Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Droga dojazdowa - slużebność czy współwłasność?

Recommended Posts

To jest Twoja działka i Ty będziesz dokonywał podziału na rzecz sąsiadów?

Biorąc pod uwagę późniejszą budowę to nawet ze względu na przyłączenie mediów będących prawdopodobnie w tej drodze kupno udziału będzie lepszym rozwiązaniem aniżeli służebność.

Piszesz że sąsiedzi budują drogę wzdłuż Twojej działki a więc brzmi to tak jakby to oni przeznaczali część swoich gruntów na drogę dojazdową, natomiast Ty nie.

Działka jest moja i będę dokonywał jej podziału no swoją rzecz. Z tego co się orientuje to służebność mógłbym uzyskać później ale nie wiem jak to jest z dokupieniem udziału w istniejącej drodze - czy np. obecny współwłaściciel drogi może podzielić swój udział z 1/2 na 2/4 i sprzedać mi 1/4 udziału?

Edytowane przez Zoe81

Po pierwsze to sąsiedzi dokonując podziału działki mają obowiązek wydzielenia drogi która będzie stanowiła dojazd do tych wydzielonych przez nich działek.

Jeżeli są chętni aby np. dokonując podziału na 3 działki udział w drodze miało 4 współwłaścicieli z których tym czwartym będziesz Ty to taka opcja jest najlepsza i będzie stanowić inwestycję w swoją własność bowiem przy ewentualnym podziale droga już jest więc łatwiej będzie ze znalezieniem ewentualnych nabywców.

Służebność będzie na pewno tańszym rozwiązaniem ale to zależne co wchodzi w skład owej służebności.

Sam dojazd czy także  przesył mediów itp.

Tańsza wersja załatwienia sprawy pociąga za sobą kwotę którą kiedyś będziesz mógł uzyskać za swoją działkę.

Są chętni sprzedać mi wąski pas ich działki po cenie rynkowej który ja potem przeznaczę jako swój wkład na część drogi a oni dołożą resztę do wymaganej szerokości drogi. Tyle ze ze względu na długość tego pasa wychodzi 6-cyfrowa kwota pieniędzy która jest dla mnie problemem.

2 godziny temu, Zoe81 napisał:

Są chętni sprzedać mi wąski pas ich działki po cenie rynkowej który ja potem przeznaczę jako swój wkład na część drogi a oni dołożą resztę do wymaganej szerokości drogi. Tyle ze ze względu na długość tego pasa wychodzi 6-cyfrowa kwota pieniędzy która jest dla mnie problemem.

moim zdaniem wartość działki z służebnością będzie niższa niż działki z dostępem do wspólnej drogi

to jak wielka miałaby być ta działka, która byłaby wąskim paskiem?

Zakładając 1m szerokości na długości 100 mb (100m2), chcą ci to sprzedać za ponad tysiąc złotych za m2?
gdzie są takie ceny rynkowe gruntów? 

Biorąc pod uwagę wymiary czyli długość i szerokość wygląda mi to na grunty rolne które mogą zostać podzielone i przekształcone na budowlane.

Ze względu na konieczność wydzielenia drogi podczas podziału przeliczając wartość udziału w drodze należało by raczej  stosować cenę gruntów rolnych a nie typowo budowlanych

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1

21 godzin temu, d7d napisał:

Droga szerokości 6 m, 100 mb daje 600 m2. Kupując połowę tej drogi, przy cenie np. 300 zł/m2 daje to 90.000 zł.

a dlaczego miałby kupić połowę skoro ma mieć tylko 1/4 udziałów?
Droga wewnętrzna, znając życie będzie miała 4-5 m.

I skąd cena 300 zł? To jest działka pod jakimś dużym miastem, gdzie działki schodzą na pniu? 
Jeśli tak, to dzieli, sprzedaje pierwszą od ulicy i ma pełno kasy na kilkuset dalszych metrach zrobić z sąsiadami drogę dojazdową i jeszcze mu na ekskluzywne wczasy wystarczy. 

mnie to jednak wygląda na to, że właściciel działki sąsiedniej szuka frajera, który mu sfinansuje drogę.

Chciałby mieć tylko 1/4 udziału ale "służebność" chciałby mieć "normalną". Pewnie, że 1/4 udziału to dużo mniej niż 1/2 udziału.  Sąsiedzi wyceniają koszt działki z drogą na poziomie cen działek budowlanych czyli może 100 zł/m2 a może 300 zł/m2 a może więcej. Wiadomo, że droga wewnętrzna (?) szerokości 4-5 m i długości kilkaset metrów jest tańsza niż szerokości 6 metrów.

Jeżeli zakładamy że droga ma mieć szerokość np. 4 m i długość ok. 300 m to jest ok. 1.200 m2. Udział 1/4 to 300 m2 i ma to kosztować ok. 100.000 zł (lub więcej lub mniej). 100.000 zł / 300 m2 = 333 zł/m2.

Nie wiemy gdzie jest ta działka i jakie są ceny w okolicy. Chyba nie sądzisz, że ktoś będzie sprzedawał udział w działce w cenie 10 zł/m2 (100 tys. zł/ha)

2 godziny temu, d7d napisał:

Jeżeli zakładamy że droga ma mieć szerokość np. 4 m i długość ok. 300 m to jest ok. 1.200 m2. Udział 1/4 to 300 m2 i ma to kosztować ok. 100.000 zł (lub więcej lub mniej). 100.000 zł / 300 m2 = 333 zł/m2.

No i właśnie ta cena mnie dziwi. Powiatowe miasto, niedaleko Poznania (Śrem) ma w swojej okolicy niższe ceny działek budowlanych, uzbrojonych i przy drodze niż 300 zł/m2.