Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z lat 70-tych co mam, a co chce osiągnąć

Recommended Posts

Dzień dobry

W najbliższym czasie stanę się właścicielem części domu budowanego w latach 70tych, czyli "kostki" . Posiada 2 poziomy z czego dostęp będę miał do parteru. Układ pomieszczeń jest na dole jak i na górze jest taki sam i niestety na moje potrzeby nie wystarczający.  I tu zaczyna się moje pytanie:

Jak odróżnić ściany nośne, skoro wszystkie ściany są "grube" ?

Uwzględniając, że z 2 pokoi, czyli ok. 50m kw. powierzchni mam w planach zrobić 4 mniejsze  co będzie się wiązało z przesunięciem ściany i wykuwaniem nowych okien w bryle - na ile są to czynności realne i możliwe dla laika ?

I co ważne czy powyższe czynności wymagają specjalnych formalności urzędowych?

Szpachlowałem, malowałem, układałem płytki w mieszkaniu, ale to są rzeczy dla mnie nowe i nie wiem czy nie będę porywał się z motyką na słońce..

Dzięki za odpowiedzi

21 godzin temu, krukov napisał:

I co ważne czy powyższe czynności wymagają specjalnych formalności urzędowych?

II OSK 746/12 - wybicie okna wymaga PnB. Podobnie ingerencja w konstrukcję (w tym ściany nośne).

I już to oznacza, że musisz znaleźć projektanta, który odpowie na Twoje pytania (z pomocą odpowiedniej inwentaryzacji).

A poznanie, czy dana ściana przenosi obciążenia w takim budynku może nie być oczywista. Np. nawet cienka ściana równoległa do dwuteowników utrzymujących strop wydawałaby się działową, a mogli oszczędzić deficytowy dwuteownik i oprzeć na niej konstrukcję stropu i jak ją wyburzysz, to kawałek stropu się zawali (zwłaszcza, jak jest jeszcze obciążony podobną ścianką kondygnację wyżej).

• Like 1