KubalaKKS 07.03.2025 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca Witam. Proszę o poradę o co kaman w korytarzyku jak i salonie podnosi mi panele ale tylko w jednym miejscu .. tzn pokazałem to na zdjęciu zaznaczone kolorem niebieskim..potrafiło podnieść panele na łączeniu ale nie na całości tylko w rogu tak jak na zdjęciu zostało to zaznaczone..kilka sztuk paneli w rogu i patrząc w jednym kierunku to jest to zawsze prawa strona .. jaka może byc tego przyczyna ? Widać że są podniesione i dociskając ręką to bujają się/uginają.. stało się tak po 7 latach użytkowania .. sypialnie i pokoje inne panele i tego problemu nie ma.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 07.03.2025 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca Możliwa przyczyna to zbyt wilgotna wylewka pod spodem. A czemu jest wilgotna, to trzeba by zbadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubalaKKS 07.03.2025 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 3 minuty temu, Ratpaw napisał: Możliwa przyczyna to zbyt wilgotna wylewka pod spodem. A czemu jest wilgotna, to trzeba by zbadać. Zapomniałem dodać że tam wylewki nie ma. Lokalizacja "zdjecia" to poddasze a podłoga to płyty OSB a pod nimi wełna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 07.03.2025 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca No i jaka jest temperatura na poddaszu? Możliwe, że OSB puchnie od skroplonej pary wodnej. OSB to dosyć kiepska płyta i mocowana zbyt rzadko potrafi się pofałdować. Może ktoś mokrym mopem czyścił i woda wsiąkała latami między panele, co również mogło powodować puchnięcie OSB. ps. Nie do końca chyba rozumiem: salon na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubalaKKS 08.03.2025 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 12 godzin temu, Ratpaw napisał: No i jaka jest temperatura na poddaszu? Możliwe, że OSB puchnie od skroplonej pary wodnej. OSB to dosyć kiepska płyta i mocowana zbyt rzadko potrafi się pofałdować. Może ktoś mokrym mopem czyścił i woda wsiąkała latami między panele, co również mogło powodować puchnięcie OSB. ps. Nie do końca chyba rozumiem: salon na poddaszu? Tylko zastanawia mnie jedno.. dlaczego podnosi/wybrzusza tylko z jednej strony ? Temperatura oscyluje w granicy 22.5 max do 19.5 minimum.. wiadomo latem jak to na poddaszu dochodzi do 30 Byc może przyczyną jest woda po myciu ale dlaczego tylko taki efekt jest w jednym pomieszczeniu? Najgorsze w tym wszystkim to to że nie widzę sposobu naprawy paneli czy ich dociśnięcia.. wymiana paneli bo 7/8 latach to chyba za wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts