Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nacisk izolacji na sufit podwieszany GK (strop drewniany)

Kagolnik

Recommended Posts

Otrzymałem propozycję atrakcyjną cenowo zasypania przestrzeni między płytą GK na stelażu krzyżowym, a płytą OSB na belkach rozlokowanych co 60 cm (poddasze nieogrzewane) granulatem wełny. W sumie jest tam ponad 50 cm przestrzeni. Gość od wełny mi mówi, że 30 cm waży z jakieś 60kg/m2, a ja chciałem 40 czy 50 nawet bo ta wełna i tak się jeszcze ubije i odsłonią się wieńce i ściany. Wykonawcy  mówią, że da radę, że robili 35 cm, a ja czytam, że sufit GK dodatkowe obciążenie np. 5kg/2m albo 7,5 kg/m2 ???  Chyba że to bez stelażu krzyżowego.  Nie chciałbym, żeby mi to wszystko na łeb spadło. Kierownik mówi, że można tylko dobrze zrobić ten stelaż... no ale nikt nic nie policzył. W projekcie mam 20 cm wełny między belkami stropowymi, ale no ja wolę dać więcej i niżej.

Był na forum przypadek oberwanego podwieszanego sufitu po zasypaniu go granulatem wełny mineralnej. Można szukać u "Piczmana". Najsłabszym elementem okazały się, z tego co pamiętam, nie płyty, nie wkręty, czy same profile CD, ale wieszaki obrotowe - po prostu się wysunęło.

Miałem podobne obawy i zdecydowałem się na regranulat styropianu, przykryty z wierzchu wełną na sznurkowaniu, między dolnym pasem wiązarów. Łącznie miejscami mam ponad 50 cm, a obciążenie na płytach i profilach praktycznie żadne. Co ciekawe domowe testy (czujki termometru między warstwami) wskazywały na izolacyjność regranulatu porównywalną z wełną zastosowaną powyżej niego. Cena znacznie niższa, rozkładanie łatwe i przyjemne.
Na forum powinno być co najmniej 3-4 takie stropy.

hmm ten regranulat może być ciekawy, a ja mam w ogóle w pracy odpad xps zmielony, ale to są takie kawałki 1-2 cm

Ten gość ma wełnę z jakiegoś odpadu z fabryki i tak mi podał, że 30cm 1m2 60kg, to moje 0,5 by ważyło 90 kg czyli jakby na każdym metrze stał jakiś facet.

Standardowo te wełny są lżejsze, ale licząc celulozę, czy wełnę z hurtowni, to nie wiem czy nie zbliżam się do ceny piany.

Pianę mam za 64 zł m2 20cm a 30 cm 84 zł. Mają podesłać cenę zasypu celulozą 40cm i wełną skalną z hurtowni 50 cm.

Ta wełna z odpadu mi wychodziła mega tanio, ale ten ciężar mi trochę zapalił lampkę czerwoną. Podobno ma lambdę 0,41

Edytowane przez Kagolnik