michal3345 17.04.2025 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia Cześć! Jestem właśnie na etapie budowy domku gospodarczego i coraz więcej czytam na temat wentylacji oraz rekuperatorów powietrza. Zastanawiam się, które rozwiązanie będzie lepsze – i szczerze mówiąc, mam trochę dylemat. Domek znajduje się między garażem a ogrodzeniem, więc mam ograniczone możliwości, jeśli chodzi o montaż czegokolwiek na zewnątrz. To mocno zawęża pole manewru. Do tego dochodzą sprzeczne opinie – część znajomych poleca rekuperację, inni twierdzą, że to zbędny wydatek. Z kolei klasyczna wentylacja też ma swoje minusy, szczególnie jeśli chodzi o utratę ciepła zimą. Chętnie posłucham opinii i praktycznych wskazówek – co byście doradzili w takiej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 18.04.2025 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia Pytanie bez sensu. Porównywanie zwykłej wentylacji (WG) z wentylacja mechaniczną z rekuperacją to jak porównywanie dużego fiata z mercedesem. Forum jest pełne wskazówek dlaczego KONIECZNIE należy robić WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.04.2025 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia To jest pytanie o wentylację do domku gospodarczego a nie do domu mieszkalnego. Nie wiadomo co w tym domku gospodarczym będzie i jak będzie użytkowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal3345 18.04.2025 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia W domku gospodarczym będą robione ręcznie sery, dlatego zastanawiam się nad rekuperatorem, chyba że lepszym rozwiązaniem będzie zwykła wentylacja. Znalazłem taki rekuperator i może ktoś go wykorzystywał u siebie w domku i jest w stanie powiedzieć czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 25.04.2025 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia To robienie serów kojarzy mi się z dużą wilgotnością powietrza. Popraw jeśli się mylę. A duża wilgotność raczej wyklucza taki rekuperator, bo na schłodzonym w fazie nawiewu wymienniku, ciepłe wywiewane powietrze natychmiast odda zawartą wodę i wszystko będzie pływać. Dodatkowo filtry w tego typu rekuperatorach to z reguły żart. Są tak małe, że nadają się do wymiany po kilku tygodniach. Jakie są zyski ciepła z "procesu produkcyjnego"? Trzeba dodatkowo mocno dogrzewać pomieszczenie, czy raczej jest za ciepło, nawet w zimie? Jeśli tak, to rekuperator nie ma większego sensu i lepiej zrobić porządną wentylację mechaniczną bez odzysku. Jeśli rekuperator, to IMO jednak mała tradycyjna centrala wentylacyjna. Te z linku wcale nie są tanie - za dwa (bo pracują parami) robi się już ze 4,5 tysiąca. Za tyle można kupić już normalną tanią centralę, a reszta instalacji w małym domku to niewielki wydatek - można zrobić samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts