Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jestem przed adaptacją poddasza na 2 sypialnie i łazienkę i stoję przed zagwozdką dotyczącą ogrzewania. Podłoga będzie układana (panele) na istniejącej płycie OSB, zastanawiam sie jak to ogrzewać, będzie to ok 70 m2. w domu mam PC, roczne zużycie z CWU ok 3000 kwh. Zasadnym wydaje się podpięcie pod bufor bo go mam i korzystanie z wody grzanej przez PC.

I teraz:

1. jestem niemal zdecydowany na system suchej zabudowy czyli systemowa płyta styropianowa lub pilśniowa z kanałami na rurę wodną 17mm, koszt ok 40 zł/m2

2. rozważam maty kapilarne, tylko te rozkładane pewnie po suficie lub ścianach, koszt ok 160 zł/m2.

Podobno matami można chłodzić ale wodną podłogówką też można, a jak to działa to wiem, czy z matami tak samo?

Jest jakikolwiek sens rozważania pkt 2 czy robić pkt 1 z uwagi na prostotę, taniość, szybkość?

https://forum.murator.pl/topic/288449-adaptacja-poddasza-sucha-zabudowa-maty-kapilarne-czy-inny-pomys%C5%82/

160 zł/m2 to sam materiał? Czyli ok. 100 m2 za 16.000 zł ? Bez robocizny i przyłączeń i wykończenia?

Masz PC z podłogówką czy z grzejnikami?

22 godziny temu, eko_zgonus1719516655 napisał:

jestem przed adaptacją poddasza na 2 sypialnie i łazienkę i stoję przed zagwozdką dotyczącą ogrzewania. Podłoga będzie układana (panele) na istniejącej płycie OSB, zastanawiam sie jak to ogrzewać, będzie to ok 70 m2. w domu mam PC, roczne zużycie z CWU ok 3000 kwh. Zasadnym wydaje się podpięcie pod bufor bo go mam i korzystanie z wody grzanej przez PC.

I teraz:

1. jestem niemal zdecydowany na system suchej zabudowy czyli systemowa płyta styropianowa lub pilśniowa z kanałami na rurę wodną 17mm, koszt ok 40 zł/m2

2. rozważam maty kapilarne, tylko te rozkładane pewnie po suficie lub ścianach, koszt ok 160 zł/m2.

Podobno matami można chłodzić ale wodną podłogówką też można, a jak to działa to wiem, czy z matami tak samo?

Jest jakikolwiek sens rozważania pkt 2 czy robić pkt 1 z uwagi na prostotę, taniość, szybkość?

Rób suchą zabudowę ale co do chłodzenia to sobie odpść , nawet o tym nie myśl aby pomą chłodzić,

34 minuty temu, d7d napisał:

160 zł/m2 to sam materiał? Czyli ok. 100 m2 za 16.000 zł ? Bez robocizny i przyłączeń i wykończenia?

Masz PC z podłogówką czy z grzejnikami?

160 koszt samej maty.

PC + 100% podłogówka

11 godzin temu, Ratpaw napisał:

Na poddaszu najlepiej sprawdzi się klima. Prosto i tanio przy okazji.

też nad tym myśle, tym bardziej, że klimę i tak planuję tam wsadzić z uwagi na upały, choć ten dach nie jest tak nagrzany bo jest PV na całej południowej połaci, więc może sauny tam nie będzie.

41 minut temu, eko_zgonus1719516655 napisał:

też nad tym myśle, tym bardziej, że klimę i tak planuję tam wsadzić z uwagi na upały, choć ten dach nie jest tak nagrzany bo jest PV na całej południowej połaci, więc może sauny tam nie będzie.

U mnie pod dachem jest 30 cm wełny i tak po prawdzie nie ma tam nigdy upałów ale nie mam tez okien dachowych może dlatego.

właśnie pan mi przysłał wycenę, która zmiata z nóg, chodzi o suchą zabudowę, do tego rurki, rozdzielacz, pompka.

chyba będzie tylko klima, czekam jeszcze na drugą wycenę z innej firmy, ma wycenić wszystko razem z rozdzielaczem i rurami, kompletnie wszystko co potrzebne

Wycena na 70 m2 + 5 % na docinanie

WSTĘPNA WYCENA ETF:

[CB]

CHIPBOARD SYSTEM CC120 Z ALUMINIOWYMI RADIATORAMI

Nr. katalogowy

Rodzaj panelu

Rozstaw [mm]

Długość [mm]

Szerokość [mm]

Grubość
[mm]

Ilość [szt]