Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator czy Wentylacja?

Recommended Posts

Cześć!

Jestem właśnie na etapie budowy domku gospodarczego i coraz więcej czytam na temat wentylacji oraz rekuperatorów powietrza. Zastanawiam się, które rozwiązanie będzie lepsze – i szczerze mówiąc, mam trochę dylemat.

Domek znajduje się między garażem a ogrodzeniem, więc mam ograniczone możliwości, jeśli chodzi o montaż czegokolwiek na zewnątrz. To mocno zawęża pole manewru.

Do tego dochodzą sprzeczne opinie – część znajomych poleca rekuperację, inni twierdzą, że to zbędny wydatek. Z kolei klasyczna wentylacja też ma swoje minusy, szczególnie jeśli chodzi o utratę ciepła zimą.

Chętnie posłucham opinii i praktycznych wskazówek – co byście doradzili w takiej sytuacji?

To robienie serów kojarzy mi się z dużą wilgotnością powietrza. Popraw jeśli się mylę. A duża wilgotność raczej wyklucza taki rekuperator, bo na schłodzonym w fazie nawiewu wymienniku, ciepłe wywiewane powietrze natychmiast odda zawartą wodę i wszystko będzie pływać. Dodatkowo filtry w tego typu rekuperatorach to z reguły żart. Są tak małe, że nadają się do wymiany po kilku tygodniach.

Jakie są zyski ciepła z "procesu produkcyjnego"? Trzeba dodatkowo mocno dogrzewać pomieszczenie, czy raczej jest za ciepło, nawet w zimie? Jeśli tak, to rekuperator nie ma większego sensu i lepiej zrobić porządną wentylację mechaniczną bez odzysku.

Jeśli rekuperator, to IMO jednak mała tradycyjna centrala wentylacyjna. Te z linku wcale nie są tanie - za dwa (bo pracują parami) robi się już ze 4,5 tysiąca. Za tyle można kupić już normalną tanią centralę, a reszta instalacji w małym domku to niewielki wydatek - można zrobić samemu.