Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie wiem jak to będzie teraz, ale wszystko wskauje na to, że banki dosyć mocno przykręcą śrubę z kredytami. A nawet jak kogoś zakwalifikuja do dalszego etapu, to ten ktoś będzie musiał liczyć się z prześwietleniem majątku, sytuacji zawodowej, rodzinnej. Krótko mówiąc, nie za ciekawa perspektywa.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem jak to będzie teraz, ale wszystko wskauje na to, że banki dosyć mocno przykręcą śrubę z kredytami. A nawet jak kogoś zakwalifikuja do dalszego etapu, to ten ktoś będzie musiał liczyć się z prześwietleniem majątku, sytuacji zawodowej, rodzinnej. Krótko mówiąc, nie za ciekawa perspektywa.

Dlaczego nie ciekawa? Po prostu nie zaciągnie zobowiązania na które go nie stać.

Ma ktoś doświadczenie w "dobraniu" kredytu?

.....

Kredyt w ING.

Takie sprawy są rozpatrywane indywidualnie. Musisz skierować się do ING i rozmawiać z tym bankiem. Jeśli nie uda Ci się dojść do porozumienia, to będziesz musiał albo skorzystać z kredytu gotówkowego pozwalającego na wykonanie wszystkich prac, albo przenieść kredyt do innego banku. Z kredytu musisz zrealizować wszystkie prace, które zaznaczyłeś w kosztorysie. Przy rozmowie z ING musisz wiedzieć o tym, że około 3 miesiące temu obniżyli maksymalny wskaźnik LTV do 70%, co oznacza, że teraz trzeba mieć w tym banku min. 30% wkładu własnego.

Zawsze było tak, że banki dość wnikliwie badały sytuację kredytobiorcy i jest to zupełnie normalne. Pod kątem samej analizy nie zmieniło się tak na dobrą sprawę nic. Banki żądają dokładnie takich samych dokumentów, jakich wymagały wcześniej. To co się zmieniło obecnie, to obniżenie poziomu akceptowalnego przez poszczególne banki ryzyka i to co było akceptowane jeszcze kilka miesięcy temu niekoniecznie ma szansę na akceptację obecnie.

Czy moglby mi doradzic jakis kumaty doradca kredytowy. Chodzi mi o wziecie kredytu na kwote ok 350tysi. Posiadam wklad wlasny 150tys projekt domu wyceniany jest na ok 500tys z tym ze ja i zona nie pracujemy w Polsce lecz mamy stałe dochody z 5 mieszkan ktore nie sa obciazone zadnymi kredytami. Wplaty na konto to 5tys miesiecznie ze wszystkich nieruchomosci na czysto po odliczeniu podatkow od wynajmu. Wszystkie nieruchomosci sa na umowach notarialnych. Zaznaczam ze nie chce brac kredytu w Euro czy GBP, interesuje mnie kredyt w PLN ktory bedzie spłacany z kwoty wynajmu mieszkan. Pozdriawiam K

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...

Czy jakiś bank daje obecnie kredyt hipoteczny na stan surowy zamknięty?

Posiadam działkę o wartości około 400tys i chciałbym wziąć kredyt 600tys na 25lat na mury+dach+okna+elewacja a resztę wykończenia sfinansować w dowolnie długim terminie ze środków własnych.

Jeśli celem kredytu byłby tak jak pisałem wyżej mury+dach+okna+elewacja to czy przy uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie bank kontroluje czy dom wykończyłem? Każe sporządzać jakiś operat? Ewentualnie jeśli żąda wykończenia czy wystarczy np ukończona tylko jedna łazienka i tylko częściowo kuchnia.

EDIT: Pytanie dodatkowe - jak ma się zestaw marża + prowizja w przypadku chęci stałego nadpłacania kredytu od trzeciego roku kredytu przy założeniu, że nadpłata idzie na obniżenie raty? Wyższa marża+0% prowizji jest dobre w przypadku chęci szybkiej spłaty całego kredytu. W przypadku normalnej spłaty lepiej zapłacić prowizję i mieć niższą marżę. A Co jeśli mam zamiar regularnie nadpłacać np 1000zł miesięcznie? Jest szansa obliczyć taki punkt przełamania wielkości nadpłaty miesięcznej gdy lepiej wybrać 0% prowizji? Czyli np. dla raty podwojonej nadpłatą jeszcze się nie opłaca ale jak wpłacasz potrójną ratę to wtedy już 0% prowizji i wyższa marża jest opłacalne.

Edytowane przez fukujin

• 2 weeks później...

Zapraszam do bezpłatnych konsultacji kredytu hipotecznego na budowę domu w Banku Pocztowym. Kredyt niedostępny przez pośredników.

- możliwość dowolnego kształtowania liczby i wysokości transz

- w przypadku spłaty całości lub części kredytu przed terminem Kredytobiorca nie ponosi jakichkolwiek opłat lub prowizji.

- niski szacunkowy koszt budowy 1m2 uzależniony od województwa

- kolejne transze wypłacane na podstawie fotoinspekcji (bezpłatne) podbijanej przez kierownika budowy

- szybki proces kredytowy

Jeśli chodzi o Bank Pocztowy to ODRADZAM wszystkim chyba , że lubicie tracić czas. Ja straciłem pół roku na użeraniu się z baranami by potem w 2 miesiące bez żadnych problemów załatwić kredyt gdzie indziej. Kilka osób które znam jest podobnego zdania. Bank Pocztowy ofertę ma jedną z lepszych ( przynajmniej wtedy gdy ja się ubiegałem) niestety podejście do klienta beznadziejne.

• 1 month później...

Witam,

Planuję zakup mieszkania z rynku wtórnego, cena mieszkania 320 tyś. zł

- wiek 29 lat

- wkład własny 100 tyś.

- zarobki miesięczne 4800 zł netto (do tego dochodzą płatne nadgodziny i bonusy, od stycznia do grudnia 2020 roku było tego łącznie około 8 tyś. zł netto), umowa na czas nieokreślony

- nie mam rodziny, kredyt będzie tylko na mnie

Z powyższego wynika, że potrzebować będę jakieś 220 tyś. kredytu, planuję 20-25 letni okres kredytowania

Czy ktoś byłby w stanie polecić, do których banków na ten moment najlepiej uderzać? Gdzie aktualnie oferta byłaby najkorzystniejsza?

Będę wdzięczna za każdą podpowiedź, z góry dziękuję :)

• 1 month później...
To co się zmieniło obecnie, to obniżenie poziomu akceptowalnego przez poszczególne banki ryzyka i to co było akceptowane jeszcze kilka miesięcy temu niekoniecznie ma szansę na akceptację obecnie.

Ciekaw jestem jak obecnie liczą tzw. zdolność kredytową.

Jak brałem kredyt 2,5 roku temu to jak banki mi zaczęły podawać zdolność kredytową to się złapałem za głowę.

Zdurnieć bym musiał aby tyle wziąć. Jak oni to liczyli nawet nie chcę wiedzieć.

Witam, mam takie pytanie, otóż mój ojciec 62l zaczął budowę domu na swojej działce 54ar, dom 140m2 użytkowej, parter, stan SSZ + instalacje elektro, hydraulika, posadzki + podłogówka i przyłąca wlz i wodociągowe. Dom finalnie ma być mój (to ja faktycznie buduję ten dom) i potrzebuję teraz kredytu na dokończenie dzieła. Potrzebuję około 170k zł na 30lat. Mojemu ojcu pewnie ze względu na wiek nie dadzą kredytu hipotecznego, więc myślę o darowiźnie na mnie (pierwotnie miała być po skończonej budowie) i ja spróbuję zaciągnąć kredyt. Tylko że zarabiam najniższą krajową (umowa na czas nieokreślony), mam 35lat, rozdzielność majątkowa z żoną. Jaka jest najlepsza opcja aby dostać ten kredyt. Co do banków to najlepiej spółdzielczy lub ing.

Zabezpieczeniem była by budowana nieruchomość.

Pozdrawiam.

Edytowane przez aygor18

Witam, mam takie pytanie, otóż mój ojciec 62l zaczął budowę domu na swojej działce, dom 140m2 użytkowej, parter, stan SSZ + instalacje elektro, hydraulika, posadzki + podłogówka i przyłąca wlz i wodociągowe. Dom finalnie ma być mój (to ja faktycznie buduję ten dom) i potrzebuję teraz kredytu na dokończenie dzieła. Potrzebuję około 170k zł na 30lat. Mojemu ojcu pewnie ze względu na wiek nie dadzą kredytu hipotecznego, więc myślę o darowiźnie na mnie (pierwotnie miała być po skończonej budowie) i ja spróbuję zaciągnąć kredyt. Tylko że zarabiam najniższą krajową (umowa na czas nieokreślony), mam 35lat, rozdzielność majątkowa z żoną. Jaka jest najlepsza opcja aby dostać ten kredyt. Co do banków to najlepiej spółdzielczy lub ing. Pozdrawiam.

Przede wszystkim zwiększyć dochody