Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciężka okładzina na ściance GK lub OSB

Recommended Posts

Cześć. Planuję zrobić lekką zabudowę (GK i/lub OSB) na które pójdzie płytka cięta ze starej cegły (na pow. 1,1x2,7m), która waży dość sporo (zważyłem i wychodzi ca. 45kg/m2 + klej). Mam obawy że GK tego nie udźwignie (połączenie papier/rdzeń), rozważam więc OSB (25mm?) zmatowione + grunt kwarcowy (np. Mapei Eco Prim Grip Plus). Macie jakieś doświadczenia lub rady w tym temacie, jak to ugryźć?

Po pierwsze to zauważ że płyta gipsowo kartonowa będzie posadownina pionowo więc ciężar owych 50kg nie działa na nią ułożoną poziomo tylko pionowo. Po drugie to nawet jeśli boisz się wytrzymałości gipsu na ściskanie to płyty będą przytwierdzone do stelaża lub innej konstrukcji nośnej więc raczej nic jej nie grozi.

Spokojnie po zagruntowaniu możesz kleić na nią cięte cegły o grubości zazwyczaj 1 - 1,5cm.

Po drugie to jeśli zdecydujesz się na płytę osb to zamiast primera zabezpiecz ją raczej od wilgoci hydroizolacją np. dwuskładnikową Mapelastic lub inną tego typu. Gładką i pokrytą woskami płytę przygotuj poprzez głębsze przerysowanie szlifierką krzyżyków..

• Thanks 1

Boję się że papier się odspoi od rdzenia, kiedyś gdy szukałem informacji dot. klejenia gresu na GK (ściany) trafiłem na info że do ca 15kg jak przewidziane do przyklejenia do GK:

https://knaufmag.pl/pytanie-do-ekperta-czy-na-scianie-z-plyty-gipsowej-mozna-polozyc-ciezka-glazure/

Mimo marginesów bezpieczeństwa, 50kg wydaje mi się za dużo (płytki cegły ca 2cm). To będzie w suchym pomieszczeniu (nad wylewką), czy Twoim zdaniem nadal hydroizolacja potrzebna (na warstwę szczepną), i czy dwuskładnikowa (zamiast np. Mapegum WPS)? Thx.

Czytając porady i wiadomości z netu należy się pierw zastanowić i nie brać ich bezwiednie jako prawdę w każdym przypadku.

Jakiekolwiek obciążenie działa na papier siłami które próbuje go przesuwać po gipsie a tylko cześć siły działa na niego odrywając go od gipsu dlatego te 15kg może być prawdą ale nie ma nic wspólnego z Twoim przypadkiem.

Między cegiełkami będzie ponadto fuga więc na papier o powierzchni boku cegły będzie działać siła jednej ceglanej płytki.

Można pomyśleć że w przeliczeniu na 1m2 to to samo ale ze względu na fugę odkształcalną to zupełnie inna bajka.

Jeśli to pomieszczenie suche to samo OSB będzie OK. Warstwa szczepna polepszy przyczepność ale ze względu na powierzchnię pokrytą szlifowanie płyty grubym papierem jest nadal obowiązkowe.

Dół płyty mający kontakt z posadzką do wysokości 10cm z obu stron zaizolował bym jednak hydroizolacją

• Thanks 1

W dniu 27.03.2025 o 20:23, grzeniu666 napisał:

Cześć. Planuję zrobić lekką zabudowę (GK i/lub OSB) na które pójdzie płytka cięta ze starej cegły (na pow. 1,1x2,7m), która waży dość sporo (zważyłem i wychodzi ca. 45kg/m2 + klej). Mam obawy że GK tego nie udźwignie (połączenie papier/rdzeń), rozważam więc OSB (25mm?) zmatowione + grunt kwarcowy (np. Mapei Eco Prim Grip Plus). Macie jakieś doświadczenia lub rady w tym temacie, jak to ugryźć?  mod apk drive zone online

Hi! You are right, GK may not withstand such a load. OSB 25 mm is a better choice, but it is also worth considering cement board. Quartz primer will improve adhesion.