Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

O co chodzi.
Warsztat murowany. Przewidziane ogrzewanie elektryczne z grzejników olejowych. Na podłodze chudziak.

Co planuję?
Planuję położyć na chudziak styrodur XPS 300 5 cm (będzie w warsztacie kilka ciężkich sprzętów). Ze różnych względów NIE(!) chcę robić wylewki na tym styrodurze.
Zakładałem, że bezpośrednio na nim położę 2 warstwy OSB, a na to płytki przyklejone klejem dyspersyjnym.

Macie jakieś doświadczenia w podobnym "projekcie"?
A może macie inną koncepcję?

Dajcie znać, proszę!

Pozdrawiam!

https://forum.murator.pl/topic/289656-pod%C5%82oga-w-warsztacie-tylko-bez-%C5%9Bmiechu-i-docinek-prosz%C4%99/

Nie dam rady zrobić wylewki. Dlatego pytam o alternatywę.

Te ciężkie sprzęty to stół spawalniczy ~350 kg na 4 nogach. Innych maszyn nie liczę bo są ułamkiem tej wagi. Samo pomieszczenie ma 3 x 5 m.

Dziękuję za zainteresowanie!

350 kg na 4 nogi to prawie 90 kg na nogę. Nie jest aż tak dużo. Pewnie płyty OSB 18-22-25 mm wystarczą. Bardziej bym zaufał sklejce. Niestety jest dużo droższa.

2 godziny temu, Erek napisał:

Nie dam rady zrobić wylewki. Dlatego pytam o alternatywę.

Te ciężkie sprzęty to stół spawalniczy ~350 kg na 4 nogach. Innych maszyn nie liczę bo są ułamkiem tej wagi. Samo pomieszczenie ma 3 x 5 m.

Dziękuję za zainteresowanie!

To nie jest dużo. Człowiek jak stanie na jednej nodze wywiera większą siłę na podłoże. OSB jest o tyle słabe, że się wyciera i wióry z tej płyty wychodzą. Trzeba przykryć, ale płytki popękają ze względu na ugięcia XPS i OSB (a wystarczy ułamek milimetra, żeby popękały w fugach). Są płyty cementowe do kupienia, może to będzie lepsze.

Edytowane przez Ratpaw
Godzinę temu, Ratpaw napisał:

To nie jest dużo. Człowiek jak stanie na jednej nodze wywiera większą siłę na podłoże. OSB jest o tyle słabe, że się wyciera i wióry z tej płyty wychodzą. Trzeba przykryć, ale płytki popękają ze względu na ugięcia XPS i OSB (a wystarczy ułamek milimetra, żeby popękały w fugach). Są płyty cementowe do kupienia, może to będzie lepsze.

Zdaję sobie sprawę z tego, że jakieś tam odkształcenia będą. Myślałem o fugach silikonowych (mam tak zrobione w garażu od 10 lat). Dlatego też myślałem o naklejaniu płytek na klej/uszczelniacz Sikabond.
A jeszcze co do płyty cementowej. Masz rację byłaby lepsza, niestety w mojej lokalizacji nie do kupienia...

Dzięki za odzew!