Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry

Jestem nowy w temacie działek budowlanych i stąd prawdopodobnie moje pytanie. Mam no oku działkę z miejscowym planem zagospodarowania, która wygląda jak na zdjęciu poniżej - zaznaczona 'X'. Aktualnie działka to pole, która posiada z południowej i zachodniej strony drogę w której są media. Planowana droga 2KDW aktualnie nie istnieje. 

1. Jak wygląda procedura podłączenia mediów, tj. prądu, gazu, wody w takim przypadku?
2. Kto pokrywa koszt ułożenia mediów w drodze 2KDW? Media są w drodze głównej.

image.png

Jeżeli droga jest wydzielona wraz z podziałem działki której jednej z nich jesteś właścicielem  to droga ta może być współwłasnością właścicieli działek których jedną z nich posiadasz.

Jeśli tak jest to media powinny się znaleźć w drodze 2KDW ale aby tak się stało to włączyć muszą się wszyscy współwłaściciele działek

W dniu 16.05.2025 o 14:55, Mareks77 napisał:

Jeżeli droga jest wydzielona wraz z podziałem działki której jednej z nich jesteś właścicielem  to droga ta może być współwłasnością właścicieli działek których jedną z nich posiadasz.

Jeśli tak jest to media powinny się znaleźć w drodze 2KDW ale aby tak się stało to włączyć muszą się wszyscy współwłaściciele działek

Z tego co dowiedziałem się od sprzedającego to droga będzie na zasadzie służebności.

Mógłbyś rozwinąć kwestię włączenia się wszystkich współwłaścicieli działek?
Czy każdy z współwłaścicieli bierze na siebie koszt doprowadzenia mediów do drogi 2KDW czy jest to po stronie operatora mediów, np. zakładu energetycznego?

22 godziny temu, tomlock napisał:

Z tego co dowiedziałem się od sprzedającego to droga będzie na zasadzie służebności.

Mógłbyś rozwinąć kwestię włączenia się wszystkich współwłaścicieli działek?
Czy każdy z współwłaścicieli bierze na siebie koszt doprowadzenia mediów do drogi 2KDW czy jest to po stronie operatora mediów, np. zakładu energetycznego?

Podczas podziału jednej dużej nieruchomości gruntowej na działki budowlane obowiązkiem jest aby wszystkie działki posiadały dostęp do drogi publicznej. Z mapy wynika że tak może być i w tym przypadku. W związku z tym część terenu na której jest droga dojazdowa może być współwłasnością wszystkich właścicieli działek przy niej położonych lub będąca osobnym tworem ale na zasadzie służebności tych że właścicieli działek. W zależności od typu służebności ( przejazdu, przesyłu ) każdy z nich ma prawo dojeżdżać tą drogą lub wykorzystywać ją także jako trasa dla mediów ale za zgodą właściciela.

O konkretną własność drogi proponuję pytać bezpośrednio sprzedawcy. To od tego jest uzależniony tryb prowadzenia mediów dla wszystkich działek położonych przy niej.

Służebność powinna być wpisana do K W. więc wystarczy wyciągnąć Księgę terenu drogi a właściciel oraz typ służebności będą znane..

Edytowane przez Mareks77

Sprzedający jest chyba frajerem (lub niedoinformowanym), jeśli udziela służebności nabywcom a sobie zostawia własność. Łudzi się że będzie czerpać pożytki (bo służebność nie musi być darmowa :)))  ), lecz nie wie, że za wypadek na tej drodze wewnętrznej odpowiada właściciel. Np. brak zimowego utrzymania - odpowiada włąściciel, zapadliska po wykopach pod sieć e/g/w/k i uszkodzone zawieszenie  - odpowiada właściciel. Ubezpieczyciel wnet mu to uświadomi.  Rada prosta:  Sprzedaj i zapomnij. Wszystko sprzedaj.

• Like 2