Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam , na wstępie z góry przepraszam za  umieszczanie  wątku nie w tym temacie , próbowałem to umieścić w bardziej prawidłowym wątku aczkolwiek  system nie chciał mnie tam umieścić , sam nie wiem dlaczego , więc do rzeczy , proszę o pomoc szanownych kolegów ponieważ od kilku dni czytam w internecie i mam coraz większy mętlik w głowie , więc tak ,  dom jednorodzinny , poddasze nieużytkowe , strop teriva  na którym chce ułożyć styropian  2x po 10cm i na styropian wylewka betonowa i teraz pytanie , czy na strop pod styropian  kłaść folie  ? Jeśli tak to jaką ? Czarną budowlaną czy paroizolacyjną ? Jedni mówią żeby kłaść folie po żeby odciąć prawdopodobieństwo wilgoci która może pójść w stronę styropianu zaś drudzy mówią  żeby jej nie kłaść ponieważ jest ona nie potrzebna a może zaszkodzić 

https://forum.murator.pl/topic/289084-poddasze-nieu%C5%BCytkowe-folia-paroizolacyjn%C4%85-na-stropie-teriva/

Wg obliczeń woda może się wykroplic bez folii paroizolacyjnej, położonej na stropie. Więc ją daj.

Na niebiesko folia, która powinna tam być.

image.png

Warunki:

image.png

Edytowane przez Ratpaw

W jaki sposób folia może zaszkodzić? Ciekawe.

Paroizolacja powinna być nad pomieszczeniami wilgotnymi tj. kuchnia, łazeinki. Nad pokojami niekoniecznie, ale ja bym dał po całości.