Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wszystko ma teraz współczynnik U podany i zastanawiam się ile w tym realnej korzyści, bo oczywiście im lepiej ocieplone tym droższe, a ile marketingu.

Zastanawiam się na przykład nad drzwiami z garażu nieogrzewanego do kotłowni. Tańsze marketowe mają 1,3 a droższe marketowe 1,1 (niestety trzeba czekać 3 tyg., bo akurat brakuje na stanie). W garażu zamarzła zimą woda przy bramie, ale brama jeszcze nie jest szczelna (wylewka nieco zdup...na) i budynek nieogrzewany. Chat GTP mi policzył, że to różnica 35-50 zł na rok kosztu na ogrzewaniu, niby. No to lepsze drzwi się zwrócą za jakieś 15, czy 20 lat, ale nie wiem na ile te obliczenia są sensowne z AI.

Kolejny współczynnik to wyłaz na nieogrzewany strych, tutaj są już nawet 0,48 super ultra pasive termo a inny ma U=0,85. Czy poniżej 1 w ogóle ma sens na to patrzeć?

Moje dość drogie drzwi KMT wejściowe mają U=0,98. Pożydziłem i nie chciałem dopłacić za ościeżnicę aluminiową bodajże 1500 zł więcej i zyskać -0,11 na U. :)

No brzmi to sensownie, ale to przy wyjściu na zewnątrz, a przy połączeniu z nieogrzewany garażem i strychem to już chyba nie będzie wiało za bardzo? Fakt, że lepsze drzwi mają chyba dodatkową uszczelkę.

Zawsze właśnie najbardziej to wiało, przez szpary.

Edytowane przez Kagolnik

Ja trzymałem się zasady, że stolarka zewnętrzna to trzy uszczelki, a wewnętrzna dwie. Wyjątkiem są schody strychowe, które jednak mają 3 uszczelki, bo te z dwoma były wykonane niedbale.