Farfocel 21.05.2025 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja (edytowane) Dzień dobry, Zwracam się do Was drodzy forumowicze o pomoc w bardzo istotnej sprawie związanej z moją budową. W 2024 roku rozpocząłem budowę bliźniaka dwulokalowego "czworaka" o łącznej powierzchni 270m2. Budowa jest na etapie ocieplania ścian fundamentowych, nie ma jeszcze zagęszczonego piachu na posadzkę ani chudziaka. W 2023 otrzymałem PNB na podstawie projektu, w którym wody opadowe, cytuję: "Odprowadzenie wody z dachu oraz terenów utwardzonych - wody opadowe rozprowadzone po terenie zielonym na działce Inwestora z zabezpieczeniem spływu w kierunku działek sąsiednich" Tymczasem, w MPZP fragment odnośnie wód opadowych mówi, iż: "wyposażenie nieruchomości w zbiorniki do gromadzenia wód opadowych i roztopowych o pojemności minimum 6 m3 na 100 m2 utwardzonej lub zabudowanej powierzchni nieruchomości" Projekt nie posiada wrysowanych zbiorników na deszczówkę, ani żadnej dodatkowej dokumentacji na jej temat. Napisałem niedawno do projektanta wniosek o wprowadzenie zmiany nieistotnej w projekcie i dodanie dwóch zbiorników dwukomorowych o pojemności 12m3 każdy, po jednym na dwa lokale. Nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi Czy powyższe oznacza, że wydane PNB jest tak naprawdę nieważne, ponieważ projekt nie jest zgodny z MPZP? Czy powinienem o to zapytać w PINB? Problem w tym, że nikt w PINB mi się nie podpisze pod opinią... Czy może rozmawiać już z prawnikiem od prawa budowlanego? Od momentu wydania PNB do teraz zmienił się MPZP i budowa "czworaka" jest już niemożliwa, w związku z tym nie jestem w stanie wprowadzić żadnej zmiany istotnej do projektu. Czy to oznacza, że jestem zmuszony do działania z OC projektanta? Budowałem dom sposobem gospodarczym, samodzielnie z pomocą rodziny, a na same materiały wydałem około 70 tysięcy złotych, na co posiadam faktury. Nieścisłość w projekcie znalazłem dopiero niedawno czystym przypadkiem. Proszę o Wasze rady i sugestie, co robić. Edytowane 21 Maja przez Farfocel Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/289922-projekt-niezgodny-z-mpzp-a-pozwolenie-na-budow%C4%99-zbiorniki-na-wody-opadowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.05.2025 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja (edytowane) Po pierwsze to jeżeli mimo nieścisłości projektu zagospodarowania wód opadowych z MPZP urząd wydał PNB to ma ono moc prawną i jest ważne. Po drugie to wszelkie zmiany w MPZP po dacie wydania i uprawomocnienia PNB nie dotyczą go i PNB jest jak najbardziej ważne. Zmiany MPZP dotyczą tylko PNB po dacie zmiany w MPZP. Edytowane 22 Maja przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/289922-projekt-niezgodny-z-mpzp-a-pozwolenie-na-budow%C4%99-zbiorniki-na-wody-opadowe/#findComment-9157784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 22.05.2025 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja Zmiany prawa (np. MPZP) po uzyskaniu PnB nie dotyczą Ciebie. Pozwolenie na budowę jest ważne nawet gdy projekt jest niezgodny z przepisami. Jest ważne, aż do czasu wydania decyzji o uchyleniu, a żeby je uchylić musiałoby toczyć się jakieś "postępowanie" w PINB, WINB lub SA. Niezależnie od wszystkiego wprowadzić odstąpienia nieistotne i wrysować zbiorniki jakie chcesz - im większe tym lepiej. Prosta sprawa. Deszczówka zawsze się przyda. A jeszcze spróbować powalczyć o dotację na deszczówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/289922-projekt-niezgodny-z-mpzp-a-pozwolenie-na-budow%C4%99-zbiorniki-na-wody-opadowe/#findComment-9157812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Farfocel 23.05.2025 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja