Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatkowy zbiornik CWU

photos

Recommended Posts

Cześć wszystkim. Pytanko jak w temacie. Moja pompa jak w stopce to kompakt viessmanna i wbudowany zbiornik CWU 170 litrów. Kiedyś wystarczało, dzieciaki dorosły i jest za mało wody, grzeje do 55 stopni ale i tak brakuje. Pompa ma już swoje lata ale dopóki działa muszę znaleźć rozwiązanie inne niż wymiana. Ma ktoś z tym jakieś doświadczenie?

Piszesz z dziwnym przekąsem. Raczej spodziewam się jaką mają odpowiedź. Nikt z dużych producentów raczej się w to nie bawi. Zaproponują wymianę urządzenia. A to jak napisałem jeszcze mnie nie interesuje. Także Twoja rada do niczego. Nie pytam kogo mogę zapytać. Tylko czy ktoś miał z czymś takim styczność, ma to u siebie

Chyba można odłączyć zasilanie wężownicy ze zbiornika 170 litrów i przełączyć na nowy większy zbiornik? Oczywiście czujniki tez trzeba przenieść.

PS Viessmann nie pomoże. Konsultanta firmy Viessmann  dawno nie było na FM.

Pomocy od nich się nie spodziewam. Pomyślałem że ktoś może już coś takiego przerabiał u siebie i podpowie jak to zrobic jak najmniej inwazyjnie. Np czy dołączać do tego zbiornika, czy w ogóle go wyeliminować tak jak piszesz przekierowując wszystko do drugiego zbiornika

Wywal (odłącz) to co jest wewnątrz pompy ciepła związane z przygotowywaniem ciepłej wody i tak jak wyżej wspomniano dołóż zewnętrzny zasobnik cwu o wystarczającej dla was pojemności. To nie jest skomplikowana robota, jedynie czasochłonna ;) Wie$$mann kiedyś w tych swoich traktorach (bo okrutnie głośne) montował chyba system z płytowym  wymiennikiem ciepła (nie potrafili zrobić wężownicy o wystarczającej pojemności???), jeśli się tego pozbędziesz to przez dalszą drugą połowę życia tej pompy ciepła być może będziesz miał nawet wyższą efektywność ;) Pozdrawiam

6 godzin temu, d7d napisał:

Może ma wężownicę - Pompa ciepła solanka- woda VITOCAL 222-G (170 l. 5.9 KW) VIESSMANN Kod produktu Z013727

88041006_2.jpg

To nie ten model, u mnie zbiornik jest na górze. Ale też chyba nie ten co napisał Wihajster. Jest już w nim wężownica. Jak tak patrzę na ten przekrój to wydaje się to być bardzo prosta sprawa. Zasilanie i powrót jest tu na wierzchu wiec bardzo łatwo je przekierować, dostawiam obok nowy zbiornik, przepinam czujnik temperatury i po sprawie (pewnie trzeba będzie przedłużyć kabel, ale na dwóch metrach nie powinno za bardzo przekłamywać). Nawet nie będę wyrzucał tego starego zbiornika, mniej roboty. Nie mogę niestety znaleźć jej schematu hydraulicznego

IMG_5995.jpeg

Edytowane przez photos