Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ogrodzenie dzialki jest na moim terenie i odsuniete 20-30 cm od granicy ( dlugosc ok 45m) . Obecnie konczy sie budowa domu nowego sasiada , ktory zapewne poruszy ten temat w najblizszym czasie. Jak powinno sie postepowac w takiej sytuacji aby uniknac np.zasiedzenia  w przyszlosci ? Bede bardzo wdzieczna za pomoc i rady.

https://forum.murator.pl/topic/293368-ogrodzenie-sasiada-gdy-moje-jest-odsuniete-od-granicy-dzialki/

Zależy czy sąsiad jest świadomy że wybudowałaś ogrodzenie oddając swój grunt. bo to 20 albo 30 lat.

Przerwanie zasiedzenia w tym przypadku może nastąpić po podpisaniu przez sąsiada umowy w której niejako użyczasz lub dzierżawisz nieodpłatnie sąsiadowi te 30 cm działki.

On oczywiście musi chcieć bo to Twoja wina że budowałać ogrodzenie nie na granicy nienaruszając jego własności tylko weszłaś sobie w działkę. Jego zyskiem oprusz tego kawałka jest niejako fakt iż budując ogrodzenie musiał by ponieść połowę kosztów a następnie utrzymać je w należytym stanie.

Edytowane przez Mareks77
3 godziny temu, Mareks77 napisał:

Zależy czy sąsiad jest świadomy że wybudowałaś ogrodzenie oddając swój grunt. bo to 20 albo 30 lat.

Wydaje mi sie , ze tak poniewaz paliki jego geodety byly umieszczone w odleglosci ok. 30 cm od mojego ogrodzenia.

3 godziny temu, Mareks77 napisał:

On oczywiście musi chcieć bo to Twoja wina że budowałać ogrodzenie nie na granicy nienaruszając jego własności tylko weszłaś sobie w działkę.

Ja chcialam sie maksymalnie zabezpieczyc przed przekroczeniem granicy w sytuacji gdy sasiednia dzialka byla jeszcze w ofercie na sprzedaz aby uniknac potencjalnych problemow z nowym wlascicielem. 

OK, gdyby nie zgodzil sie na podpisanie umowy to czy ma prawo do dociagniecia swojego ogrodzenia do mojego na tych 30 cm , czy bedzie mial 30-cm "dziure w plocie" ? 

Ale po co ma robić swoje ogrodzenie skoro jest Twoje odgradzajace Twoją działkę od jego?

Prawo ma do ogrodzenia swojej działki i jeśli Ty nie wyrazisz ochoty to całość ogrodzenia musi się znajdować na jego działce. Gdy ogrodzenie jest robione w porozumieniu z sąsiadem to staje ono kosztem działki jednego i drugiego czyli ewentualna podmurówka która ma powiedzmy 24cm jest na granicy 12 cm Twojej działki i 12 cm działki sąsiada. Płot nad podmurówką jest centralnie.

Jeżeli się obawiasz to umowa jest jednynym polubownym wyjściem z sytuacji. Nie wiem jakiemu sąsiadowi przyszło by do głowy zagarnianie kawałka terenu sąsiada bo raczej aby pomiędzy nimi panowały zgoda i szacunek.

Tak czy inaczej do zasiedzenia droga jest daleka a zakończeniem jest i tak wyrok sądu.

Ty wykonując ogrodzenie swojej działki wykazałaś się nadmierną opstrożnością i szacunkiem dla czyjejś własności więc sąd który przyznał by te 30 cm ziemi sąsiadowi tylko dlatego ze zasiał on a następnie przez ok 30 lat kosił on tam trawę było by nie lekkim nadużyciem.

jakbym była tym sąsiadem to nawet by mi nie przyszło budować drugiego ogrodzenia zostawiając 30 cm ugoru między nimi.
Wykorzystałabym te "darmowe" 30 cm na powiększenie własnej działki