Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć forumowicze,

Chciałbym postawić domek narzędziowy o maksymalnych wymiarach 2×3 h 220cm

Domek postawię albo na kostce albo wbiję kotwy i zrobię podłogę drewnianą/z płyt.

Najodpowiedniejszym miejscem dla mnie oraz sąsiada jest postawienie go z boku budynku,ponieważ w tym przypadku nie wpłynie w żaden sposób na działkę sąsiada (nie zacieni go bardziej niż to robi dom😅)

Budownictwo bliźniacze po obu stronach.

Od mojego budynku do granicy działki są 4m,natomiast od granicy działki do sąsiada budynku jest jakieś 6-7m

Stawiając domek od niego do mojego domu będzie to już tylko 2m odstępu i tutaj mam wątpliwości czy tak może być.

Domek z metalu typowo na narzędzia ogrodowe.

Zastanawiam się czy to zgłaszać (czy trzeba) czy nie.Przeszedłem się po okolicy i z 90% domków stoi w granicy😅

https://forum.murator.pl/topic/293225-domek-narz%C4%99dziowy-w-granicy-dzia%C5%82ki-czy-potrzebne-pozwolenie/

Godzinę temu, tommmi napisał:

@d7d

Czyli według powyższego wymaga to zgłoszenia.

Dziwne prawo-płot betonowy 2.2m można sobie stawiać od tak a domek "składany" już nie.

nie zgłoszenia. pozwolenia na budowę bo budowa w granicy to immisja na cudza działkę.
Prawo martwe bo każdy ma je w czterech literach póki ma normalnych sąsiadów i nie buduje ogromnego magazynu

35 minut temu, d7d napisał:

Może dlatego, że domek do magazynek a płotek to tylko ścianka? :)

Całkiem możliwe😅

35 minut temu, Elfir napisał:

nie zgłoszenia. pozwolenia na budowę bo budowa w granicy to immisja na cudza działkę

No nie.Sama w innym (starym) wątku pisałaś,że robi się zgłoszenie.Coś mi świta jak pisałaś,że w projektach (by ominąć nawet zgłoszenie) zaznaczasz,że będzie stała szafa ogrodowa.No chyba,że Cię z kimś pomyliłem😄

Tutaj jestem przekonany,że ewentualnie zgłosić muszę,że nie muszę występować o pozwolenie na budowę.

Edytowane przez tommmi
6 godzin temu, tommmi napisał:

Całkiem możliwe😅

No nie.Sama w innym (starym) wątku pisałaś,że robi się zgłoszenie.Coś mi świta jak pisałaś,że w projektach (by ominąć nawet zgłoszenie) zaznaczasz,że będzie stała szafa ogrodowa.No chyba,że Cię z kimś pomyliłem😄

Tutaj jestem przekonany,że ewentualnie zgłosić muszę,że nie muszę występować o pozwolenie na budowę.

Tak napisałam, nawet pisałam w tej sprawie o interpretację do ministerstwa, ale stwierdzili ze oni nie są od tego tylko starostwo.
Po dyskusji z architektem dowiedziałam się ze inaczej trzeba to interpretować.

Jeśli immisja nie obejmuje działki sąsiedniej to zgłoszenia, jak obejmuje, to pozwolenie. Jeśli ma poniżej 35m2 i nie ma immisji to nawet nie trzeba zgłoszenia 1 domku na 500m2 pow. działki.

Dlatego ja właśnie w granicy projektuję szafy ogrodowe a nie domki. I staram się by wyglądało to jak szafa a nie domek (np. było niższe i płytkie). Domki wrysowuję po uprzedzeniu klienta o problemach, gdyby miał negatywnie nastawionego sąsiada. Bo urzędy przymykają oko póki ktoś skargi nie napisze. 

Ale możesz zgłosić zamiar budowy. Jak nie będzie sprzeciwu (bo w urzędzie nie zinterpretują tego jako budynku)  to jesteś kryty. 

Jeśli sąsiad nie będzie miał z tym problemu i podpisze zgodę to problemów być nie powinno i samo zgłoszenie poparte zgodąsąsiada wystarczy

Domek na stałe nie związany z gruntem a metalowa budowa więc nie naruszy przepisów p-poż

• Confused 1
14 godzin temu, Elfir napisał:

Jeśli immisja nie obejmuje działki sąsiedniej to zgłoszenia, jak obejmuje, to pozwolenie

I to jest właśnie to o czym pisałem powyżej

Wysoki paskudny betonowy płot na 2.20m można postawić,natomiast niski domek to już przeszkoda.

A gdyby tak postawić domek do 2m wysoki?

Znalazłem taki niewielki 2.20×1.60 na 2m wysoki.

5 godzin temu, Mareks77 napisał:

Domek na stałe nie związany z gruntem a metalowa budowa więc nie naruszy przepisów p-poż

Niestety każdy taki obiekt jest w świetle prawa związany z gruntem,gdy stoi powyżej 6mc w danym miejscu.

8 godzin temu, Mareks77 napisał:

Jeśli sąsiad nie będzie miał z tym problemu i podpisze zgodę to problemów być nie powinno i samo zgłoszenie poparte zgodąsąsiada wystarczy

Przecież nie ma czegoś takiego jak pisemna zgoda sąsiada

• Like 1
2 godziny temu, tommmi napisał:

\A gdyby tak postawić domek do 2m wysoki?

W prawie budowalnym i rozporządzeniu nie ma podanej minimalnej wysokości budynków gospodarczych.
Możesz spróbować zgłosić "schowek na narzędzia" i liczyć ze w urzędzie nie mają pojęcia jak to zakwalifikować i pójdzie jako "mała architektura". 

• Like 1
Godzinę temu, Elfir napisał:

Przecież nie ma czegoś takiego jak pisemna zgoda sąsiada

Zgody sąsiada nie ma ale oddziaływanie środowiskowe jest.

Przecież to o to chodzi sam pisałeś o immisji  cień, woda z rynien blisko granicy, liście z drzew to o to w tym chodzi.

Jeśli sąsiad da zgodę to w szystko powyżej nie ma znaczenia podczas rozpatrywania wniosku, zgłoszenia.

Teść budował budynek gospodarczy wraz z gołędnikiem więc to zaważyło.

Edytowane przez Mareks77
57 minut temu, tommmi napisał:

Albo spróbować bez zgłoszenia😅

Bez zgłoszenia tylko wtedy jeśli Ty masz na sąsiada jakieś haki.

Bez tego spać wszystkie noce z duszą na ramieniu........chcesz ruletki.?

Edytowane przez Mareks77
13 minut temu, Mareks77 napisał:

Bez zgłoszenia tylko wtedy jeśli Ty masz na sąsiada jakieś haki

Ja raczej nie z tych😅

13 minut temu, Mareks77 napisał:

Bez tego spać wszystkie noce z duszą na ramieniu........chcesz ruletki.?

Zgadza się.

Tyle,że ruletka jest również teraz może nawet i gorsza bo urząd różnie może na to patrzyć a jak już odrzuci wniosek to będę na celowniku😅

2 godziny temu, Mareks77 napisał:

Zgody sąsiada nie ma ale oddziaływanie środowiskowe jest.

Immisja jest ustawowa a nie to co sobie sąsiedzi ustalą.
czyli jeśli odległość obiektu jest bliżej granicy niż 3 m ściany bez okien.

• Like 1
3 godziny temu, tommmi napisał:

Albo spróbować bez zgłoszenia😅

Tak. I tak robią tysiące Polaków. Ale to przejdzie tylko jak nie masz głupiego sasiada.

15 godzin temu, Elfir napisał:

Immisja jest ustawowa a nie to co sobie sąsiedzi ustalą.
czyli jeśli odległość obiektu jest bliżej granicy niż 3 m ściany bez okien.

No i co z tego że jest ustawowa. Urzędnik z gminy lub miasta nie łazi w czasie wolnym na spacer i nie wynajduje że to drzewo daje cień, korzenie podnoszą podmurówkę a liście spadają zakwaszając ziemię.

To poszkodowany właściciel musi zgłosić szkodę spowodowaną przez sąsiada o ile nie uda mu się załatwić tego polubownie.

To samo obowiązule i w tym przypadku.

Rozumiem że w przepisach nigdzie nie ma o zgodzie sąsiada i lampka Ci się zapaliła ale przepisy dopuszczają wyjątki i nawet budowę przy granicy.

Jeśli sąsiad nie będzie miał uwag lub pretensji obecnie i w przyszłości aby 1m od granicy postawić domek narzędziowy wyrażając pisemną zgodę to odstępstwo poparte tą zgodą może dać pozytywny efekt.

Ponadto wnioskując o zgodę na budynek blizej niż 1,5 - 3m od granicy sąsiad niejako staje się stroną postępowania więc jeśli wyrazi zgodę już na etapie pozwolenia to

• Haha 1
W dniu 4.08.2025 o 16:34, Mareks77 napisał:

Ponadto wnioskując o zgodę na budynek blizej niż 1,5 - 3m od granicy sąsiad niejako staje się stroną postępowania więc jeśli wyrazi zgodę już na etapie pozwolenia to

Ale ja nie twierdzę ze jest zakaz budowy w granicy. Sama mam dom w granicy.
I nie musisz do tego żadnej zgody sąsiada czy kogokolwiek mieć.
Bo to rozwiązują przepisy prawa.

Jak chcesz budować w granicy lub 1,5 m od granicy to występujesz o pozwolenie na budowę bo zachodzi immisja na sąsiednią działkę. 

Jak chcesz budować 3m lub więcej ścianą bez okien to starczy zgłoszenie (lub bez zgłoszenia jest obiekt jest do 35m2)

• Like 1