Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

Chciałbym wszystkich serdecznie przywitać, jestem nowym użytkownikiem tego forum, więc dzień dobry :)

Chciałbym się poradzić na temat izolacji fundamnetów.

Mam stary po niemiecki dom, ma ponad 100 lat, bardzo solidna i przemyślana budowla.

Do jest podpiwniczony w całości, piwnica (a w zasadzie ława fundamentowa) sięga około 2 metry poniżej poziomu gruntu.

Z piwnicami nic się nie dzieje, nie ma wilgoci, w lato jest chłodno, w zimę sie ciepło, mury są suche, normalny zdrowy budnek, tynki w oiwnicy zdrowe. Dom w całości jest obsypany gliną.

Obecnie jestem na etapie modernizacji ogrodu, więc chciałbym wykonać izolację fundamentów od strony ogrodu na tym etapie aby później go nie niszczyć. Jest to wstęp do przyszłościowej termomodenizacji całego budynku.

Z uwagi że dom jest naprawdę mocny i dobry, nie chciałbym zniszczyć tego co niemcy wybudowali bo boję się że mogę tylko to zepsuć (chodzi oczywiście o izolację fundamentów).

Tyle wstępu.

Pytanie jest takie:

Czy wykonuje się częściową izolację/ocieplenie fundamentu ?

Chodzi o to aby odkopać około 1 metra poniżej gruntu, wykonać hydroziolację ścian do tego poziomu, następnie dokleić xps w ształcie litery L tak aby wyjśc poziomo okolo 60cm poziomo, na koncu tej litery L wykonać dren (drugi dren jest napewno przy łaiwe fundamentowej i on działa). Następnie wykśc dalej XPS w górę po ścianie i połączyć to dalej z planowaną w przyszłości termomodernizacją.

Czy wykonuje się takie zabiegi ?

Screenshot_20250724_234112_Samsung Notes.jpg

https://forum.murator.pl/topic/293059-cz%C4%99%C5%9Bciowa-izolacja-fundament%C3%B3w/