Otrzymałem odpowiedź od projektanta: Generalnie naszym zdaniem nie musi Pan niczego wykonywać. Przede wszystkim dlatego, że uzyskał Pan prawomocne pozwolenie na budowę w którym nie ma o tym mowy. Starostwo wydało takie pozwolenie a zapewniam Pana, że w urzędach na takie zapisy są bardzo wyczuleni i jeżeli byłaby faktycznie taka konieczność wykonania zbiorników to Urząd nie wydałby pozwolenia do czasu aż takich zbiorników nie wrysujemy. Ponadto w projekcie opieraliśmy się głównie na tych dwóch zapisach: W zakresie odprowadzania wód opadowych i roztopowych: a) objęcie systemami odprowadzającymi wody opadowe i roztopowe terenów zabudowanych i utwardzonych b) stosowanie rozwiązań technicznych służących zatrzymaniu wód opadowych i roztopowych w obrębie posesji, z zastrzeżeniem lit c, c) wyposażenie nieruchomości w zbiorniki do gromadzenia wód opadowych i roztopowych o pojemności minimum 6m3 na 100 m2 utwardzonej lub zabudowanej powierzchni nieruchomości Głównym celem wszelkich zapisów w miejscowym planie dotyczących odprowadzania wód opadowych jest zwrócenie uwagi na ich zagospodarowanie w obrębie działki + zabezpieczenie przed spływami powierzchniowymi zalewającymi działki sąsiednie i drogę. W dokumentacji projektowej opisaliśmy zagospodarowanie wód opadowych – jako odprowadzenie w kierunku terenów zielonych ( zieleni ozdobnej). „Odprowadzenie wody z dachu, oraz terenów utwardzonych - wody opadowe rozprowadzone po terenie zielonym na działce Inwestora z zabezpieczeniem spływu w kier. działek sąsiednich” Samo wkopanie zbiorników nic nie da ponieważ ciężko będzie Panu sprawdzać stan napełnienia zbiornika bez odpowiedniej aparatury. Do wykorzystania zgromadzonej wody potrzebna będzie pompa i szereg innych urządzeń. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/289922-projekt-niezgodny-z-mpzp-a-pozwolenie-na-budow%C4%99-zbiorniki-na-wody-opadowe/#findComment-9157899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.05.2025 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja Jaka jest powierzchnia działki? Ile pozostanie m2 na teren zielony na który można odprowadzić wody opadowe z dachów? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/289922-projekt-niezgodny-z-mpzp-a-pozwolenie-na-budow%C4%99-zbiorniki-na-wody-opadowe/#findComment-9157904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Farfocel 23.05.2025 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja Godzinę temu, d7d napisał: Jaka jest powierzchnia działki? Ile pozostanie m2 na teren zielony na który można odprowadzić wody opadowe z dachów? Powierzchnia działki to 1164m2 powierzchnia zabudowy to 270m2 Utwardzenia to 200m2 zielen stanowi 685m2 czyli 59% dzialki zabudowa obiektywami kubaturowymi stanowi 23.35% dzialki Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/289922-projekt-niezgodny-z-mpzp-a-pozwolenie-na-budow%C4%99-zbiorniki-na-wody-opadowe/#findComment-9157909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.05.2025 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja (edytowane) 3 godziny temu, Farfocel napisał: Otrzymałem odpowiedź od projektanta: Generalnie naszym zdaniem nie musi Pan niczego wykonywać. Przede wszystkim dlatego, że uzyskał Pan prawomocne pozwolenie na budowę w którym nie ma o tym mowy. Starostwo wydało takie pozwolenie a zapewniam Pana, że w urzędach na takie zapisy są bardzo wyczuleni i jeżeli byłaby faktycznie taka konieczność wykonania zbiorników to Urząd nie wydałby pozwolenia do czasu aż takich zbiorników nie wrysujemy. Ponadto w projekcie opieraliśmy się głównie na tych dwóch zapisach: W zakresie odprowadzania wód opadowych i roztopowych: a) objęcie systemami odprowadzającymi wody opadowe i roztopowe terenów zabudowanych i utwardzonych b) stosowanie rozwiązań technicznych służących zatrzymaniu wód opadowych i roztopowych w obrębie posesji, z zastrzeżeniem lit c, c) wyposażenie nieruchomości w zbiorniki do gromadzenia wód opadowych i roztopowych o pojemności minimum 6m3 na 100 m2 utwardzonej lub zabudowanej powierzchni nieruchomości Głównym celem wszelkich zapisów w miejscowym planie dotyczących odprowadzania wód opadowych jest zwrócenie uwagi na ich zagospodarowanie w obrębie działki + zabezpieczenie przed spływami powierzchniowymi zalewającymi działki sąsiednie i drogę. W dokumentacji projektowej opisaliśmy zagospodarowanie wód opadowych – jako odprowadzenie w kierunku terenów zielonych ( zieleni ozdobnej). „Odprowadzenie wody z dachu, oraz terenów utwardzonych - wody opadowe rozprowadzone po terenie zielonym na działce Inwestora z zabezpieczeniem spływu w kier. działek sąsiednich” Samo wkopanie zbiorników nic nie da ponieważ ciężko będzie Panu sprawdzać stan napełnienia zbiornika bez odpowiedniej aparatury. Do wykorzystania zgromadzonej wody potrzebna będzie pompa i szereg innych urządzeń. Co o tym myślicie? Myślę że projektant w odpowiedzi rozwiał wszystkie Twoje niepewności i pytania. Skoro w MPZP jest zapis o zbiorniku a w zatwierdzonym projekcie odprowadzasz rozsączasz wody na tereny zielone i nikt się do tego nie przyczepił to czym się martwić. Jesteś na etapie ocieplenia więc ten temat powinien wyjść wcześniej podczas badania gruntu gdyby okazało się że glina nie jest w stanie przyjąć wody. Masz na działce 23% zabudowy a więc wkopanie małego zbiornika 1000l na 100m2 dachu w formie( np. tunel Grafa, 300mb rury drenarskiej itp ) z funkcję rozsączania wód opadowych na terenach zielonych nie będzie problemem. Zbiornik jest w stanie przyjąć natychmiast wodę z ulewy lub kilkudniowych opadów a następnie pomału odprowadzić ją do gruntu. Zbiornik 1-2m3 nad gruntem do podlewania kwiatków może być dodatkiem. Odprowadzaniem wody ze ścieżek i podjazdów raczej nikt się nie martwi, utwardzony nie oznacza nie chłonny no chyba że podbudowa lub między fugami kostki będzie beton Edytowane 23 Maja przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/289922-projekt-niezgodny-z-mpzp-a-pozwolenie-na-budow%C4%99-zbiorniki-na-wody-opadowe/#findComment-9157912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.05.2025 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja Zgodnie z MPZP potrzebujesz zbiornik o pojemności (270+200) x 6/100 = 28,2 m3. Teoretycznie 28,2 m3 rozsączane na zieloną powierzchnię 685 m2 daje 4 cm wody. Przychylam się do stanowiska projektanta. PnB jest wydane i nie ma tematu. PS Czy teren zieleni jest chłonny czy płytko zalegają warstwy nieprzepuszczalne? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/289922-projekt-niezgodny-z-mpzp-a-pozwolenie-na-budow%C4%99-zbiorniki-na-wody-opadowe/#findComment-9157919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Farfocel 23.05.2025 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 3 godziny temu, d7d napisał: PS Czy teren zieleni jest chłonny czy płytko zalegają warstwy nieprzepuszczalne? No właśnie trochę jest glin pod 30-50 cm warstwą ziemi i po intensywnych opadach stoi woda. Zrobilem odwodnienie opaskowe wokół fundamentu i w związku z tym, że nie ma obowiązku robić zbiorników, kierownik budowy sugeruje pociągnięcie rur o parę metrów poza fundament i wkopanie odwodnienia poziomego w formie perforowanej rury głęboko w grunt. Mówi, że to prostsze i tańsze rozwiązanie. 5 godzin temu, Mareks77 napisał: Odprowadzaniem wody ze ścieżek i podjazdów raczej nikt się nie martwi, utwardzony nie oznacza nie chłonny no chyba że podbudowa lub między fugami kostki będzie beton Przewidziałem to i utwardzenie na podjeździe przed domem będzie ze żwiru, co pomoże w absorpcji wody przez grunt Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/289922-projekt-niezgodny-z-mpzp-a-pozwolenie-na-budow%C4%99-zbiorniki-na-wody-opadowe/#findComment-9157929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zywisy 24.05.2025 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja Tak dla uzupełnienia sprawdź jeszcze: wydanie pozwolenia na budowę z rażącym naruszeniem prawa. Wyciągnij wnioski. Projektant będzie zawsze bronił swojego produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/289922-projekt-niezgodny-z-mpzp-a-pozwolenie-na-budow%C4%99-zbiorniki-na-wody-opadowe/#findComment-9157957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.05.2025 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja Czy w chwili uzyskania PnB wymagane były (wg MPZP) zbiorniki na wodę opadową? Co zmieniło się w MPZP po uzyskaniu PnB? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/289922-projekt-niezgodny-z-mpzp-a-pozwolenie-na-budow%C4%99-zbiorniki-na-wody-opadowe/#findComment-9157959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Farfocel 25.05.2025 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja (edytowane) W dniu 24.05.2025 o 12:26, Zywisy napisał: Tak dla uzupełnienia sprawdź jeszcze: wydanie pozwolenia na budowę z rażącym naruszeniem prawa. Wyciągnij wnioski. Projektant będzie zawsze bronił swojego produktu. Masz rację, niemniej moje PNB zostało wydane po wrześniu 2020 i nie uda mi się ukończyć budowy przed upływem 5 lat od wydania decyzji o PNB (który to termin upływa niedługo), wobec tego nie będzie można już jej unieważnić. W dniu 24.05.2025 o 12:29, d7d napisał: Czy w chwili uzyskania PnB wymagane były (wg MPZP) zbiorniki na wodę opadową? Co zmieniło się w MPZP po uzyskaniu PnB? MPZP mówi: 3) w zakresie odprowadzania wód opadowych i roztopowych: a) objęcie systemami odprowadzającymi wody opadowe i roztopowe terenów zabudowanych i utwardzonych, b) stosowanie rozwiązań technicznych służących zatrzymaniu wód opadowych i roztopowych w obrębie posesji, z zastrzeżeniem lit c, c) wyposażenie nieruchomości w zbiorniki do gromadzenia wód opadowych i roztopowych o pojemności minimum 6 m3 na 100 m2 utwardzonej lub zabudowanej powierzchni nieruchomości, d) dopuszcza się odprowadzenie wód opadowych i roztopowych do gminnej sieci kanalizacji deszczowej, e) dopuszcza się odprowadzenie wód opadowych i roztopowych do cieków i rowów po uzyskaniu pozwolenia wodno-prawnego, f) dopuszcza się budowę zbiorników retencyjnych oraz pompowni wód opadowych i roztopowych, Projektant odpisał mi na wątpliwości. Może dokonać zmiany nieistotnej modyfikując powierzchnię utwardzoną, co pozwoli mi na zmniejszenie zbiorników. W celu wrysowania zbiorników mówi, że potrzebuje "podkładki" z urzędu którą otrzymam jeśli zawnioskuję o zbiorniki w formie zgłoszenia (jednak odradza to ze względu na prawomocne PNB). MPZP niedawno zmienił się w ten sposób, że nie jestem w stanie wybudować takiego domu. Buduję bliźniaka dwulokalowego czyli "czworak". Zgodnie z nowym MPZP mogę postawić tylko dwulokalowiec, czyli maksymalnie dwa lokale, wobec tego nie mogę zrobić żadnej zmiany istotnej (według mojej wiedzy laika). Edytowane 25 Maja przez Farfocel Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/289922-projekt-niezgodny-z-mpzp-a-pozwolenie-na-budow%C4%99-zbiorniki-na-wody-opadowe/#findComment-9158010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zywisy 25.05.2025 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja Zupełnie nie tak: https://jarzpartner.pl/stwierdzenie-niewaznosci-pozwolenia-na-budowe/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/289922-projekt-niezgodny-z-mpzp-a-pozwolenie-na-budow%C4%99-zbiorniki-na-wody-opadowe/#findComment-9158013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Farfocel 25.05.2025 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja Godzinę temu, Zywisy napisał: Zupełnie nie tak: https://jarzpartner.pl/stwierdzenie-niewaznosci-pozwolenia-na-budowe/ Nie do końca rozumiem. Skoro otrzymałem pozwolenie na budowę w marcu 2021, to po marcu 2026 nie będzie można już stwierdzić jego nieważności (niezależnie od tego, czy budowa jest w trakcie, czy już ukończona). Czy coś źle zrozumiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/289922-projekt-niezgodny-z-mpzp-a-pozwolenie-na-budow%C4%99-zbiorniki-na-wody-opadowe/#findComment-9158018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zywisy 25.05.2025 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja (edytowane) Biorąc pod uwagę ogólną regułę wynikającą z przepisów KPA a obowiązującą od 16 września 2021 r., nie stwierdza się nieważności decyzji z wyżej wskazanych przyczyn, jeżeli od dnia jej doręczenia lub ogłoszenia upłynęło dziesięć lat, a także gdy decyzja wywołała nieodwracalne skutki prawne. Dodatkowo wprowadzono zasadę, że jeżeli od dnia doręczenia lub ogłoszenia decyzji, o której mowa powyżej upłynęło trzydzieści lat, nie wszczyna się postępowania nieważnościowego. Zmiany te nie powodują uchylenia reguły wynikającej z wyżej omówionego przepisu Prawa budowlanego. Wskazana w KPA przyczyna uniemożliwiająca stwierdzenie nieważności decyzji, gdy wywołała ona nieodwracalne skutki prawne, nie będzie miała zastosowania w przypadku decyzji o pozwoleniu na budowę. Jak wynika z ugruntowanego orzecznictwa, fakt ukończenia budowy i zrealizowania decyzji o pozwoleniu na budowę (wzniesienie obiektów budowlanych) nie stanowi nieodwracalnych skutków prawnych w rozumieniu art. 156 § 2 KPA (np. wyroki Naczelnego Sądu Administracyjnego z: 18 maja 2012 r., II OSK 210/11; 14 lutego 2014 r., II OSK 2220/12). Zdarzenia faktyczne, zaistniałe po wydaniu decyzji o warunkach zabudowy, w tym stanowiące bezpośredni skutek decyzji o pozwoleniu na budowę, w postaci zrealizowania inwestycji, kwalifikują się wyłącznie do sfery faktów, a nie prawa, i w konsekwencji nie mogą stanowić wystarczającej podstawy do odmowy stwierdzenia nieważności decyzji wobec wywołania przez nią nieodwracalnych skutków prawnych. Zrealizowanie inwestycji na podstawie ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę wywołuje wprawdzie określone skutki faktyczne, w tym także późniejsze związane z rozpoczęciem użytkowania obiektu zgodnie z jego przeznaczeniem, lecz podkreślić należy, że ewentualna niemożność przywrócenia stanu faktycznego istniejącego przed wydaniem decyzji nie jest tożsama z nieodwracalnymi skutkami prawnymi, chociaż fakt, że inwestor działał na podstawie i zgodnie z ostatecznymi decyzjami organów administracji publicznej determinuje w istocie byt prawny zrealizowanego obiektu (wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 12 lipca 2007 r., II OSK 1055/06). Wybudowanie obiektu budowlanego jest czynnością faktyczną o skutkach materialnych, a nie skutkiem prawnym (wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 30 listopada 2005 r., II OSK 232/05). Brak jest zatem podstaw do ograniczenia stwierdzenia nieważności decyzji o pozwoleniu na budowę na podstawie ww. przesłanki wywołania nieodwracalnych skutków prawnych. Edytowane 25 Maja przez Zywisy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/289922-projekt-niezgodny-z-mpzp-a-pozwolenie-na-budow%C4%99-zbiorniki-na-wody-opadowe/#findComment-9158027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.05.2025 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 13 godzin temu, Farfocel napisał: Nie do końca rozumiem. Skoro otrzymałem pozwolenie na budowę w marcu 2021, to po marcu 2026 nie będzie można już stwierdzić jego nieważności (niezależnie od tego, czy budowa jest w trakcie, czy już ukończona). Czy coś źle zrozumiałem? Jeżeli budowa jest w trakcie czyli trwa nadal i potwierdzeniem tego są wpisy w dzienniku budowy to możesz budować i 20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/289922-projekt-niezgodny-z-mpzp-a-pozwolenie-na-budow%C4%99-zbiorniki-na-wody-opadowe/#findComment-9158050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 26.05.2025 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja W dniu 25.05.2025 o 20:47, Zywisy napisał: Biorąc pod uwagę ogólną regułę wynikającą z przepisów KPA a obowiązującą od 16 września 2021 r., nie stwierdza się nieważności decyzji z wyżej wskazanych przyczyn, jeżeli od dnia jej doręczenia lub ogłoszenia upłynęło dziesięć lat, a także gdy decyzja wywołała nieodwracalne skutki prawne. Dodatkowo wprowadzono zasadę, że jeżeli od dnia doręczenia lub ogłoszenia decyzji, o której mowa powyżej upłynęło trzydzieści lat, nie wszczyna się postępowania nieważnościowego. Zmiany te nie powodują uchylenia reguły wynikającej z wyżej omówionego przepisu Prawa budowlanego. Wskazana w KPA przyczyna uniemożliwiająca stwierdzenie nieważności decyzji, gdy wywołała ona nieodwracalne skutki prawne, nie będzie miała zastosowania w przypadku decyzji o pozwoleniu na budowę. Jak wynika z ugruntowanego orzecznictwa, fakt ukończenia budowy i zrealizowania decyzji o pozwoleniu na budowę (wzniesienie obiektów budowlanych) nie stanowi nieodwracalnych skutków prawnych w rozumieniu art. 156 § 2 KPA (np. wyroki Naczelnego Sądu Administracyjnego z: 18 maja 2012 r., II OSK 210/11; 14 lutego 2014 r., II OSK 2220/12). Zdarzenia faktyczne, zaistniałe po wydaniu decyzji o warunkach zabudowy, w tym stanowiące bezpośredni skutek decyzji o pozwoleniu na budowę, w postaci zrealizowania inwestycji, kwalifikują się wyłącznie do sfery faktów, a nie prawa, i w konsekwencji nie mogą stanowić wystarczającej podstawy do odmowy stwierdzenia nieważności decyzji wobec wywołania przez nią nieodwracalnych skutków prawnych. Zrealizowanie inwestycji na podstawie ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę wywołuje wprawdzie określone skutki faktyczne, w tym także późniejsze związane z rozpoczęciem użytkowania obiektu zgodnie z jego przeznaczeniem, lecz podkreślić należy, że ewentualna niemożność przywrócenia stanu faktycznego istniejącego przed wydaniem decyzji nie jest tożsama z nieodwracalnymi skutkami prawnymi, chociaż fakt, że inwestor działał na podstawie i zgodnie z ostatecznymi decyzjami organów administracji publicznej determinuje w istocie byt prawny zrealizowanego obiektu (wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 12 lipca 2007 r., II OSK 1055/06). Wybudowanie obiektu budowlanego jest czynnością faktyczną o skutkach materialnych, a nie skutkiem prawnym (wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 30 listopada 2005 r., II OSK 232/05). Brak jest zatem podstaw do ograniczenia stwierdzenia nieważności decyzji o pozwoleniu na budowę na podstawie ww. przesłanki wywołania nieodwracalnych skutków prawnych. Prawo Budowlane zawiera szczegółowy przepis wprowadzony zmianą od 19 września 2020r.: Art. 37b. 1. Nie stwierdza się nieważności decyzji o pozwoleniu na budowę, jeżeli od dnia jej doręczenia lub ogłoszenia upłynęło 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/289922-projekt-niezgodny-z-mpzp-a-pozwolenie-na-budow%C4%99-zbiorniki-na-wody-opadowe/#findComment-9158105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts