Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Godzinę temu, Kaizen napisał:

Pierwszy filmik pokazuje, że nie - po podpięciu aku (bez jego ładowania) wzrasta o 20W.

Nadal powołujesz się na przykład falownika offgriowego (który nie mierzy przepływy prądu "na przyłączu").

3 godziny temu, damiaszek napisał:

@Kaizenskup się na tym zdaniu - "w "kalkulatorze" wpisałem 60kWh/miesiąc - można podstawić własną wartość."

Dlaczego mam się na tym skupiać? Na oczywistej oczywistości że Excel to narzędzie do którego wpisuje się dane? To nie podlega dyskusji.

Wróć do mojego pierwszego postu w tym wątku - tam napisałem, na czym trzeba się moim zdaniem skupić.

2 godziny temu, chcialbympompe napisał:

Nadal powołujesz się na przykład falownika offgriowego (który nie mierzy przepływy prądu "na przyłączu").

Nie offgrid a hybrydowy.

I na pomiar właśnie na przyłączu, a nie na tym, co falownik pokazuje.

58 minut temu, Kaizen napisał:

Dlaczego mam się na tym skupiać? Na oczywistej oczywistości że Excel to narzędzie do którego wpisuje się dane? To nie podlega dyskusji.

Wróć do mojego pierwszego postu w tym wątku - tam napisałem, na czym trzeba się moim zdaniem skupić.

Nie offgrid a hybrydowy.

I na pomiar właśnie na przyłączu, a nie na tym, co falownik pokazuje.

Pierwszy filmik: Zerknij na obrazek. Falownik hybrydowy offgrid.

Chyba nie do końca orientujesz się w temacie.

W dodatku jak obejrzałem film dalej to po przełączeniu trybu pracy pobór z sieci spadł do 2W 😃

Edytowane przez chcialbympompe
5 godzin temu, Kaizen napisał:

Dlatego że, możesz sobie wpisać wartość jaką uważasz za słuszną uwzględniającą wiele czynników i ocenić sobie opłacalność, bo o to ci chodziło.

W dniu 25.08.2025 o 02:33, Kaizen napisał:

I że to warto rozważyć, a nie że jest w sposób oczywisty opłacalne, bo to zależy od wielu czynników.

No to co to za hybryda która ma tylko opcję ongrid - większość których dane przeglądałem po odcięciu sieci nadal działa jak ma magazyn.

A, już wiem w czym rzecz - po prostu szukałem do tej pory takich co potrafią działać offgrid i ongrid, a nie przyszło mi do głowy że "marketingowcy" wymyślą inne hybrydy :-)

Edytowane przez damiaszek

Jeżeli ma funkcję zasilania awaryjnego to może pracować off-grid. Nie wiem czy każdy tego typu falownik hybrydowy można zmusić na stałe lub w określonych godzinach do pracy off-grid. Nie mam na myśli "ręcznego" odłączania od sieci.

Przykładowo SolarEdge na trzy typy falowników, np. SE10K
1. zwykły SE10K-RWOTEBEN4
2. hybrydowy SE10K-RWS bez zasilania awaryjnego
3. hybrydowy SE10K-RWB48 z zasilaniem awaryjnym.

3 godziny temu, damiaszek napisał:

Dlatego że, możesz sobie wpisać wartość jaką uważasz za słuszną uwzględniającą wiele czynników i ocenić sobie opłacalność, bo o to ci chodziło.

Oczywista oczywistość. I po co takie banały piszesz?

Chodziło mi o rozważenie przesunięcie momentu oddawania do sieci - a tego kalkulator nie uwzględnia..

8 godzin temu, chcialbympompe napisał:

Pierwszy filmik: Zerknij na obrazek. Falownik hybrydowy offgrid.

I na podstawie miniaturki twierdzisz, chociaż widzisz że jest wpięty do sieci i pobiera z niej prąd, że jest to falownik bez możliwości podpięcia do sieci? O co Ci w tym zdaniu chodzi? Czego ma być dowodem miniaturka?

8 godzin temu, chcialbympompe napisał:

W dodatku jak obejrzałem film dalej to po przełączeniu trybu pracy pobór z sieci spadł do 2W 😃

Na sekundę może. A po chwili pobór z sieci wzrósł, chociaż magazyn ciągle pełny i PV też produkuje - a ciągle coś bierze z sieci zamiast z magazynu.

Dodajmy do tego, że falownik nie potrafi wykorzystywać bilansowania godzinowego i międzyfazowego i niepotrzebnie zużywa magazyn generując straty na falowniku i magazynie gdy ma ustawiony tryb priorytetu magazynu w ciągu dnia.

3 godziny temu, prokurator napisał:

tu otwierają się dodatkowe możliwości ładowania magazynu za prawie friko.

Gdzie się otwierają? Od wielu miesięcy monitoruję ceny pstrykowe licząc, że się wreszcie opłaci jak zniosą limit cen "państwowych", które w cenach dynamicznych nie obowiązują. Ale przedłużyli kaganiec, więc ciągle się nie opłaca. Bardzo rzadko są "prawie" za friko (w niektóre słoneczne i jednocześnie wietrzne weekendy w czasie taniej strefy dystrybucji). Dzisiejsze ceny brutto z dystrybucją PGE wyglądają tak:

image.png

Najniższa cena niewiele niższa od zwykłej G12 - a przez większość godzin znacznie drożej.

7 godzin temu, Kaizen napisał:

Oczywista oczywistość. I po co takie banały piszesz?

Chodziło mi o rozważenie przesunięcie momentu oddawania do sieci - a tego kalkulator nie uwzględnia..

Zrób lepszy, który to uwzględnia i podziel się!

Cytat

I na podstawie miniaturki twierdzisz, chociaż widzisz że jest wpięty do sieci i pobiera z niej prąd, że jest to falownik bez możliwości podpięcia do sieci? O co Ci w tym zdaniu chodzi? Czego ma być dowodem miniaturka?

Widać, że nie odróżniasz falowników offgrid-owych od ongrid-owych i dla ciebie nie ma różnicy.

Offgrid jest podpięty do sieci choćby po to by mógł używać "bypassu".

Opis filmu (widoczny na miniaturce) wyraźnie określa, że pokazuje on falownik offgrid-owy. 

Cytat

Na sekundę może. A po chwili pobór z sieci wzrósł, chociaż magazyn ciągle pełny i PV też produkuje - a ciągle coś bierze z sieci zamiast z magazynu.

Nie chciało się obejrzeć całego filmu? Może jednak to zrób. A jak nie chcesz to przewiń do 21:40

Cytat

Dodajmy do tego, że falownik nie potrafi wykorzystywać bilansowania godzinowego i międzyfazowego i niepotrzebnie zużywa magazyn generując straty na falowniku i magazynie gdy ma ustawiony tryb priorytetu magazynu w ciągu dnia.

No i tutaj ponownie piszesz o falowniku offgrid. Ja stworzyłem kalkulator, by oszacować montaż falownika ongrid + magazynu zamiast falownika ongrid bez magazynu. Przyjmiesz to wreszcie do wiadomości?

@KaizenPrzestań może zaśmiecać wątek dywagacjami o offgridzie, którego ten wątek nie dotyczy od samego początku!!!

7 godzin temu, Kaizen napisał:

1. Tego na falowniku offgrid (podłączonym do sieci) nie osiągniesz 🤣

2. Weź pod uwagę jeszcze jedną rzecz. Jak chcesz tak robić (mając falownik ongrid) to potrzebujesz magazynu jakieś 50kWh do instalacji 10kWp. Przy cenie komercyjnych rozwiązań za każde 10kWh pojemności nie widzę w tym sensu.

55 minut temu, prokurator napisał:

No są takie które mają opcję oddawania do sieci to się nazywa SUF ale nie ma certyfikatu na to więc umie ale nie może.

Wiesz to może/nie może to jest szerokie i głębokie i pływa w nim wielka ryba która się nazywa "chyba". Wg. Energa ja od zawsze mam 3kWp bo tyle miał pierwszy falownik, później dołożyłem kolejne 3kWp nie odpowiedzieli na pismo z 2016r. Później im się pozmieniało że mam 6kWp później znów 3kWp i nadal to robią choć mam 11kWp (a zgłaszałem 3,3kWp bo za moich czasów liczyła się moc paleni a nie inwertera). Ktoś powie się nie zorientowali taaaa pewnie przez 10 lat na FV nadal wisi 3kwp, widzą że przez licznik często gęsto leci blisko 10kW jak ich to nie boli mnie też.

W dniu 26.08.2025 o 21:10, prokurator napisał:

W pstryku już są samochody elektryczne za chwilę dojdą magazyny energi a następnie pompy ciepła to niedługo ciekawe kto pierwszy poleci na zakupy magazynu energi ??? chm ? tu otwierają się dodatkowe możliwości ładowania magazynu za prawie friko.

1 godzinę temu, prokurator napisał:

Ty to jesteś oryginalny bystrzak , nie przyszło ci do głowy ładowanie auta praktycznie za friko ? nie przyszło ci do głowy ładowanie magazynu za prawie darmo ?? tłumaczyć dogłębnie ? wiem nie każdy łapie w lot.

Nie potrafisz rozumnie się wysłowić? Co ma znaczyć: stwierdzenie "W pstryku już są samochody elektryczne za chwilę dojdą magazyny energi a następnie pompy ciepła"  ?? Jak by "ich" (tych samochodów, magazynów i pomp ciepła) nie było to by nie można było ładować samochodów i magazynów i nie można było pobierać prądu do PC? Przecież teraz możesz i wcześniej mogłeś ładować samochód i magazyn energii !! 

Ładowanie prawie za friko to znaczy za ile konkretnie ?? Za 5-10 groszy za 1 kWh ?

Po co tyle instalujesz paneli skoro w Pstryku masz prąd prawie za friko ??

3 godziny temu, prokurator napisał:

Nie łapiesz i tyle a jak by cię to faktycznie interesowało to z ciekawości wszedłbyś na stronę pstryk i byś wiedział ale po co wiedzieć ? lepiej uszczypliwościami się posługiwać.

Czytałem ofertę Pstryk.pl. Może być interesująca dla niektórych odbiorców. Prądem z Pstryk czy z ENEA mogę ładować elektryka i magazyn energii i nie jest to żadna nowość ani specjalny przywilej tylko dla pstrykowiczów.

Czy Pstryk ma ofertę dla prosumentów z net-meteringiem?

W dniu 27.08.2025 o 07:41, chcialbympompe napisał:

1. Tego na falowniku offgrid (podłączonym do sieci) nie osiągniesz 

Falownika off-grid nie podłączysz do sieci.

W dniu 27.08.2025 o 07:36, chcialbympompe napisał:

Offgrid jest podpięty do sieci choćby po to by mógł używać "bypassu".

Mylisz falownik hybrydowy z offgridowym.

Falownik hybrydowy może działać on-grid jak i off-grid. Falownika off-grid nie podepniesz do sieci.

W dniu 27.08.2025 o 07:41, chcialbympompe napisał:

Jak chcesz tak robić (mając falownik ongrid) to potrzebujesz magazynu jakieś 50kWh do instalacji 10kWp.

Jak wyliczyłeś te 50kWh? Że przez 5 godzin falownik chodząc na 100%  nie da rady się wypróżnić oddając swoją zawartość do sieci bo część mocy falownika musi jeszcze zużywać na potrzeby domu z własnej produkcji PV? Tylko że masz ze dwie godziny na które potencjalnie ma sens przesunięcie oddawanie do sieci. Więc 2x moc falownika + jak ktoś się uprze ze 2kWh na noc na własne potrzeby.

W dniu 27.08.2025 o 07:36, chcialbympompe napisał:

Zrób lepszy, który to uwzględnia i podziel się!

Do tego nie trzeba arkusza - pojemność magazynu x różnica w cenie między najtańsza a najdroższą ceną danego dnia minus straty (które przy działaniu na pełnej mocy są niewielkie zwłaszcza, że oddawanie przez lwią część sezonu będzie w godzinach, gdzie falownik i tak pracuje bo ma prąd z paneli więc jego dociążenie jeszcze % strat zmniejszy. Oczywiście wymaga to rozliczania po cenach godzinowych. Jak ktoś jest na miesięcznych to nie ma tematu.

A jak chcesz automatykę, co będzie tym sterowana https://forum.arturhome.pl/t/zliczanie-balansowania-godzinowego-custom-components/10264/11

1. Kaizen zawsze ma rację.

2. Jak nie ma racji - patrz punkt 1.

Nie jesteś partnerem do dyskusji. Nie potrafisz przyznać się do błędu bo twoje musi być na wierzchu.

Mam urlop więc szkoda mi czasu na kopanie się z koniem.

7 godzin temu, chcialbympompe napisał:

Nie jesteś partnerem do dyskusji. Nie potrafisz przyznać się do błędu bo twoje musi być na wierzchu.

Mam urlop więc szkoda mi czasu na kopanie się z koniem.

Twój wpis dowodzi, że robisz co innego, niż piszesz.

I jak widać dyskutujesz - lecz nie potrafisz merytorycznie.

Kaizen to ma doktorat od wszelkich tematów przerabiał każdą chałupę i dowolne ocieplenia. Chłopie szansy nie ma mu dorównać. Byś 100 lat się uczył i byłbyś głupi on w 2020r wiedział wszystko o koronawirusie. Mamy w temacie specjalistę o wszystkiego. Taki działacz to skarb

https://forum.murator.pl/blogs/entry/130622-covid-19-maseczki-ddm-i-spółka-biblioteczka/

Edytowane przez marcinbbb