Jacek Arafat 09.02.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Dokladniej chodzi mi ile przyjac wat na metr kwadratowy czy też metr szescienny.Najlepiej pewnie byłoby zrobic bilans cieplny i wszystko bedzie jasne.Przyznam że nie mam pojęcia jak to zrobić i gdzie.W projekcie jest jakies wyliczenie, ale jak zobaczyli to magicy od c.o. to pokrecili tylko głowami że niby mocno zanizone.Co wy byście mi doradzili'Nie chodzi mi o 200-300w wte czy wtę.Podam kilka danych:pow użytkowa-225m2 pow podłóg -270m2Posadzka fs-30 gr10cmSciana zew BK odmiana 600 gr 24+styr15cmPoddasze wełna 20+5cmOkna plasiki MS szyba normalna 1,1pow okien ok.30m2pow scian zew 150m2Kocioł na gaz ziemny Termet Unico 29kw+120l zwuDo wyboru mam grzejniki Purmo,Kermi,Stalred i Delonghi.Mam nadzieje że ktos to przeczyta i coś mi podpowie.Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 09.02.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Na stronach internetowych jest wiele programów do obliczania mocy grzejników. Spróbój przez wyszukiwarkę. Jeden z nich jest na stronie http://www.regulus.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 10.02.2005 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Przeciętnie hydraulicy liczą od 80 do 140 W/m2 w zależności od typu pomieszczenia(sypialnia czy łazienka) przy jego wysokości do 2,5m. I to się sprawdza. Potem musisz dobrac parametry grzejnika (temp zas/temp powr/temp pom). To tak bez wielkiego liczenia ,ale jak chcesz dobrać b.dokładnie to tylko bilans lub jakiś projektant od układów grzewczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 10.02.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Jaser. Czemu wyręczasz projektanta. Sam piszesz " w projekcie są jakieś wyliczenia". Projekt jest zatwierdzony?Musisz przede wszystkim wybrać źródło ciepła (kocioł), ustalić parametry temperatury pracy swojej instalacji a wówczas dobrać grzejniki by suma ich mocy w przyjętych parametrach bilansowała wyliczone w projekcie straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Arafat 10.02.2005 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 W projekcie mam obliczone zapotrzebowanie na moc cieplna 12940wWskaznik zapotrzebowania ciepła-na m2 pow ogrzewanej 43,27W/m2 na m3 kubatury ogrzewanej 15,26W/m3Podpisał sie pod tym mgr.inż.Co wy na to.Dodam że wszystki izolacie cieplne w stosunku do załozeń z projektu zwiększyłem o 1/4.Mam jeszcze taki dylemat miałem kupic grzejniki purmo boczne(16szt)za 5100zł.Dzisiaj w innym sklepie facet zaoferował mi idmary za 3600 .Faktycznie różnia się estetyką, ale czy tylko?To samo jest z kotłem byłem zdecydowany na termeta unico 29kw z zasobnikiem 120l za3650. dzisiaj facet proponuje pakiet vaillanta vu 24 plus i vih r120+połaczenie za 5000.Im wiecej za tym chodze tym jestem mniej zdecydowany co kupić.Co wy byście wybrali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 10.02.2005 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 powiem ci tak jak chcesz miec klopoty to kup idmary kiedys je montowalem [na zyczenie klienta ]straszna tandeta a parametry grzejnikow z sufitu wziete co do kotlow poco ci 29kw lub 24kw ztego co czytam zapotrzebowanie na c.o wyliczone masz na poziomie 13kw lepiej szukaj kotla o mniejszej mocy masz wiadomosc na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 10.02.2005 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Gdy mój magik od ogrzewania powiedział mi to samo, to zaprowadziłem go do kolegi, który buduje "oszczędnie". 1 i 1/2 pustaka, w środku 5 cm styropianu, ocieplenie podłogi "po co", ocieplenie fundamentów "po co", strop 6 cm styropianu, okna najtańsze plastiki 3 komorowe. Na pytanie jakie grzejniki, poradził mu takie same jak mi na podobne powierzchnie pokoi. Po co ocieplać, jeżeli patałach i tak prubuje naciąć cię na przewymiarowane grzejniki. On jest kryty. Na pewno ogrzeje. A twoje wydatki. Ten sam doradził szwagrowi kocioł 80 KW na domek 120 m, bo długo się będzie palił. Efekt stoi i pilnuje, bo mało co chce mu się zagotować. Rada. Zmień fachowca, albo go nie słuchaj. Niech robi tak jak jest w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 11.02.2005 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Jacek ArafatSkoro masz wyliczone zapotrzebowanie na C.O. 13 kW to nie potrzebny Ci kocioł o mocy 29kW czy 24kW w zupełności wystarczy 20kW + zasobnik.Grzejniki proponuję dobrać na paremetry 70/55/20 temp zasilania / temp powrotu / temp pomieszczenia.Własnie teraz montuję instalację w domu o pow 420m2 i kocioł o mocy 24kW który w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalge 11.02.2005 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Jeśli masz lazienke z oknem to przyjmij 200w na 1 m/k2 bez okna wystarczy 150W Widzialem u znajomego w łazience 2 grzejniki??!! Odpowiedział mi że na jednym drabinkowym suszy reczniki i jest prawie caly czas przykryty więc ma zamontowany drugi zwykly grzejnik do ogrzewania Nie wiem czy jest to dobre... Pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 11.02.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 taki się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Arafat 13.02.2005 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Mam kolejne pytanie Który grzejnik będzie efektywniejszy(purmo)11-60/100 22-60/60Moc grzewcza taka sama cena nie 48zł na korzyść 11.Mam do założenia 17szt teoretycznie mogę zaoszczędzić pare zetów.I co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 13.02.2005 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Dwa grzejniki o takiej samej mocy, który będzie grzał lepiej TAK SAMO bo maja taka samą moc Jeśli zależy Ci na kasie to bierz tańsze ale w grzejnikach płytowych po to jest cała gama wymiarów by dopasować je do miejsca gdzie mają wisieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 13.02.2005 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Arafat - grzejnik typu 11 przy tej samej mocy bedzie większy od typu 22 (jeśli idzie o wymiary wysokosc x długość), ale o jakies 30% cieńszy. Ja u siebie, gdzie tylko mogłem, dawałem typu 11 - bo nie odstają tak od ściany, a tylko w dużych pomieszczeniach dawałem 22. pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 13.02.2005 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Jak chcesz kombinować to dodam jeszcze że jeśli zamontujesz grzejniki pojedyncze czyli dwukrotnie dłuższe to jeśli podłączysz je krzyżowo to uzyskasz jeszcze około 10% mocy ( przy długich grzejnikach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 13.02.2005 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Arafat - grzejnik typu 11 przy tej samej mocy bedzie większy od typu 22 (jeśli idzie o wymiary wysokosc x długość), ale o jakies 30% cieńszy. Ja u siebie, gdzie tylko mogłem, dawałem typu 11 - bo nie odstają tak od ściany, a tylko w dużych pomieszczeniach dawałem 22. pozdr - Krzysiek Ja tak samo gdzie się dało stosowałem 11 i 21s a w ostateczności dopiero 22. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Arafat 13.02.2005 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi , ale to jeszcze nie koniec moich pytań.Chyba się zgodzicie że grzejniki takie jak purmo,kermi,stelrad,brugman są berdzo zblizone jakością, estetyką wkonania i ceną.Ostatnio natknołem się na grzejniki diamond .Obejrzałem je bardzo dokładnie i widze że nie różnia się od tamtych .Są tak samo ładne,ale za to dużo tańsze .Zetknął się ktoś z nimi.Tak sobie kombinuje bo przy tańszych grzejnikach mógłbym sobie pozwolić na lepszy kocioł np vaillant.A może znacie jeszcze inne warte zastanowienia?(tylko nie idmar widziałem to naprawdę kicha). Dzięki z góry i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 13.02.2005 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Ja mam Kermi, o diamondach nie słyszałemKrzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2005 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Dokladniej chodzi mi ile przyjac wat na metr kwadratowy czy też metr szescienny.Najlepiej pewnie byłoby zrobic bilans cieplny i wszystko bedzie jasne.Przyznam że nie mam pojęcia jak to zrobić i gdzie.W projekcie jest jakies wyliczenie, ale jak zobaczyli to magicy od c.o. to pokrecili tylko głowami że niby mocno zanizone..... A ci "magicy" to przypadkiem nie kupują na Twój koszt materiałów? W zależności od bardzo wielu czynników (izolacja przegród, strefa klimatyczna, powierzchnia przegród zimnych etc...) , wymagane zapotrzebowanie na ciepło moze się wachać średnio od 15 do 25 W/m3 kubatury. Od tych wartości mogą być ekstremalne wyjątki. Zawsze proponuję zlecić wykonanie projektu instalacji c.o. projektantowi. W przypadku domku jednorodzinnego to koszt rzędu 300-500 zł, a przy okazji będziesz miał fachową poradę. Twoje domysły i przybliżone obliczenia, albo porady "magików" skończą się tym, że będziesz miał napewno bardzo dobrze grzejącą, ale jednocześnie przewymiarowaną instalację i dużo większe koszty inwestycyjne niż gdybyś zlecił wykonanie projektu. Szczególnie w dzisiejszych czasach gdy każdy oszczędza. Projektant w obliczeniach przyjmuje zawsze najbardziej esktremalne warunki pracy instalacji. Instalację wod.kan. można zlecić do wykonania hydraulikowi bez projektu, bo koszty materiałów są tutaj dużo niższe i łatwiej jest dobrać średnice "z głowy", ale w przypadku przewymiarowanych grzejników, rur, izolacji, kotła, etc... koszty wyrzucone w błoto są napradę duże. Zgłoś się do najbliższej poważnej firmy produkującej systemy (Purmo, Kan, TeCe, Wirsbo, etc..) a oni wykonają ci projekt i polecą dobrego instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 13.02.2005 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi , ale to jeszcze nie koniec moich pytań.Chyba się zgodzicie że grzejniki takie jak purmo,kermi,stelrad,brugman są berdzo zblizone jakością, estetyką wkonania i ceną.Ostatnio natknołem się na grzejniki diamond .Obejrzałem je bardzo dokładnie i widze że nie różnia się od tamtych .Są tak samo ładne,ale za to dużo tańsze .Zetknął się ktoś z nimi.Tak sobie kombinuje bo przy tańszych grzejnikach mógłbym sobie pozwolić na lepszy kocioł np vaillant.A może znacie jeszcze inne warte zastanowienia?(tylko nie idmar widziałem to naprawdę kicha). Dzięki z góry i pozdrawiam. Ja się na nie naciąłem-po 2 (dwóch) tygodniach od zawieszenia zardzewiały uchwyty oraz dolne części grzejników. Wcześniej sądziłem że są ok. ale po reklamacji (bardzo ciężka sprawa ztą firmą) nie chciałem mieć z nimi nic wspólnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts