Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, przyszedł do mnie tynkarz tynkować sufity - tynk gipsowy i napotkał problem. Otóż poprzedni wykonawca na powierzchni sufitu nałożył mi siatkę wzmacniającą plus klej (takie były założenie żeby wzmocnić sufit) niestety okazało się że siatka z klejem została nałożona na starą farbę - nie zeskrobał jej. Tynkarz twierdzi że odpadnie pod ciężarem. Czy to prawda?

https://forum.murator.pl/topic/288756-pytanie-o-sufity-i-siatk%C4%99-wzmacniaj%C4%85c%C4%85/

W dniu 17.04.2025 o 15:46, lasota66 napisał:

Witam, przyszedł do mnie tynkarz tynkować sufity - tynk gipsowy i napotkał problem space waves. Otóż poprzedni wykonawca na powierzchni sufitu nałożył mi siatkę wzmacniającą plus klej (takie były założenie żeby wzmocnić sufit) niestety okazało się że siatka z klejem została nałożona na starą farbę - nie zeskrobał jej. Tynkarz twierdzi że odpadnie pod ciężarem. Czy to prawda?

Jak tynkarz mówi, że odpadnie pod ciężarem, to jest duże prawdopodobieństwo, że tak się stanie. Klej nałożony na starą farbę słabo trzyma się podłoża. Tynk gipsowy jest dość ciężki, więc nacisk na taką warstwę może spowodować, że całość zacznie się odspajać.

Edytowane przez Elsen1952
https://forum.murator.pl/topic/288756-pytanie-o-sufity-i-siatk%C4%99-wzmacniaj%C4%85c%C4%85/#findComment-9155896