Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przygotować się na nowe zasady w 2030r

Recommended Posts

Elo, jak wiecie PV mam od października 2015r, niestety okazuje się że mój zakład energetyczny ogarnia terminy przyłączenia - i mała moja szansa na przedłużenie starych zasad o kolejne 5 lat do 2035r, co zrobić? W akumulatory nie planuję się pakować bo z pompą ciepła guzik to da właściwie nic, lub bardzo niewiele!?

Palele PV są na tyle tanie że mogę obsadzić swoją działkę rolną ponad 0,5ha panelami zmieści się tam jakieś 50kWp i tym samym zrobi około 50MWh licząc po 45 gr/kWh da mi to zysku około 23 k zł. A sam koszt paneli niespełna 100k zł, do tego stelaż 170k zł. i jakieś ogrodzenie, falowniki max 350k zł.

Się ni chu ha nie opłaca, akumulatory też. Czyli zostaje zwinąć instalację i płacić za prąd jak leci? Bo oddawanie prątu za 30gr/kWh mi się nie kalkuluje, zdemontuje panele i będę kupował prąd od elektrowni. Będzie mi lżej na umyśle, nie generuje prądu za frajerskie pieniądze, ale kupuje z sieci 6000kWh rocznie to jakieś 6000zł. Jakoś mnie to nie zaboli

19 godzin temu, marcinbbb napisał:

Czyli zostaje zwinąć instalację i płacić za prąd jak leci? Bo oddawanie prątu za 30gr/kWh mi się nie kalkuluje, zdemontuje panele i będę kupował prąd od elektrowni.

Wytłumacz mi twój tok rozumowania. Będziesz miał zamortyzowaną dawno instalację, która produkuje prąd zupełnie za darmo. I zamiast korzystać z autokonsumpcji i ewentualnych kwot ze sprzedaży nadwyżek wolisz ją zdemontować 👽

@Rupicapra Mój teren moja piaskownica, nie zamierzam nikomu podnajmować terenu za marne grosze i zostawią mnie za 25 lat ze złomem na polu, które mam zutylizować.

@chcialbympompe Panele będę miał zamortyzowane i przez ostatnie prawie 10 lat za prąd płaciłem max 600zł/rocznie. A w 2030r będę grzał chatę pompą ciepła jaką widzisz auto konsumpcje w środku zimy po zmroku? Rachunek za prąd wyniesie 6000kWh/ rocznie po dzisiejszej cenie wyjdzie jakieś 7200zł czyli więcej niż zapłaciłem przez 10 lat za prąd? Nie widzisz tu kuriozum? Do sieci wysłałem pewnie w okolicach 40KWh po zwykłej stawce powiedzmy jak dla sąsiadów 60gr/kWh czyli w okolicach 25k zł na mnie zarobił zakład energetyczny.

Zupełnie nie widzę tego, aby oddawać prąd na nowych zasadach wolę sąsiadom oddać przedłużacz aby w środku dnia grzali sobie grzałką cwu, klimatyzowali sobie dom, puszczali zmywarki i pralki. Ja im ten prąd oddam za 60gr w okresie letnim - ale nie mogę (teoretycznie) ;)

Jak masz panele zamortyzowane, to bezsensu pchać się w deinstalację bo to też kosztuje (choćby czas). Jak chcesz działać jak "pies ogrodnika" to zamontuj swój licznik na wyjściu i steruj produkcją po MODBUS tak aby nic nie wysyłać, a każda kWh zużyta na miejscu to nie kupiona.  Jak zużywasz ~6MWh i grzejesz się PC to zapewne podobnie jak u mnie ~3MWh jest pobrane przez PC przez zimę. Reszta jest do zagospodarowania z niewielkim magazynem, a magazyny energii cały czas tanieją. Z symulacji które kiedyś robiłem z moim profilem zużycia i produkcji wychodziło że nawet niewielki magazyn znacząco potrafi podbić autokonsumpcję. 

12 godzin temu, marcinbbb napisał:

Ja im ten prąd oddam za 60gr w okresie letnim - ale nie mogę (teoretycznie) ;)

Oddaj im nawet za darmo, zawsze wtedy mniej zarobi PGE/tauron/enea itp. ;-)

• Like 3

4 godziny temu, gondoljerzy napisał:

Co istotnego dla Ciebie ma się zmienić w 2035 r.?

W 2030r zakładałem PV w 2015r więc ja wpadnę na nowe zasady nieco wcześniej w 2030r

@damiaszek w lato się nie da są solary i bufor kombinowany 400l więc w lato mogę puścić 2 klimy, i ojciec będzie "destylował wodę do żelazka", zmywarka raz na 2 dni i pralka raz dziennie na 60*C to żadne zużycie.

3 godziny temu, damiaszek napisał:

Ale co się nie da? Oddać sąsiadom za darmo (sprzedawać nie wolno/nielegalne, a oddawać za darmo już można?) Co do destylacji, to może lepiej E100 i agregat na zimę na to paliwo ;-)

Ja chyba w kolejny magazyn wejdę , mam 16kw już a ogniwa na kolejne 16kw to koszt tylko 2800 zł więc chyba warto odpinam kolejny string  4 kwp na ofgrida i pozostanie mi tylko 4,4kwp i kto wie czy znów za kilka tygodni nie wskoczę w kolejny magazyn ech ponad 45 kw to już robotę by robiło.

Przeholowałem z mocą i ceną nie dadzą mi przyłącza 50kW ale 25kW już tak, więc ponownie liczymy.

- 1kWp w panelach to jakieś 650zł x 25 = 16,5k zł.

- konstrukcja montażowa za panel 170zł = 4,5k zł.

- inwerter 25kW 3F jakieś 12k zł.

- pierdoły (zabezpieczenia, kable, podłączenie) niech będzie 5k zł.

W sumie za 50k zł można postawić 25kWp przy własnej robocie mechanicznej i skrzynkę główną elektrykowi z uprawnieniami który to zrobi w 5h za 800zł. Robi się ciekawie i to bardzo nawet jeśli by płacili 250zł/MWh daje to 6,2k zł rocznie i zwrot po około 8 latach. A moje panele Suntech mają już 10 lat i działają doskonale, poczekamy zobaczymy co się zmieni przez te 5 lat, bo 5 lat temu o bateriach niewielu myślało a PV dopiero rozkwitało w swoją siłę.

Przez moje 10 lat w PV zmieniło się bardzo wiele na niekorzyść właścicieli instalacji, przez kolejne 5 może się zmienić wiele na korzyść posiadaczy. Dlaczego??? I ja nikogo nie namawiam do wyłączania PV w jakiejś grupie. Ludzie zobaczą że płacą za prąd ponad 1zł/kWh a dostają powiedzmy 30gr/kWh więc co kosztuje kolejne 70gr/kWh - opłaty...? A jak mój prąd kupuje mój sąsiad to ja dostaje 30gr a on płaci 1 zł? ;)

Edytowane przez marcinbbb

No nie byłbym taki pewny że coś się na naszą korzyść wydarzy czytaj moc bierna to broń niebezpieczna , na naszą korzyść to faktycznie będzie działać jak weźmiemy sprawy w swoje ręce i te przerośnięte instalacje będą pracować na nas całkowicie , bo nie wiem jak inni ale na ogrzewanie zimą więcej jak średnio 15kwh mi nie idzie i zimą te panele co mam pokrywają w dzień całe ogrzewanie nawet w ponury dzień tyle z obserwacji ale choćby zabrakło chwilami swojej mocy to kupno iluś tam kwh nas nie zamurduje ale to tylko chwile.

10 godzin temu, marcinbbb napisał:

Ludzie zobaczą że płacą za prąd ponad 1zł/kWh a dostają powiedzmy 30gr/kWh więc co kosztuje kolejne 70gr/kWh - opłaty...? A jak mój prąd kupuje mój sąsiad to ja dostaje 30gr a on płaci 1 zł? ;)

Energia kosztuje np. 0,30 zł/kWh, przesył od i do kosztuje po 0,35 zł/kWh plus VAT i stałe opłaty abonamentowe i już jest ponad 1,00 zł/kWh :)

(żarcik)

@prokurator nie wiem czym grzejesz ale u mnie przy -19*C cały dom potrzebuje ponad 60kWh chałupa duża, a stara część zrobiona jak najlepiej można było ale to nadal 1952r i salon w którym strop mam na wysokości ponad 7m. A pod podłogą 3mm korka bo ktoś podczas wykonywania projektu popierdzielił która rolka ma iść gdzie. Niestety nie moja wina byłem w tym czasie we Włochach przez 1,5 miesiąca:/

@d7d wiesz mam taką małą chałupę w której nikt nie mieszka nic nie jest włączone do prądu zabezpieczenia za licznikiem wyłączone, co 2 miesiące dostaje rachunek 25 zł (bo to Energa) zużycie 2kWh. U mnie w chacie też Energa też same opłaty stałe 50zł co 2 miesiące a prąd w magazynie ciągle jest, skąd różnica - właśnie z opłat stałych bo pobrałem swój prąd z magazynu. A Ci na nowych zasadach to już w ogóle uśmiechają się do złej gry i twierdzą że jest dobrze.

@prokurator ja jestem jak najbardziej za uwolnieniem tego rynku. 25 lat temu jak chciałem kupić komórkę musiałem mieć potwierdzenie dochodów nie ważne jakich ale potwierdzonych. Płaciłem po 3,68zł/min połączenia w Era Gsm i lojalka na 2 lata, teraz biorę eSIM bezpłatnie a za 5 telefonów ze wszystkim noLimit płacę 100zł/mc (u vikingów). Dziś widziałem na pse że mieliśmy 3GW prądu za dużo i oddawaliśmy wszystkim wokoło, a nikt z nas nic z tego nie miał - może trochę ja upiekłem 3 pasztety i kuraka bo wiedziałem że jest za dużo prądu ale co za różnica jak z paneli leci ponad 13kWp a ja odpalę piekarnik który ma grzałkę mocy 2kW, klima co łyknie 700W, rekuperacja 100W, reszta monitoring, niewielka serwerownia, i kilka komputerów laptop. Pewnie w czsie pieczenia kuraka i pasztetów poszło 1,5kWh a prądu w sieć poszła masa.

@d7d niestety u mnie w Energa chcą ponad 50zł. Ok nie jest to jakaś zaporowa kwota i akceptuję ją, jednak w 2015r to Energa bez gadania oddała mi 130zł za 1,3MWh prądu jak pisałem starcza to na dobrą flaszkę i nic poza tym. Zresztą państwowej wódy nie piję wolę coś dopracowanego, a nie chłam... tj. bimber i własne piwo.