Pawel_V 03.08.2025 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia Cześć, Proszę o pomoc w doborze ocieplenia ścian oraz dachu poddasza w chwili obecnie nieużytkowego – docelowo użytkowego z dwoma pokojami dla dzieci oraz pomieszczeniem gospodarczym (pralka, zamrażarka, etc.). Jeżeli chodzi o ściany, to grubość ok. 23 cm stara cegła, murowana na „odwal się”, w kilku miejscach prześwity w zaprawie na zewnątrz. Na chwilę obecną brak ocieplenia zewnętrznego - planuję od przyszłego roku sam ocieplać, więc to troszkę potrwa. Dom jest trzypiętrowy. Myślałem nad jakimś rozwiązaniem budżetowym, więc chciałem przykleić styropian 10 cm pomiędzy słupami i wykończyć panelami PCV (przymierzałem i idelanie pasuje). Wyczytałem że nie jest najlepsze rozwiązanie, ponieważ może pojawić się wilgoć pod styropianem na murze. Więc jak to ocieplić w miarę tanio i dobrze? A jakby przyklejony do ściany styropian „zakryć” folią paraizolacyjną? Mógłbym ją za pomocą takera przymocować do słupów oraz poziomych belek. Na to panele PCV i gotowe. Nie mam pomysłu na dach. Pełne deskowanie, dwie warstwy papy nawierzchniowej. Bezpośrednio na deski papa położona z 40 lat temu, ale ze względu na kilka miejsc w których już była pęknięta i woda wlewała się na poddasze, w zeszłym roku położono nową warstwę na już istniejącą. Można zastosować ten sam patent co na ścianę? Styropian 10 + folia paraizolacyjna? Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293247-ocieplenie-poddasza-%C5%9Bcianydach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.08.2025 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia (edytowane) 3 godziny temu, Pawel_V napisał: Jeżeli chodzi o ściany, to grubość ok. 23 cm stara cegła, murowana na „odwal się”, w kilku miejscach prześwity w zaprawie na zewnątrz. Więc te prześwity musisz zalepić, np klejem z worków. 3 godziny temu, Pawel_V napisał: Na chwilę obecną brak ocieplenia zewnętrznego - planuję od przyszłego roku sam ocieplać, więc to troszkę potrwa. Dom jest trzypiętrowy. Myślałem nad jakimś rozwiązaniem budżetowym, więc chciałem przykleić styropian 10 cm pomiędzy słupami i wykończyć panelami PCV (przymierzałem i idelanie pasuje). Ocieplenie zewnętrzne ma być jakiego rodzaju? 3 godziny temu, Pawel_V napisał: Wyczytałem że nie jest najlepsze rozwiązanie, ponieważ może pojawić się wilgoć pod styropianem na murze. Więc jak to ocieplić w miarę tanio i dobrze? Nie podałeś rozwiązania, tylko co ma być od środka. 3 godziny temu, Pawel_V napisał: A jakby przyklejony do ściany styropian „zakryć” folią paraizolacyjną? Mógłbym ją za pomocą takera przymocować do słupów oraz poziomych belek. Na to panele PCV i gotowe. Zależy jak ma być zrobiona elewacja. 3 godziny temu, Pawel_V napisał: Nie mam pomysłu na dach. Pełne deskowanie, dwie warstwy papy nawierzchniowej. Bezpośrednio na deski papa położona z 40 lat temu, ale ze względu na kilka miejsc w których już była pęknięta i woda wlewała się na poddasze, w zeszłym roku położono nową warstwę na już istniejącą. Można zastosować ten sam patent co na ścianę? Styropian 10 + folia paraizolacyjna? Nie można. Musisz bezwzględnie wentylować drewno pod papą. Folia paroizolacyjna tylko pogorszy sprawę, ponieważ trzy warstwy papy stanowią większy opór dla pary wodnej niż folia. Edytowane 3 Sierpnia przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293247-ocieplenie-poddasza-%C5%9Bcianydach/#findComment-9163293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_V 03.08.2025 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 1 godzinę temu, Ratpaw napisał: Nie można. Musisz bezwzględnie wentylować drewno pod papą. Folia paroizolacyjna tylko pogorszy sprawę, ponieważ trzy warstwy papy stanowią większy opór dla pary wodnej niż folia. A jak to powinno wyglądać zgodnie z teorią i praktyką? 1 godzinę temu, Ratpaw napisał: Ocieplenie zewnętrzne ma być jakiego rodzaju? Styropian 10-15cm, siatka, tynk Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293247-ocieplenie-poddasza-%C5%9Bcianydach/#findComment-9163304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.08.2025 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia Godzinę temu, Pawel_V napisał: A jak to powinno wyglądać zgodnie z teorią i praktyką? Teraz masz zgodnie ze sztuką. Godzinę temu, Pawel_V napisał: Styropian 10-15cm, siatka, tynk Ociepl tylko od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293247-ocieplenie-poddasza-%C5%9Bcianydach/#findComment-9163308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_V 04.08.2025 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia (edytowane) 19 godzin temu, Ratpaw napisał: Teraz masz zgodnie ze sztuką. Rozumiem, ale jakbym się uparł na ocieplenie dachu? Bez żadnego ocieplenia nie ma sensu robienie tam pokoi dla dzieci. A jakby zrobić szczelinę dylatacyjną ok. 0,5-1cm i dopiero styropian i folia? 19 godzin temu, Ratpaw napisał: Ociepl tylko od zewnątrz. A jeżeli bym chciał teraz ocieplić od wewnątrz sposobem opisanym powyżej (styro na klej do muru + folia paraizolacyjna) to pózniej przy ocieplaniu zewnetrznym będzie jakiś problem? Chcę jak najszybciej zrobić pokoje dla dzieci, bo teraz od ponad roku mają jeden pokój i już jestem u kresu wytrzymałości nerwowej A drugie to to, że ja planuję zacząć ocieplanie od przyszłego roku, a jak bedzie naprawdę to ciężko przewidzieć. Edytowane 4 Sierpnia przez Pawel_V Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293247-ocieplenie-poddasza-%C5%9Bcianydach/#findComment-9163351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 04.08.2025 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia (edytowane) 7 godzin temu, Pawel_V napisał: A jakby zrobić szczelinę dylatacyjną ok. 0,5-1cm i dopiero styropian i folia? Musi być wentylacja, a nie dylatacja. Musisz od spodu deskowania wpuszczać powietrze spod okapu. Szczelina powinna mieć grubość adekwatną do długości czynnej deskowania i kąta nachylenia dachu, raczej będzie to że 3 cm, a nie 0,5-1 cm. Paroizolacja nie jest dobrym pomysłem, raczej należy zastosować jakąś folię aktywną ("inteligentną"), ale nie mam doświadczenia w tym zakresie. Dowiedz się więcej od przedstawiciela np firmy SIGA (dobra szwajcarska firma). Widzę, że oni mają w asortymencie folię Majrex. Taka folia stawia zmienny opór dla pary wodnej i pozwala na wydostanie się nadmiaru wilgoci do pomieszczenia. Nie wiem też, czy styropian będzie tu dobrym termoizolatorem. Ja bym to zrobił tak: przygotował szczeliny wentylacyjne pod okapem odeskowanego dachu - tu się kłania robota dla dekarza, więc pytaj w dziale dachy tego forum. na krokwie na łożyłbym membranę wiatroszczelną (paroprzepuszczalną). na membranę położyłbym wełnę, najlepiej w dwóch warstwach i nie mniej niż 30 cm w sumie, żeby się nie upiec latem i nie płacić na ogrzewanie zawrotnych kwot zimą. na wełnę dałbym tę inteligentną folię, sklejoną dokładnie między pasami na folię dałbym wykończenie (GK czy co tam uważasz), moze na jakimś stelażu Stracisz 3-10 cm przestrzeni, bo między krokwiami będzie tylko hulał wiatr spod okapu, ale inaczej tego nie widzę. To jest ogólny zarys, bo przecież musisz odpowiednio ocieplić ścianki kolankowe i jednocześnie nie blokować przepływu powietrza wentylacyjnego dla połaci. 7 godzin temu, Pawel_V napisał: A jeżeli bym chciał teraz ocieplić od wewnątrz sposobem opisanym powyżej (styro na klej do muru + folia paraizolacyjna) to pózniej przy ocieplaniu zewnetrznym będzie jakiś problem? Tak, będzie, bo zamkniesz wilgoć w przegrodzie. 7 godzin temu, Pawel_V napisał: A drugie to to, że ja planuję zacząć ocieplanie od przyszłego roku, a jak bedzie naprawdę to ciężko przewidzieć. Współczuję, czekają Cię spore wydatki. Edytowane 4 Sierpnia przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293247-ocieplenie-poddasza-%C5%9Bcianydach/#findComment-9163419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DinoAless. 05.08.2025 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia (edytowane) Do krokwi daj łaty, do łaty płytę drzewną, na płytę drzewną folię aluminiową zbrojoną /strona Erli/ jako paroizolacja, potem profile aluminiowe do gk, i na to płyta gk. Grubość wełny drzewnej wybrać o oporze cieplnej, nie mniej niż R=4,0 /obejrzyj kartę techniczną/ Między deskowaniem a latami jest wolna przestrzeń na odparowanie wilgoci, czyli od okapu do gąsiora. Do ścian kolankowych /cegła/ możesz zamontować łaty. Najpierw piono, a potem poziomo, wtedy masz wolną przestrzeń na odparowanie wilgoci. Wełna drzewna z firmy STEICO, poszukaj w necie i pogadaj z doradcami. Edytowane 5 Sierpnia przez DinoAless. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293247-ocieplenie-poddasza-%C5%9Bcianydach/#findComment-9163443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts