Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian - listwy startowe, klej, pianka, dystanse, łączniki

Recommended Posts

Witam.

Chcę zabrać się za położenie elewacji.

Posiadam styropian 20cm, szary. Czytam dużo i mam kilka wątpliwości.

1. W sprzedaży są listwy startowe 20cm. OK, ja mam styropian 20cm, a gdzie miejsce na klej? Jak przykręcę listwy startowe do ściany, to styropian będzie mi do niej przylegał. Gdzie w takim razie zmieści się klej? Czy trzeba w takim przypadku stosować tzw. dystanse? Niby to logiczne, ale nie widziałem tego na filmikach na youtube.

2. Będę raczej kleił na klej w piance ( w puszce ). Jak daleko może odstawać styropian od ściany, żeby ten pianoklej załapał? Na pewno gdzieś ściany będą krzyw i będzie trzeba albo odciąć styropian, albo odstawić go od ściany. Czy np. styropian może odstawać od ściany na 1,5cm przy pianokleju? Myślałem, żeby dać ten dystans 1,5cm wspomniany w pierwszym punkcie i kleić na pianę.

3. Rozumiem, że łączniki listew startowych nie powinny wchodzić na ścisk, tylko z każdej strony powinien być luz ( każdy listwa startowa ma mieć możliwość pracy w tym łączniku ), prawda?

4. Czy do styropianu grafitowego jest ten sam pianoklej co do białego?

Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi.

4 godziny temu, Ratpaw napisał:

Nie dawaj listew startowych w ogóle. Wystarczą same kątowniki.

Jak masz krzywe ściany, to użyj klasycznego kleju z worka. 1,5 cm to całkowicie normalna przestrzeń między styro a ścianą.

Dziękuję. 1,5cm dla pianki też będzie ok? Klasycznego kleju nie chcę bo jest z tym zabawy trochę a i tak będę kołkować więc klej nie musi super trzymać.

U mnie jest dużo myszy w okolicy i muszę mieć listwę startową, już ją zamówiłem i tak.

5 godzin temu, vwrafi napisał:

Klasycznego kleju nie chcę bo jest z tym zabawy trochę a i tak będę kołkować więc klej nie musi super trzymać.

Kompletne odwrócenie pojęć. To klej trzyma styropian, a nie kołki. Właśnie kołków nie musisz dawać w domu jednorodzinnym.

5 godzin temu, vwrafi napisał:

U mnie jest dużo myszy w okolicy i muszę mieć listwę startową, już ją zamówiłem i tak.

Jak metalowe, to może coś pomogą, jak plastik to nie koniecznie.

14 godzin temu, jajmar napisał:

pewnie na tubie pisze ile maksymalnie.

1,5cm nigdy nie widzialem, myślę że około 5-7mm to tak najczęściej wychodzi 

Dziękuję.

Kupię w takim razie chudsze dystanse. A jeszcze mam pytanie odnośnie słońca. Szary styropian bardzo się nagrzewa. Podobno jak się mocno nagrzeje to się wygina i zwykły klej puszcza i styropian odpada od ściany. Czy klej w piance też się odspoi od ściany czy też raczej nie pozwoli się wygiąć styropianowi? Widziałem testy pianki na youtube i każdy mówi że jak pianka złapie to po 20 minutach jest nie do ruszenia.

11 godzin temu, vwrafi napisał:

Dziękuję.

A jeszcze mam pytanie odnośnie słońca. Szary styropian bardzo się nagrzewa. Podobno jak się mocno nagrzeje to się wygina i zwykły klej puszcza i styropian odpada od ściany. 

Raz widzialem jak styropian odpadł od ściany i był biały. 

Planujesz jakiś ceimny dom, szary czarny? Ile goły styro stoi na slońcu? 

10 godzin temu, jajmar napisał:

Raz widzialem jak styropian odpadł od ściany i był biały. 

Planujesz jakiś ceimny dom, szary czarny? Ile goły styro stoi na slońcu? 

Ze względu na brak pieniędzy, planuję jedynie nałożyć klej z siatką a elewację zrobić za pół roku. Klej kupię szary. U mnie nie wiem ile będzie stał goły styropian na słońcu. Będę robić to pierwszy raz i będę się starał od razu po np. trzech rzędach ( kolumnach, bo w pionie ) nałożyć siatkę i klej, ale nie wiem jak to wyjdzie w praktyce. Czytałem na różnych stronach, że nawet kilka godzin w pełnym słońcu potrafi spalić szary sytropian, dlatego tak się boję tego.

Asekuracyjnie kupiłem taką białą siatkę na rusztowanie. Nie wydaje mi się, żeby ona coś pomogła, bo z tego co widziałem na zdjęciach to ta siatka prześwituje, widać przez nią wszystko więc nie wiem jak może zacieniać, no ale dla spokoju i z racji niskiej ceny ( 120zł za 20 metrów wysokiej na 3 metry siatki ) nabyłem ją drogą kupna.