d7d 08.05.2025 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja Może to jest przy granicy Warszawy? Radojewo Stare Miasto Poznań - 350 - 500 zł/m2. Kórnik pow. poznański - 100 - 500 zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoe81 08.05.2025 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 5 godzin temu, Elfir napisał: I skąd cena 300 zł? To jest działka pod jakimś dużym miastem, gdzie działki schodzą na pniu? Nie wiem jak sie dzialki schodza ale jest to pod duzym miastem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.05.2025 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 1 godzinę temu, Zoe81 napisał: Nie wiem jak sie dzialki schodza ale jest to pod duzym miastem. czyli można sprzedać pierwsza działkę od ulicy i mieć wkład z zapasem na ewentualny wykup udziału w drodze. Tak, żeby właściciele potem nie robili problemów z ciągnięciem mediów czy szlabanami. Tym bardziej, że ustanowienie służebności nie oznacza służebności bezpłatnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoe81 08.05.2025 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja Teoretycznie, ale w takim przypadku na zawsze stracę dostęp do drogi publicznej. Co więcej pomiędzy sprzedażą działki a kupnem drogi bedę miał działkę bez żadnego dojazdu i kiepską pozycję negocjacyjną nie mówiąc o możliwosci że sąsiedzi nie będą na mnie czekać tylko zrobią sobie drogę beze mnie a ja zostanę w jeszcze gorszej sytuacji niż byłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 09.05.2025 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja (edytowane) Na pewno warto kupić udział w tej drodze sąsiadów. Nawet jak to bedzie kosztować grubą kasę. Po prostu negocjuj, udawaj że nie zależy ci na kupnie ale robisz to dla nastepengo pokolenia itp Jesli bedziesz w przyszlosci musiał wydzielać swoją drogę ze swoich dzialek - nawet jesli bedzie to tylko slużebność to stracisz wielokrotnie więcej, pewnie nawet 10 razy wiecej przy tej dlugosci drogi i powierzchni gruntu które stracą twoje przyszle działki budowlane. Przecież każda z nich straci 5m x długośc dzialki, srednia dlugosc to zapewne ok 30m wiec 150m2 z kazdej pojdzie na "niepotrzebną" drogę. Zapewne ktorys z sąsiadów dobrze zdaje sobie z tego sprawę i stąd wysoka cena. Druga opcja to kupienie jednej z dzialek sąsiadów wraz z udzialem w ich w drodze a potem jej odsprzedaż, ale pozostawienie sobie malego udziału w tej drodze (nawet 1% ci wystarczy). W mojej miejscowosci (200tys mieszkancow) ceny gruntów pod zabudowe dawno przekroczyly 600zl/m2 w lepszych dzielnicach, blisko centrum są po ponad 1000zl/m2 a pod miastem (do 10km) ponad 400zl/m2. To żaden wyjatek w miastach gdzie ludziom dobrze się żyje. Edytowane 9 Maja przez Toty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.05.2025 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 17 godzin temu, Zoe81 napisał: Teoretycznie, ale w takim przypadku na zawsze stracę dostęp do drogi publicznej. Co więcej pomiędzy sprzedażą działki a kupnem drogi bedę miał działkę bez żadnego dojazdu i kiepską pozycję negocjacyjną nie mówiąc o możliwosci że sąsiedzi nie będą na mnie czekać tylko zrobią sobie drogę beze mnie a ja zostanę w jeszcze gorszej sytuacji niż byłem. Jak będziesz miał własną drogę prywatną (udział) to po co ci koniecznie dostęp do drogi publicznej? można zrobić umowę przedwstępną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts