niestety osb już nie wymienię, a więc pytanie co można na takiej ścianie ugrać ;) 

Rozumiem, że z grubszą osb pewnie bym mógł to bezpieczenie powieścić na jednej szynie - z 18 kołków co 20cm, zakładając z zapasem, że szafki z pełnym obciążeniem będą ważyć łącznie 300kg to jest tylko 16kg na kołek.

Czy dobrze rozumuje, że jak dam drugą szynę to powinno to solidnie wisieć nawet na tej cieńszej osb?