vwrafi 17.04.2025 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia Witam. Chcę zabrać się za położenie elewacji. Posiadam styropian 20cm, szary. Czytam dużo i mam kilka wątpliwości. 1. W sprzedaży są listwy startowe 20cm. OK, ja mam styropian 20cm, a gdzie miejsce na klej? Jak przykręcę listwy startowe do ściany, to styropian będzie mi do niej przylegał. Gdzie w takim razie zmieści się klej? Czy trzeba w takim przypadku stosować tzw. dystanse? Niby to logiczne, ale nie widziałem tego na filmikach na youtube. 2. Będę raczej kleił na klej w piance ( w puszce ). Jak daleko może odstawać styropian od ściany, żeby ten pianoklej załapał? Na pewno gdzieś ściany będą krzyw i będzie trzeba albo odciąć styropian, albo odstawić go od ściany. Czy np. styropian może odstawać od ściany na 1,5cm przy pianokleju? Myślałem, żeby dać ten dystans 1,5cm wspomniany w pierwszym punkcie i kleić na pianę. 3. Rozumiem, że łączniki listew startowych nie powinny wchodzić na ścisk, tylko z każdej strony powinien być luz ( każdy listwa startowa ma mieć możliwość pracy w tym łączniku ), prawda? 4. Czy do styropianu grafitowego jest ten sam pianoklej co do białego? Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.04.2025 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia Nie dawaj listew startowych w ogóle. Wystarczą same kątowniki. Jak masz krzywe ściany, to użyj klasycznego kleju z worka. 1,5 cm to całkowicie normalna przestrzeń między styro a ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 18.04.2025 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 4 godziny temu, Ratpaw napisał: Nie dawaj listew startowych w ogóle. Wystarczą same kątowniki. Jak masz krzywe ściany, to użyj klasycznego kleju z worka. 1,5 cm to całkowicie normalna przestrzeń między styro a ścianą. Dziękuję. 1,5cm dla pianki też będzie ok? Klasycznego kleju nie chcę bo jest z tym zabawy trochę a i tak będę kołkować więc klej nie musi super trzymać. U mnie jest dużo myszy w okolicy i muszę mieć listwę startową, już ją zamówiłem i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.04.2025 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 5 godzin temu, vwrafi napisał: Klasycznego kleju nie chcę bo jest z tym zabawy trochę a i tak będę kołkować więc klej nie musi super trzymać. Kompletne odwrócenie pojęć. To klej trzyma styropian, a nie kołki. Właśnie kołków nie musisz dawać w domu jednorodzinnym. 5 godzin temu, vwrafi napisał: U mnie jest dużo myszy w okolicy i muszę mieć listwę startową, już ją zamówiłem i tak. Jak metalowe, to może coś pomogą, jak plastik to nie koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.04.2025 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 1,5 cm kleju? strasznie grubo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 21.04.2025 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia W dniu 19.04.2025 o 23:09, jajmar napisał: 1,5 cm kleju? strasznie grubo Czyli ile można dać kleju w piance? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.04.2025 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 3 godziny temu, vwrafi napisał: Czyli ile można dać kleju w piance? pewnie na tubie pisze ile maksymalnie. 1,5cm nigdy nie widzialem, myślę że około 5-7mm to tak najczęściej wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 22.04.2025 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 14 godzin temu, jajmar napisał: pewnie na tubie pisze ile maksymalnie. 1,5cm nigdy nie widzialem, myślę że około 5-7mm to tak najczęściej wychodzi Dziękuję. Kupię w takim razie chudsze dystanse. A jeszcze mam pytanie odnośnie słońca. Szary styropian bardzo się nagrzewa. Podobno jak się mocno nagrzeje to się wygina i zwykły klej puszcza i styropian odpada od ściany. Czy klej w piance też się odspoi od ściany czy też raczej nie pozwoli się wygiąć styropianowi? Widziałem testy pianki na youtube i każdy mówi że jak pianka złapie to po 20 minutach jest nie do ruszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.04.2025 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 11 godzin temu, vwrafi napisał: Dziękuję. A jeszcze mam pytanie odnośnie słońca. Szary styropian bardzo się nagrzewa. Podobno jak się mocno nagrzeje to się wygina i zwykły klej puszcza i styropian odpada od ściany. Raz widzialem jak styropian odpadł od ściany i był biały. Planujesz jakiś ceimny dom, szary czarny? Ile goły styro stoi na slońcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 23.04.2025 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 10 godzin temu, jajmar napisał: Raz widzialem jak styropian odpadł od ściany i był biały. Planujesz jakiś ceimny dom, szary czarny? Ile goły styro stoi na slońcu? Ze względu na brak pieniędzy, planuję jedynie nałożyć klej z siatką a elewację zrobić za pół roku. Klej kupię szary. U mnie nie wiem ile będzie stał goły styropian na słońcu. Będę robić to pierwszy raz i będę się starał od razu po np. trzech rzędach ( kolumnach, bo w pionie ) nałożyć siatkę i klej, ale nie wiem jak to wyjdzie w praktyce. Czytałem na różnych stronach, że nawet kilka godzin w pełnym słońcu potrafi spalić szary sytropian, dlatego tak się boję tego. Asekuracyjnie kupiłem taką białą siatkę na rusztowanie. Nie wydaje mi się, żeby ona coś pomogła, bo z tego co widziałem na zdjęciach to ta siatka prześwituje, widać przez nią wszystko więc nie wiem jak może zacieniać, no ale dla spokoju i z racji niskiej ceny ( 120zł za 20 metrów wysokiej na 3 metry siatki ) nabyłem ją drogą kupna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts