Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasilanie awaryjne z PV (mini off-grid dla wybranych odbiorników)

Recommended Posts

Mam "duże" PV (9,5kWp, bez magazynu/hybrydy) na starych zasadach i działa ono bardzo fajnie. Chciałbym jednak mieć zasilanie awaryjne na wypadek dłuższego zaniku prądu z sieci. Modyfikacja istniejącej instalacji przez dodanie falownika hybrydowego i magazynu nie ma dla mnie sensu finansowego (bez dofinansowania drogo, a oczywiście nie zamierzam przechodzić na net-billing), planuję więc drugą mini-instalację off-grid wg założeń:

• wydzielony obwód dla kilku małych odbiorników: kilka lampek (LED), lodówka, ze 2 gniazdka aby podłączyć np ładowarkę do lapka,
  • prawdopodobnie ten obwód (a przynajmniej lodówka) byłby przełączany na zasilanie awaryjne przełącznikiem 1-0-2,
  • działanie PV (doładowywanie aku i bieżące zużycie) nawet przy zachmurzeniu i w zimie, panele na południe w pionie na elewacji.
  • preferuję solidne komponenty (bezpieczeństwo, wygoda), kilkadziesiąt procent więcej niż "chińczyki" przy koszcie około 2000 zł to nie dramat.

Myślę aby zakupić i zainstalować:

• aku żelowy deep cycle 100Ah (np. Ultracell),
  • 2 panele po ca. 400kWp (szeregowo),
  • regulator ładowania np. Victron SmartSolar MPPT 100/20 (jeszcze cenowo OK, a taki 75/15 mógłby być trochę na styk dla 2 paneli, ładowanie też wolałbym mieć do 20A),
  • jakaś mała przetwornica ca. 500W (1000W peak),

Nie miałem pewności co do poboru przy starcie lodówki/kompresora (LG GBB72MCQCN, Smart Inverter), ale sprawdziłem "przelotowym" watomierzem i żadnych peaków nie zauważyłem, po starcie powoli rośnie do max 0,7A.

Jak Waszym zdaniem to wygląda, będzie to działać jak chcę?

Edytowane przez grzeniu666

Żadnych aku żelowych bo to kasa w błoto sory ale tak to się ma, kup od Chińczyka porządne ogniwa np 4 lub 8 ogniw koszt ok 190 zł sztuka do tego falownik hybrydowy  12 lub 24 volt zależy czy kupisz 4 czy 8 ogniw od 800-1300 zł oczywiście BMS konieczny to też od 250-500 zalezy jaki polecak JK-BMS i masz porządną instalację z akusiami na 15 lat a nie te gówna żelowe na 2-3 lata .

ja prawie dokończyłem swój magazyn na 16-tu ogniwach 320Ah.

"Ogniwa" w sensie... LiFePO4? Wzorowałem się na zestawach do kampera, łodzi lub na działkę, jak tutaj:

https://orllo.pl/energy/produkty/fotowoltaika-off-grid/gotowe-zestawy/zestawy-fotowoltaiczne-na-dzialke/gotowe-zestawy-fotowoltaiczne-na-dzialke-rod.html

Ja nie potrzebuję chyba dużych mocy/pojemności, na forach te aku (AGM) są chyba dość popularne, one i tak 99% czasu byłyby w pełni naładowane (nie używane na codzień gdy jest prąd w sieci, Tauronowi płacę tylko opłaty stałe, BTW ogrzewamy PC 9kW). Prostota instalacji i dobra marka (np. Victron) też mają dla mnie wartość.

EDIT: PS. Zastanawiam się też jak realnie/praktycznie porównać pojemność (Ah) aku AGM i LiFePO4, znając zapotrzebowanie na Wh/Ah, bo może na (w nocy) lodówkę i parę lampek by mi starczył LiFePO4 50Ah? No i muszę poczytać jak z ich bezpieczeństwem (i jakie marki/modele z BMS uznaje się za solidne, Enerblock/Volt/GreenCell?)?

Nie musisz brać ogniw o dużej pojemności bo są tez 40Ah połaczysz szeregowo ile potrzebujesz , zapamiętaj raz na zawsze że akusie żelowe nie nadają się na magazyn a wiem co mówię , lifepo 4 masz na od 10-20 lat zależy czy ładujesz na maxa i odbierasz na maxa czy np ładujesz ciut niższym napięciem wtedy spoka do 20 lat polecą a jak ci 20 lat za mało to śą jeszcze lepsze choć pierońsko drogi LTO ale te to cie przeżyją.

Problem że ja raczej chcę kupić gotowy pewny aku (w przypadku LiFePO4 z BMSem), nie mam czasu i wiedzy aby to sobie samemu rozkminiać (a wiem jak to jest, trochę różnych dziwactw przy budowie porobiłem), i aby przeciętny elektryk czy majster od PV to podłączył czy serwisował. Jak porównuję aku (tej samej dobrej firmy) 100Ah AGM jest prawie dwa razy tańsze niż 60Ah LiFePO4 (można uznać to za ekwiwalent?). Czy przy pracy buforowej (jak rozumiem w moim wypadku) w dobrych warunkach to aż taka przewaga LiFePO4 (szczególnie że nie wiedomo czy/jak realia się zmienią za 5-10 lat)...? Muszę się zastanowić. Samoróbki i tzw "chińczyki" u mnie odpadają. Dzięki w każdym razie za opinie.

EDIT: Czytam i oglądam np poniższe i faktycznie LiFePO4 mają fajny koszt za 1 cykl, tylko po co mi tyle cykli skoro ja to potrzebuję zapewne na kilka nocy w roku, no chyba że przyjdzie jakiś kryzys?

Poczytałem trochę jeszcze, i chyba jednak pójdę w LiFePO4, gotowca z BMS (bo nie mam kompletnie czasu na DIY, może kiedyś). Będzie to skompletowane z kontrolerem ładowania Victron SmartSolar MPPT oraz przetwornicą Victron Phoenix. Czy Bluetooth w BMS to coś ważnego czy raczej ciekawostka i może być bez tego (i odczytam np. stan naładowania z apki Victrona)? I tak już przekraczam planowany budżet, bez BT jest trochę taniej. Dzięki.

W dniu 2.04.2025 o 21:29, prokurator napisał:

Nie musisz brać ogniw o dużej pojemności bo są tez 40Ah połaczysz szeregowo ile potrzebujesz , zapamiętaj raz na zawsze że akusie żelowe nie nadają się na magazyn a wiem co mówię , lifepo 4 masz na od 10-20 lat zależy czy ładujesz na maxa i odbierasz na maxa czy np ładujesz ciut niższym napięciem wtedy spoka do 20 lat polecą a jak ci 20 lat za mało to śą jeszcze lepsze choć pierońsko drogi LTO ale te to cie przeżyją.

Na pewno wiesz co mówisz? Co ma dać łączenie szeregowe? Zwiększy wg ciebie pojemność?

2 godziny temu, chcialbympompe napisał:

Na pewno wiesz co mówisz? Co ma dać łączenie szeregowe? Zwiększy wg ciebie pojemność?

On napisał to ---Ja nie potrzebuję chyba dużych mocy/pojemności, na forach te aku (AGM) są chyba dość popularne, one i tak 99% czasu byłyby w pełni naładowane

• 2 weeks później...

Słuchajcie, mam dylemat gdzie dociągnąć przewody solarne i jakie...

Mając to (regulator, aku, przetwornica) pod rozdzielnicą, byłoby elegancko to podłączyć pod obwody ważne (np. lodówka, komp, net, z przełącznikiem 1-0-2), ale to 2x22mb kabla solarnego (w obie strony), trochę strat na kablu 4mm2 (6mm2 dla jednego panela 550W/40V/14A na okoliczność blackoutu chyba nie ma sensu?).

Druga opcja: do kuchni w szafce (w tej okolicy będzie wejście do domu) 2x9mb, i dalej przewód 3x1,5mm2 do rozdzielnicy.

Jak uważacie, co lepiej?

PS. Kupiem za 906zł LiTime 12V 100Ah TM LiFePO4 :)

EDIT: sam sobie odpowiem - jak liczę to u mnie przy max mocy którą może wyciągnąć MPPT = 290W, skrajne straty mocy to 10,4W (przy 4mm2 2x22mb) vs 2,8W (przy 6mm2 2x9mb), więc tak czy siak mało, robię 4mm2 do rozdzielnicy.