Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Posiadam dom z lat 80 ze starym kopciuchem do wymiany. Jestem zielona w temacie, a "doradcy" rzucają tylko pojedyncze hasła bez konkretów.

Dom blizniak piętrowy podpiwniczony z poddaszem nie użytkowym, 120mkw, dach dwuspadowy póki co eternit, na wiosnę blachodachówka. Nie ocieplony, ale są grube mury z pustką powietrzną, ocieplanie planuję ale może to być dopiero za rok/dwa. Okna będą lada moment plastikowe trzyszybowe na parterze, na piętrze plastikowe dwuszybowe. 

Nie jestem milionerką, więc zależy mi żeby rozwiązanie było ekonomiczne, jeśli chodzi o obsługę, to oczywiście najlepiej jak najmniej, ale jeśli będzie trzeba, to umiem palić w piecu (chyba :p).

https://forum.murator.pl/topic/298015-jaki-kocio%C5%82-do-domu-zamiast-kopciucha/

W dniu 29.12.2025 o 14:02, elisaedvige napisał:

Nie ocieplony, ale są grube mury z pustką powietrzną, ocieplanie planuję ale może to być dopiero za rok/dwa. Okna będą lada moment plastikowe trzyszybowe na parterze, na piętrze plastikowe dwuszybowe. 

Źródło ciepła optymalne po tych modyfikacjach i teraz to zupełnie inne źródła ciepła.

Inne temperatury zasilania są potrzebne teraz, inne po wymianie okien, a jeszcze inne po dociepleniu.

Rozumiem, że są grzejniki wysokotemperaturowe, bufor i nie przewidujesz zmian? Sprawdź, a nadchodzące mrozy jakich temperatur zasilania potrzebujesz i ile opału zużywasz.

https://forum.murator.pl/topic/298015-jaki-kocio%C5%82-do-domu-zamiast-kopciucha/#findComment-9171821