Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chłodzenie pompą ciepła

itomi

Recommended Posts

Witam, rozważam zrezygnowanie z klimatyzacji i chłodzenie pompą ciepła. Rehau ma obecnie gotowe systemy, są to rurki które mocujemy na suficie w warstwie tynku przez które przepływa woda lub glikol który następnie jest pompowany do dolnego złoża pompy ciepła gruntowej.

Rehau zapewnia że działa, jest bezawaryjne bo proste, tańsze w eksportacji i bez przeglądowe, ale spokojniejszy będę jak wypowie się ktoś kto ma taką instalację u siebie, proszę o wasze doświadczenia.

6 godzin temu, itomi napisał:

nie mam klimatyzacji, ale u mnie wychodzi 7 jednostek wewnatz wiec sporo , serwis 7szt co rok kosztuje. Pytanie bardziej o kogoś kto ma takie chłodzenie sufitowe

Pytanie czy musi być aż 7 jednostek?

U siebie mam podpięte do PC 2 klimakonwektory na piętrze i starcza. Jeden w sypialni i drugi w korytarzu/klatce schodowej. Nie zaszkodziłby trzeci w dziennym pokoju na piętrze, ale daje radę z tym co jest. A zarazem chłodzi taniej od klimatyzacji przenośnej, która 1/3 schłodzonego powietrza wyrzuca na dwór razem z powietrzem opływającym kompresor. KK najmniejsze Purmo Vido coś około 1 kW wydajności każdy i nie pracują na maksymalnej wydajności. Raczej w okolicy 30-50% by wiatraki nie szumiały za bardzo.

Dom z użytkowym poddaszem, 30 cm wełny na stropie i 17-22 cm we skosach. Zaczynam chłodzić gdy w trakcie upałów temp. w domu łapie i zaczyna przekraczać +26°C. Schładzam do +24,5°C. Grawitacyjnie schładza też parter w okolicę +23°C/23,5°C - drzwi wszędzie pootwierane. Mam też rekuperator, który pomaga wymieszać powietrze między pokojami. Oraz rolety zewnętrzne - redukujące przegrzewanie od słońca. A na noc w dwóch pokojach otwarte okna z moskitierami - oszczędzają zużycie prądu.

Więc przy termoizolacjach nie ma potrzeby ładowania nawiewu do każdego pokoju oddzielnie.

A jak montować, to tylko splity. W klimatyzację przenośną już bym się nie ładował drugi raz, generuje większe straty energii.

Co do systemu o który pytasz. Może powierzchnia zrobi swoje. Ale płynący środek chłodzący nie może być zbyt nisko schłodzony bo zacznie się wilgoć skraplać. A przy małej różnicy temperatur - to i skuteczność chłodzenia będzie niższa.

U mnie przy dwóch KK zbiera się dobowo do 5L wody. Mam spływ poprowadzony do piwnicy (bez kanalizacji) i tam podstawioną bańkę po wodzie.

Edytowane przez Marco36