zeszyt-w-linie 04.04.2025 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia Znalazłem fajną działkę która media ma "w drodze". Sprawdziłem ją na geoportalu i rzeczywiście media są w drodze, ale droga jest długa i są na jej końcu około 230 metrów od działki. Czy to oznacza, że jakbym kupił działkę to bym musiał zapłacić za poprowadzenie mediów przez te 230 metrów i w przypadku jakbym zrobił to pierwszy to reszta sąsiadów miałaby już bliżej i zamiast 230 metrów to na przykład 10 czy 15 metrów?? Trochę to bez sensu i wyjdzie na to że wszyscy będą czekać aż ktoś pierwszy podłączy. Czy ja coś źle myślę? Koszt poprowadzenia tych mediów może kosztować tyle co pół tej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolajru 05.04.2025 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia Tak, zasadniczo Twoje myślenie jest słuszne. 230 m to bardzo daleko i nazywanie tego "media w drodze" to chwyt marketingowy. Jeśli chodzi o prąd to koszt przyłącza jest niewielki, ale woda już obciąży kieszeń. W grę wchodzą także kwestie własnościowe, tj. czyja jest droga, wodociągi będą chciały pewnie przejąć wodociąg, bez służebności nie będą chciały działać, a do tego trzeba zgód właścicieli (albo inne drogi, ale sporo formalności). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeszyt-w-linie 05.04.2025 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia tak właśnie myślałem, ale chciałem się jeszcze upewnić. teoretycznie to właściciel tych działek powinien doprowadzić media do nich i po prostu doliczyć to do ceny działek. Tak by było najbardziej sprawiedliwie. Wtedy doliczyłby te 10-20k zł do każdej działki za media i finał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.04.2025 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia Słusznie piszesz ale 10-20 tys. zł do każdej działki a działek jest 10-20 czyli musiałby wyłożyć może ponad 100-200 tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 09.04.2025 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 05:15 Sama Woda + kan na tym odcinku to wujdzie pewnie z 200tyś..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 10.04.2025 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 10:01 W dniu 5.04.2025 o 13:13, zeszyt-w-linie napisał: tak właśnie myślałem, ale chciałem się jeszcze upewnić. teoretycznie to właściciel tych działek powinien doprowadzić media do nich i po prostu doliczyć to do ceny działek. Tak by było najbardziej sprawiedliwie. Wtedy doliczyłby te 10-20k zł do każdej działki za media i finał. Czy jest sens pisać o tym jak być powinno, czy lepiej zająć się tym jak jest? Przyłącze wody to koszt najmniej 200 zł za mb. Pytanie na czyim terenie miałoby biec przyłącze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts