Robinson74 30.04.2025 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia Cześć, Właśnie kupiłem pompę samozasysającą IBO 1,1 kW z zamiarem używania jej do pompowania wody z mauzera do podlewania trawy i drzewek. Ku memu zdziwieniu widzę tam takie zdanie, zaznaczone na czerwono : Czy to oznacza, że wąż od mauzera musi iść "pod górkę" od mauzera do pompy? Oczywiście syfonów jestem w stanie uniknąć, bez względu na to, czy poprowadzę węża w dół czy w górę. Wolałbym w dół, bo w ten sposób mogę chyba zawsze spokojnie zalać układ. Czy się mylę i tak nie powinno się robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.05.2025 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja Pompa będzie obok mausera czy jest to wersja zanużeniowa? Jeżeli lokalizacja obok to prawdopodobnie jest błąd w tłumaczeniu instrukcji. Oczywiście że spadek od mausera do pompy będzie lepszym rozwiązaniem . Samozasysanie działa tylko wtedy jeśli pompa jest zalana wod dlatego pytanie czy na pewno posiada ona zawór zwrotny tak aby woda z węża idącego pod górkę nie ściekała do mausera. Najlepsze wyjście to podłączenie umieszczenie pompy poniżej mausera i podłączenie wężem od spustu na dnie mausera. To rozwiąże problemy z zalewaniem komory pompy a ewentualne przecieki przez wąż do podlewania który będzie poniżej poziomu wody można załatwić poprzez szybkozłączkę z zaworem lub zakręcanie końcówki spryskiwacza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 02.05.2025 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja (edytowane) OK, dzięki. Pompa AJ 50/60 jest obok mauzera i będzie właśnie podłączona na dole mauzera, a ponieważ zawór mauzera jest około 40 cm nad gruntem, to umieszczając pompę na podłodze w blaszaku, uzyskam spadek od mauzera do pompy, czyli odwrotnie niż zalecają w tej głupiej instrukcji. Edytowane 2 Maja przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dayakma1 03.05.2025 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 11:33 Przypomina mi to trochę (jeśli nie w praktyce, to w koncepcji) eksperymentalne mechanizmy, których używano w karabinach powtarzalnych z czasów I wojny światowej, próbując przekształcić je w broń peryskopową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.05.2025 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 15:19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts