krukov 26.02.2025 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego Dzień dobry W najbliższym czasie stanę się właścicielem części domu budowanego w latach 70tych, czyli "kostki" . Posiada 2 poziomy z czego dostęp będę miał do parteru. Układ pomieszczeń jest na dole jak i na górze jest taki sam i niestety na moje potrzeby nie wystarczający. I tu zaczyna się moje pytanie: Jak odróżnić ściany nośne, skoro wszystkie ściany są "grube" ? Uwzględniając, że z 2 pokoi, czyli ok. 50m kw. powierzchni mam w planach zrobić 4 mniejsze co będzie się wiązało z przesunięciem ściany i wykuwaniem nowych okien w bryle - na ile są to czynności realne i możliwe dla laika ? I co ważne czy powyższe czynności wymagają specjalnych formalności urzędowych? Szpachlowałem, malowałem, układałem płytki w mieszkaniu, ale to są rzeczy dla mnie nowe i nie wiem czy nie będę porywał się z motyką na słońce.. Dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.02.2025 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego Ściany nośne to co najmniej dwie zewnętrze ściany. Ściany nośnie można rozpoznać po kierunku oparcia stropów ale mogą być wyjątki. Pokaż rzuty domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.02.2025 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego Te domy były różnie budowane, być może obie wewnętrzen ściany są nośne. Formalnie nie wolno samemu nic zmieniać w elementach konstrukcyjnych czyli usunięcie ścian wymaga projektu i pozwoleń. Nowe okna to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.02.2025 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego Jeżeli jest to segment szeregowca to raczej wewnętrzne są nośne. Ale jeżeli jest to mały wolnostojący to dwie zewnętrzne są nośne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2025 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego Godzinę temu, d7d napisał: Jeżeli jest to segment szeregowca to raczej wewnętrzne są nośne. Ale jeżeli jest to mały wolnostojący to dwie zewnętrzne są nośne. kostka to nie szeregowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.02.2025 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego Jeżeli... i ale jeżeli... odpowiedź była do @jajmar na temat dwóch wewnętrznych ścian nośnych zamiast dwóch zewnętrznych ścian nośnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.02.2025 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 21 godzin temu, krukov napisał: I co ważne czy powyższe czynności wymagają specjalnych formalności urzędowych? II OSK 746/12 - wybicie okna wymaga PnB. Podobnie ingerencja w konstrukcję (w tym ściany nośne). I już to oznacza, że musisz znaleźć projektanta, który odpowie na Twoje pytania (z pomocą odpowiedniej inwentaryzacji). A poznanie, czy dana ściana przenosi obciążenia w takim budynku może nie być oczywista. Np. nawet cienka ściana równoległa do dwuteowników utrzymujących strop wydawałaby się działową, a mogli oszczędzić deficytowy dwuteownik i oprzeć na niej konstrukcję stropu i jak ją wyburzysz, to kawałek stropu się zawali (zwłaszcza, jak jest jeszcze obciążony podobną ścianką kondygnację wyżej). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts