Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W dniu 4.09.2025 o 08:43, prokurator napisał:

Ale nie zbaczając z tematu wg mnie magazyn jest opłacalny i to bardzo , czyjeś suche suche wyliczenia niezbyt mnie interesują bo ja praktyk nie teoretyk więc wiem .

Co to znaczy "bardzo" skoro "suche wyliczenia nie są interesujące"?

Podstawiłeś swoja dane? Co wyszło?

Uważasz, że jak matematyka udowadnia, że się mylisz to gorzej dla matematyki bo jest głupia?

2 godziny temu, prokurator napisał:

Uważam że skoro od 20 marca do teraz nie pobieram z taurona energi to dla mnie jest sukces a miesięcznie nawet do 450kwh przepalam więc po co mam liczyć skoro wiem że max 2 lata mam wszystko spłacone a kolejne 15 tylko kupony odcinać,  tak że więcej takich jałowych dysput wolałbym nie ciągnąć bo sensu wielkiego nie mają skoro ktoś na siłę chce mi wmówić że to się nie opłaca ,mnie się opłaca i to najważniejsze .

Na pewnie nie pobierasz? Przecież pisałeś, że ma 3-fazową płytę indukcyjną, która nie jest podłączona pod magazyn.

Ja mając "zwykły" falownik pobrałem od kwietnia do sierpnia 910kWh (wartość 883zł) a sprzedałem nadwyżki za 1070zł. Gdybym miał falownik offgrid (bez możliwości odsprzedaży nadwyżki) to byłbym "w plecy" 187zł.

Więc może jednak podstawisz swoje dane pod "kalkulator" i pokażesz co wyszło?

2 lata na amortyzację offgridu?

To ile kosztował?

• Like 1
Godzinę temu, prokurator napisał:

nie wiem co ci po głowie chodzi.

Proste pytania:

Cytat

Więc może jednak podstawisz swoje dane pod "kalkulator" i pokażesz co wyszło?

2 lata na amortyzację offgridu?

To ile kosztował?

2 godziny temu, chcialbympompe napisał:

Ja mając "zwykły" falownik pobrałem od kwietnia do sierpnia 910kWh (wartość 883zł) a sprzedałem nadwyżki za 1070zł. Gdybym miał falownik offgrid (bez możliwości odsprzedaży nadwyżki) to byłbym "w plecy" 187zł.

Mój zwykły falownik od początku kwietnia do końca sierpnia wyprodukował 3830 kWh, pobrałem z sieci 617 kWh a oddałem do sieci 2853 kWh. Ile z tych 2853 kWh można zmagazynować we własnym magazynie w instalacji off-grid? Sprzedać można za ok. 1000 zł.

16 minut temu, prokurator napisał:

Ty sobie kalkuluj ,ja już mam magazyn duży magazyn i zadowolony jestem więcej mi nie potrzeba chyba jedynie zwiększyć ilość paneli na pochmurne dni.

Ile zmagazynowałeś kWh w tym swoim dużym magazynie przez ostatnie pięć miesięcy tego roku?

1 minutę temu, prokurator napisał:

Mój zwykły falownik ongridowy wysłał do sieci od 1 kwietnia do dziś 6382 kwh no i co z tego ???? wysłał to wysłał a ja w tym czasie korzystam tylko i wyłacznie z ofgrida , na zimę słońca nie będzie to mam nadzieję że mnie uczciwie rozliczą --- uczciwie tzn tak jak ostatnio że moja nadpłata została uznana ako niedopłata (to potrafi tylko tauron) po 2 tygodniowej batali w końcu pękli ba nagle z depozytu znalazło się też ok 1 tys zł na wyraźne rządanie o rozliczenie z fotovoltaiki byłbym cicho to kredki.

Ile w tym samym czasie wyprodukował twój falownik off-grid? Ile kWp ma twoja instalacja off-grid i ile kWh ma twój magazyn ee?

12 minut temu, prokurator napisał:

A ja zapytam czy ty też uruchamiasz excel jadąc na wczasy ile wydasz ? kupujesz auto za 120 000 a za trzy lata jego wartość jest 50 000 a jak kupisz na raty to jeszcze gorzej , co się lepiej opłaca ??? kupno magazynu to grosze w porównaniu z wydatkiem na wczasy a już grosze w przypadku kupna auta ,magazyn będzie z 15 lat dawał oszczędności a te wczasy lub auto ???  jest was trzech i każdy z was nie ma magazynu a i pojęcie mgliste jak to działa ale próbujecie dyskredytować , zapytajcie tysięcy użytkowników magazynów czy im się opłaca bo nie sądzę że zakładali by zakładać.

Jak chcę jeździć samochodem to nie muszę kupować stacji benzynowej. A jak lecę na wakacje to nie kupuję samolotu. Bo to się po prostu nie opłaca.

5 godzin temu, prokurator napisał:

Mój zwykły falownik ongridowy wysłał do sieci od 1 kwietnia do dziś 6382 kwh no i co z tego ???? wysłał to wysłał a ja w tym czasie korzystam tylko i wyłacznie z ofgrida , na zimę słońca nie będzie to mam nadzieję że mnie uczciwie rozliczą --- uczciwie tzn tak jak ostatnio że moja nadpłata została uznana ako niedopłata (to potrafi tylko tauron) po 2 tygodniowej batali w końcu pękli ba nagle z depozytu znalazło się też ok 1 tys zł na wyraźne żądanie o rozliczenie z fotovoltaiki byłbym cicho to kredki.

Możliwe, że twój system off-grid z magazynem energii wyprodukował podobnie czyli ok. 6000 kWh a zużyłeś ok. 1000 kWh. Czy w takim razie 5000 kWh zmarnowało się ??

17 minut temu, d7d napisał:

Możliwe, że twój system off0grid z magazynem energii wyprodukował podobnie czyli ok. 6000 kWh a zużyłeś ok. 1000 kWh. Czy w takim razie 5000 kWh zmarnowało się ??

Nie no... zmagazynowało się w przepastnym magazynie. Na zimę będzie jak znalazł!

Czyli uciekasz jak zadałem pytanie: 

Możliwe, że twój system off-grid z magazynem energii wyprodukował podobnie czyli ok. 6000 kWh a zużyłeś ok. 1000 kWh. Czy w takim razie 5000 kWh zmarnowało się ??

Może nie umiesz liczyć bo jesteś "praktyk" który wie lepiej ? :D

Nie odpowiedziałeś na proste pytanie. Znowu stosujesz uniki i znowu mijasz się z prawdą. Zmarnowało się 5000 kWh ale tego rozumiesz albo nie chcesz zrozumieć. 5000 kWh to było by ~1500 zł.

11 minut temu, d7d napisał:

Nie odpowiedziałeś na proste pytanie. Znowu stosujesz uniki i znowu mijasz się z prawdą. Zmarnowało się 5000 kWh ale tego rozumiesz albo nie chcesz zrozumieć. 5000 kWh to było by ~1500 zł.

Ale on "czuje", że się opłaca. Matematyka to wymysł szatana😉

Godzinę temu, d7d napisał:

Czyli uciekasz jak zadałem pytanie: 

Może nie umiesz liczyć bo jesteś "praktyk" który wie lepiej ? :D

Nie wyprodukowało się :p nie dał szansy off-gridowej instalacji, bo jak zapełnił magazyn i nie miał odbioru to się nie produkowało. Tu wchodzi w grę jedynie potencjalna produkcja jak by miał to gdzie wysłać.

W dniu 12.09.2025 o 14:19, prokurator napisał:

A ja zapytam czy ty też uruchamiasz excel jadąc na wczasy ile wydasz ? kupujesz auto za 120 000 a za trzy lata jego wartość jest 50 000 a jak kupisz na raty to jeszcze gorzej , co się lepiej opłaca ???

Czym innym jest wydawanie kasy na przyjemności, a czym innym na coś co ma obniżyć koszty "życia". Jak jadę na wczasy czy kupuję pojazd dla przyjemności to co innego jak kalkuluję wyjazd na szkolenie czy pojazd użytkowy w firmie - taki pojazd ma zarobić na siebie i tu excel jest istotny. Jak fotowoltaika i zabawa w tych tematach to hobby, to faktycznie liczenie kosztów i uzysków nie ma sensu.

Frajerem zostaje ten kto za długo zastanawiał (a miał taką możliwość) się na założeniem fotowoltaiki i kombinuje z fizycznymi magazynami zamiast używać idealnego wirtualnego magazynu o sprawności 80%

2 godziny temu, damiaszek napisał:

Frajerem zostaje ten kto za długo zastanawiał (a miał taką możliwość) się na założeniem fotowoltaiki i kombinuje z fizycznymi magazynami zamiast używać idealnego wirtualnego magazynu o sprawności 80%

Pan tu wygrał w przedbiegach. Inni myśleli że coś zyskają za dnia z produkcji prądu - oczywiście jak ktoś hoduje te zielone pomidory, które potrafią chodzić po 40zł/g. Tylko po co robić to grow boxach jak na zewnątrz jest sporo słońca? Można prąd pchać w klimę jak temp, zejdzie do 22*C to klima bierze około 300W. U mnie na wsi przybył taki śmieszny typ postawił chatę około 130m2 i założył do ogrzewania 3 klimy (2x 3,5kW i 1x 5kW) myślę że myślący chłop i w przyszłym roku zmądrzeje, choć on nie ma podłogówki - więc to się nie wydarzy.